mur4t Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Witam szukam taniego(czyli do ~1500 gura)komputera który jest również wydajny. patrzylem pytalem i i mysle ze ze procesor dual core 2ghz, 2gb ram i karta graficzna gf 8600 mysle ze wystarczy. tylko teraz nie wiem jaki zasilacz chlodzenie itp itd i mam taka prosbe czybyscie nie zlozyli mi takiego komputera tylko zeby byl mega cichy Edytowane 17 Marca 2009 przez mur4t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Procesor : AMD Athlon X2 5200+ - 259 zł Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł Karta Graficzna : Asus Radeon HD4670 512MB - 369 zł Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 115 zł HDD : Samsung 160GB 8MB Cache F1 - 175 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł / Pio Razem : 1428 zł (zestaw by Miguel707) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Zestaw wydajny i przyszlosciowy, ale czy cichy ? :P Nie mam pojecia, ale skoro sugerujesz to chyba ty jakies masz :D Tak ogolnie to chyba calosc rozbije sie o bude i wydaje mi sie ze tutaj powinienes dobrze poszukac. Oczywiscie caly sprzet tez jest wazny bo czasami chlodzenie boxowe buczy jak glupie, ale przy takim budzecie wielkiego wyboru nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mur4t Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 dzieki jaka obudowa do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 jakiś Asus TA-XXX albo Tacens Prior, za więcej to Sharkoon'y oraz CM Elite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Zestaw podany wyżej jest wydajny, ale z ciszą ma niewiele wspólnego niestety. Box z CPU potrafi nieźle szumieć przy obciążeniu, zasilacz słychać praktycznie zawsze (mam go to wiem) no i wentyl na tym Asusie też jest dosyć głośny. Co do dysku to nie wiem, powinien być w miarę cichy. Jest jednak rozwiązanie: Zasilacz: Fanswap na acutake@5-7V Procesor: Tu zostaje tylko zmiana chłodzenia, np Auras Wave + fanswap (oryginalny buczy jak wściekły) również na acutake 5-7V Grafa: Zmiana na HIS IceQ i obniżenie obrotów wentyla. Gdyby dysk był za głośny to jakiś stary cdrom + maty app. Opis co i jak jest na forum, wystarczy poszukać. Biorąc jednak pod uwagę Twój budżet i dodatkowe koszta związane z chłodzeniem to chyba będzie trzeba na czymś przyoszczędzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mur4t Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Zestaw podany wyżej jest wydajny, ale z ciszą ma niewiele wspólnego niestety. Box z CPU potrafi nieźle szumieć przy obciążeniu, zasilacz słychać praktycznie zawsze (mam go to wiem) no i wentyl na tym Asusie też jest dosyć głośny. Co do dysku to nie wiem, powinien być w miarę cichy. Jest jednak rozwiązanie: Zasilacz: Fanswap na acutake@5-7V Procesor: Tu zostaje tylko zmiana chłodzenia, np Auras Wave + fanswap (oryginalny buczy jak wściekły) również na acutake 5-7V Grafa: Zmiana na HIS IceQ i obniżenie obrotów wentyla. Gdyby dysk był za głośny to jakiś stary cdrom + maty app. Opis co i jak jest na forum, wystarczy poszukać. Biorąc jednak pod uwagę Twój budżet i dodatkowe koszta związane z chłodzeniem to chyba będzie trzeba na czymś przyoszczędzić. wszystko ladnie pieknie ale teraz czy muglbys to przetlumaczyc na polski? :rolleyes: bo jesdnym slowem krutko muwiac nic z tego nie rozumiem :sad: Edytowane 17 Marca 2009 przez mur4t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 On tam mówił o wyciszeniu :) bo jesdnym slowem krutko muwiac nic z tego nie rozumiem Postaraj się o Firefox'a/inną przeglądarkę która ma wbudowany słownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mur4t Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 On tam mówił o wyciszeniu :) Postaraj się o Firefox'a/inną przeglądarkę która ma wbudowany słownik mam opere B-) teraz tak moglibyscie mi napisac taki zestaw ktory sobie kupie i zloze bez zadnych modyfikacji bo sie zdeka na tym nie znam :huh: tylko tyle co na informatyce mielismy jak sie podlancza :D tylko zeby byl mega cichy bo mam pokuj z bratem i go wkurza muj komputer jak chodzi cala noc a mi sie filmy sciagaja :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Procesor : AMD Athlon X2 5200+ Chłodzenie: Tutaj nie wiem, albo karakorum i skręcasz na minimum, albo Auras Wave + Acutake 92mm + kontroler obrotów (kosztuje 10zł). Płyta Główna : ASRock A780GXE RAM : Goodram 2GB 800MHz CL5 Grafika: Pasywny HD2600XT/HD3650 byle na DDR3, ewentualnie w tej cenie jest jeszcze 8600GT i na niego zakładasz Accelero Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S (jedyny tak cichy w takiej cenie), ewentualnie jakieś BQ 350W. HDD : Samsung 320GB F1 HD322HJ (zwracaj uwagę na to oznaczenie!!!) Napęd : Samsung SH-223F SATA Edytowane 17 Marca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 mam opere B-) (...) tylko tyle co na informatyce mielismy jak sie podlancza (...) pokuj (...) muj 1. Zmień przeglądarkę, albo przepuszczaj tekst przez worda 2. Szkoda że nie mieliście polskiego zamiast informatyki. eot @NeoMagNeT - aurasa raczej nie kupi w sklepie, więc zostaje tylko karakorum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mur4t Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 no to bóg zaplac panowie moze cos mi sie uda skrecic :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mur4t Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Intel E5200 - 275zł Gigabyte GA-G31M-ES2L - 185zł 2GB A-data 800Mhz - 75zł Gigabyte GF9600GT (z pasywnym chłodzeniem) - 375zł Samsung 500GB - 225zł Samsung SH-S223F - 85zł Obudowa GP - 90zł Chłodzenie procesora Asus Triton 70 - 85zł Fortron PNR 350W cena 1500zł co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) dolicz wentylator do fps i zmianę boxa z e52 na coś innego... bo żeby 9600 to obsłużyło na giciora, to delikatnie trzeba takty podbić ;) A wtedy będzie tragedia... ED: Zapominam się z tym wiatrakiem :P Edytowane 18 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Gigabyte GA-G31M-ES2L - 185zł Fortron PNR 350W cena Fortron pnr tak ale raczej 400. Opowiadał mi gostek z 4speeda we Wrocławiu, że po puszczeniu na nim (350) e2140 na 1,65v odmówił posłuszeństwa, a jego stary MDN z 18 na 12-tce idzie bez problemu (grafa 73gt więc leciutka). Natomiast są doniesienia na tym forum i po sieci da się znaleźć, że 2 rdzenie 4850 + OC to nie problem dla 400pnr. svende pisał, że zasilacz ma bdb regulację obrotów (wycisza się w idle). Jak widzisz mam 350 pnr - potwierdzam bardzo cichutki. Płytkę też mam, bezproblemowa ale 185 to ja bym za nią nie dał bo to jest low end totalny. Za płytkę dałem 80 (bez gwary z allegro zdaje się z Francji przyjechała) za zasilacz 63 nówka. Pnr 400 kosztował 83 wtedy. ps. swoją drogo co to ci sprzedawcy nie robią ze sprzętem zanim on trafi w nasze ręce [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 9600GT nie jest opłacalny - a modelu Gigabyte nie poleciłbym wcale. Za trochę więcej jest HD4830 (Sapphire). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) 2GB A-data 800Mhz - 75zł Inntel E5200 - 275zł Gigabyte GA-G31M-ES2L - 185zł Gigabyte GF9600GT (z pasywnym chłodzeniem) - 375zł Obudowa GP - 90zł Za tyle nie kupisz ciężkiej wyciszającej obudowy, lepiej dołożyć trochę do colermaster lub innej. Po co kupować 800MHz ADaty? Jeżeli już to nawet te kingmaxy 1066 które nie osiągają deklarowanych taktów pójdą wyżej. A Data teraz się nie kręci tak dobrze. Grafika 4830 będzie lepsza. Natomiast w tej kategorii cenowej E5200 będzie najwydajniejszy. Choć ta płyta pod niego to gwarancja braku OC.Płyty Intela na chipsecie Gxx nie kręcą się prawie wcale. Bierz inna płytę. Edytowane 19 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Ta płytka marna mówisz ? No nie powiedziałbym. Czytałem ostatnio na forum ze gosc pocisnal swojego e5200 na 3,6. Ale nie bede reklamował o ktore 4um chodzi ;P Choć dla mnie to też nic ciekawego jednak na oc pozwala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...