Saitek22 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Mam pytanie. Wujek ma możliwość odkupienia samochodu od firmy za dość rozsądne pieniądze. Czy od razu po kupnie może zarejestrować na mnie, czy musisz przejść pełny proces, czyli opłata skarbowa, rejestracja na siebie, dopiero wtedy umowa sprzedaży na mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 firma--(opłata skarbowa)-->wujek-->opłata skarbowa-->ty->rejestracja, blachy etc Czyli wujek może odsprzedać Ci nieprzerejestrowany samochód i dopiero Ty go zarejestrujesz, ale po drodze trzeba dwa razy zapłacić PCC-3 i jestem prawie pewien, że nie da się tego przeskoczyć, chyba, że wujek załatwi sprzedaż bezpośrednio Tobie, albo uczyni Cię współwaścicielem, ale dokładnie dowiedz się w urzędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 firma--(opłata skarbowa)-->wujek-->opłata skarbowa-->ty->rejestracja, blachy etc Czyli wujek może odsprzedać Ci nieprzerejestrowany samochód i dopiero Ty go zarejestrujesz, ale po drodze trzeba dwa razy zapłacić PCC-3 i jestem prawie pewien, że nie da się tego przeskoczyć, chyba, że wujek załatwi sprzedaż bezpośrednio Tobie, albo uczyni Cię współwaścicielem, ale dokładnie dowiedz się w urzędzie. A nie jest przypadkiem tak ze firma moze wystawic fakture VAT i wtedy odpada jedna oplata skarbowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Jeśli może wystawić fakturę, to jasne - odruchowo napisałem o PCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 O fajnie właśnie o to mi chodziło. Jeszcze dziś dla pewności sie przejadę do urzędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) pcc płaci się przy umowach kupna-sprzedaży, jak firma to ci to wyfakturują i żądnego pcc nie płacisz, co innego jak wujek sprzeda tobie, wtedy pcc trza opłacić bo wujek jako osoba prywatna faktury Ci nie wystawi. jeszcze jedna sprawa, jak to był samochód z kratką czyli w dowodzie masz wbite "ciężarowy" to przed przerejestrowaniem pasuje udać się na stacje kontroli pojazdów, by uzyskać przegląd na samochód osobowy... i z tym dopiero do wydziału no chyba, że chcesz jeździć z kratką (taki przegląd to coś około 200zł ale nie powiem ci dokładnie) Edytowane 17 Marca 2009 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 To znaczy jest to Opel Combo i kratkę ma. Samochód ma mi służyć do pracy... Lub jeśli znajdę robotę gdzie atutem nie będzie posiadanie własnego transportu. No to wtedy do jazdy co dziennej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...