Skocz do zawartości
Gość Gumis1983

Chłodzenie Na Chipset

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gumis1983

zastanawiam sie nad zmiana jednego radiatora na plycie na codzien temp oscyluja w granicach 30-35 stopni czy warto zminiac chlodzenie jesli tak na jakie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy P5B ma czujnik temperatury w chipsecie? Zawsze mi sie wydawalo ze jest to element 'gdzies na plycie glownej' ktory mowi cokolwiek o temperaturze panujacej w obudowie.

Jesli chcesz zmieniac to najpierw upewnij sie czy warto - miernik z sonda K i sprawdz jak grzeje sie radiator w obciazeniu. Jesli jest goracy i stabilny - daruj sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyslalem o tym o czym wspomnial Orgiusz

Mialem kiedys plyte ktora miala czujnik temperatury na samym dole plyty (tu gdzie sie przedni panel itp podlacza) a w kazdym programie ten czujnik wykrywany byl jako chipset wiec nie zawsze mozna temu ufac ;)

Mozna tez palcem sprawdzic jak wyglada sytuacja (jak mozna przytrzymac dluzej palec to jest ok a jak parzy to jest zle) ale to jest malo dokladna metoda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

moze wyjasnie o co mi chodzi na plycie glownej mam 2 radiatory jeden pod procesor drugi w poblizu kart graficznych

zastanawiam sie nad zmiana 2 poniewaz 1 ten pod procesorem ledwo sie tam miesci (nad nim jest radiator pentagramu KARAKORUM) i nie ma sensu go zmieniac na tej samej wielkosci radiator

co do tego radiatora mam pytanie poniewaz zakladalem KARAKORUM musialem go zdemontowac czy teraz powinienem pod ty 1 radiatorem nalozyc nowa masc termoprzewodzaca

post-168346-1237320596_thumb.jpg

post-168346-1237320605_thumb.jpg

post-168346-1237320615_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

zamontowalem NA mostek polnocny Thermalright HR-05 SLI i roznica jest 1 stopnia :angry: liczylem na cos wiecej

CZY JA COS ZLE ROBIE ????

zamontowalem NA mostek polnocny Thermalright HR-05 SLI i roznica jest 1 stopnia :angry: liczylem na cos wiecej

CZY JA COS ZLE ROBIE ????

Cz mozliwe ze karta graficzna (pasywne chlodzenie)ktora zazwyczaj ma 50stopni a podczas gry dochodzi do 63 powoduje zawyzone temperatury reszty podzespolów w tym proca??

Edytowane przez gumis1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi