yoshik Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Witam, ostatniego czas pokusiłem się o zakup nowego kompa, jedyne co mi zostało do wymiany to HDD, aktualnie siedzi paroletni Samsung przy którym czuję wyraźne mulenie się systemu i tutaj zacząłem się zastanawiać jakie rozwiązanie będzie lepsze? Czy jeden porządny dysk SSD czy np 2 HDD w RAID? Głównie zajmuje się obróbką wideo przy czym czasami też pogra się w coś,zastanawiam się czy SSD będzie warte wydatku na rzecz wydajności? Raid zapewne wyszedłby taniej ale czy wydajniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mravel Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Witam, ostatniego czas pokusiłem się o zakup nowego kompa, jedyne co mi zostało do wymiany to HDD, aktualnie siedzi paroletni Samsung przy którym czuję wyraźne mulenie się systemu i tutaj zacząłem się zastanawiać jakie rozwiązanie będzie lepsze? Czy jeden porządny dysk SSD czy np 2 HDD w RAID? Głównie zajmuje się obróbką wideo przy czym czasami też pogra się w coś,zastanawiam się czy SSD będzie warte wydatku na rzecz wydajności? Raid zapewne wyszedłby taniej ale czy wydajniej? No widze ze dysk rzeczywiscie masz leciwy. Lepiej jest moim zdaniem kupic 2x samsung f1 640GB i polaczyc je w raid0 niz kupowac 1 dysk ssd 64gb ktory bedzie w cenie tamtych dwoch. Nie dosc ze masz 20x wieksza pojemnosc to wydajnosc takiego rozwiazania (raid0) jest wieksza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 RAID z dwóch HDD. Koszty uzyskania sensownej pojemności w SSD są ogromne (obrabiasz filmy, kilka GB trzeba mieć) a wydajność póki co nie jest mega-super w porówaniu do RAID0 z dwóch mechanicznych HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Drozszy ale lepszy jest SSD np. Vertex 60 giga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Generalnie jeżeli chodzi o SSD celowałbym w pojemność 60Gb, tylko niestety na SLC a to już wyższa półka, głównie ze względu na świetna prędkość, miałem krótkotrwałą przyjemność podziałania na SLC i była to sama przyjemność. Na dobrą sprawe nie było by pytania gdy by nie koszt SLC,choć pewno też zastanawiam się nad tym przez małęgo diabełka który siedzi we mnie. Pojemność nie jest dla mnie najważniejsza gdyż i tak większość trzymam na zewnętrznym HDD oprócz systemu i najważniejszych rzeczy. Czy RAID mógłby mieć choć porównywalny czas dostępu do SSD? Głównie to przemawia dla mnie za SSD, miło się pracuje nie będąc skazanym na ciągłe czekanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Generalnie jeżeli chodzi o SSD celowałbym w pojemność 60Gb, tylko niestety na SLC a to już wyższa półka, głównie ze względu na świetna prędkość, miałem krótkotrwałą przyjemność podziałania na SLC i była to sama przyjemność.Zainteresuj się Vertexami od OCZ, niby na MLC ale nowy kontroler i 64MB cache dały im solidnego kopa. Sam się zasadzam na 2x60GB w RAID0, ale najpierw muszę poczekać aż trochę wolnego grosza się trafi ;-) Czy RAID mógłby mieć choć porównywalny czas dostępu do SSD? Głównie to przemawia dla mnie za SSD, miło się pracuje nie będąc skazanym na ciągłe czekanie.Na czas dostępu rzędu 0,2ms na klasycznych HDD nie masz co liczyć, to nie ta technologia. Velociraptory od WD oscylują w okolicach 7-8ms, tak mi się kojarzy z testów - dobry wynik, ale o rząd wielkości większy niż SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Zainteresuj się Vertexami od OCZ, niby na MLC ale nowy kontroler i 64MB cache dały im solidnego kopa. Sam się zasadzam na 2x60GB w RAID0, ale najpierw muszę poczekać aż trochę wolnego grosza się trafi ;-) Na czas dostępu rzędu 0,2ms na klasycznych HDD nie masz co liczyć, to nie ta technologia. Velociraptory od WD oscylują w okolicach 7-8ms, tak mi się kojarzy z testów - dobry wynik, ale o rząd wielkości większy niż SSD. Też już patrzałem na Vertexy, koszt jednego w granicach 200€-240€ do przyjęcia. Tylko zastanawia mnie ich stabilność, pare razy zahaczyłem o różne fora gdzie ludzie skarżyli się na ich stabilnośc działania. Niby tylko pojedyńcze głosy ale trochę mnie zraziły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Też już patrzałem na Vertexy, koszt jednego w granicach 200€-240€ do przyjęcia. Tylko zastanawia mnie ich stabilność, pare razy zahaczyłem o różne fora gdzie ludzie skarżyli się na ich stabilnośc działania. Niby tylko pojedyńcze głosy ale trochę mnie zraziły. No risk, no fun ;) Głosy negatywne zawsze będą bardziej widoczne niż pozytywy, w końcu ilu z nas pisze posty na forum że komputer mu pięknie śmiga, nic się nie wywala, gry nie haczą a Windows zasuwa jak mały parowozik? Natomiast w przypadku problemów post ze stosownym opisem od razu ląduje na forum i wrażenie masowej padaki jakiegoś konkretnego sprzętu jest niestety nieuniknione. Ja ze swojej strony przeglądam od kilku tygodni forum OCZ i w moim odczuciu na Vertexy nie ma więcej narzekań niż na sprawdzone Core czy Solidy, no może z wyłączeniem sygnalizowanych problemów z flashem nowego firmware'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) SSD na system i gry. Do obróbki video najważniejszy jest sekwencyjny odczyt/zapis więc szybszy może być 2x/3xHDD. Chyba że oprzesz to o wspomniany Vertex i niedobory odczytu przestaną istnieć :) ...Lepiej jest moim zdaniem kupic 2x samsung f1 640GB i polaczyc je w raid0 niz kupowac 1 dysk ssd 64gb ktory bedzie w cenie tamtych dwoch....wydajnosc takiego rozwiazania (raid0) jest wiekszaNie wiesz o czym mówisz Edytowane 18 Marca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...