Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Witam serdecznie po długiej przerwie, po napotkaniu wielu problemów w życiu itp... :P Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie mam konkretnej ceny przeznaczonej na te części, a więc posiadam płyte DFI LanParty LT X38, zasilacz BeQuiet DarkPowerPRO 550W i teraz poszukuję następujących części do niego mam zamiar kupić je w przeciągu miesiąca. Poszukuję procesora, przede wszystkim do gier, multimedia i do photoshop'a, wszelkiego rodzaju prezentacje, rzadziej konwersja video. Płytka przeznaczona jest raczej pod Quad'y z tego co czytałem. Poszukuje także Pamieci RAM tylko teraz problem 1066 MHz i CL 5 czy 800 MHz i CL 4, co lepsze? Myślałem o Mushkinach XP 4 GB. Coś takiego "Mushkin DDR2 4096MB (2x2048) PC6400 800MHz Extreme Performance X-Line CL4.0". Oczywiście do tego jeszcze jakiś HD co do firmy i pojemności to nie powiem bo się kompletnie nie znam, ale chciałbym aby był przede wszystkim cichy i szybki. Do tego wszystkiego jaką grafikę byście polecili na dzień dzisiejszy, ale bez szaleństw proszę :P Widziałem ze 4870 512MB można kupić za niecałe 900 zł. ale martwię się ze Radeony są głośne, może jakiegoś GF 9800 GTX + 1 GB. Teraz tak monitor bedzie 22" albo 24 cale, myślałem nad iiyama, LG, albo samsung coś 1920x1280 ewentualnie 1920x1080( w tym wypadku to chyba jakas 22") Proszę o doradzenie w wyborze. Aha jeszcze jedno fajnie jakby zamknąć się w 2500 zl lub niewiele wiecej, oczywiscie bez monitora. Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil66 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Procesor Intel Core2 Duo E5200 Pamięć 4x1GB GoodRam DDR2 800 Karta graficzna Ati Radeon HD3870 Zasilacz Mode Com MC 500W Na monitorach sie niestety nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Napisałem ze zasilacz posiadam 550W BQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil66 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Napisałem ze zasilacz posiadam 550W BQ. A sorry, to w takim razie weź 2 Radeony HD3870, zasilacz wyrobi. Ale bedzie wydajnosc, pozazdroscic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) 24 cale, myślałem nad iiyama mam prolite 24 wersje 16:9 i jest w miarę ( jeżeli nie bierzesz pod uwagę podświetlenia przy małym nasyceniu i jasności ) Co do gpu to PS dobrze radził sobie z multi gpu... Może fire albo quadro do tego zestawu tymbardziej że pacjent nie gra ^^ ślepy jestem :mur: Edytowane 17 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Samsung 2493 HM Polecam bo mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Procesor Intel Core2 Duo E5200 Pamięć 4x1GB GoodRam DDR2 800 Karta graficzna Ati Radeon HD3870 Zasilacz Mode Com MC 500W Na monitorach sie niestety nie znam Ty się dobrze czujesz podając takie zestawy? HD3870? 4x1GB? Weź owszem E5200, ale Ram G.Skill 2x2GB 800MHZ CL4 PK. Do tego HD4870 od Sapphire z niereferencyjnym chłodzeniem. Monitor weź może ten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) mam prolite 24 wersje 16:9 i jest w miarę ( jeżeli nie bierzesz pod uwagę podświetlenia przy małym nasyceniu i jasności ) Co do gpu to PS dobrze radził sobie z multi gpu... Może fire albo quadro do tego zestawu tymbardziej że pacjent nie gra ^^ wlasnie widze ze nie gra. Poszukuję procesora, przede wszystkim do gier, multimedia i do photoshop'a, wszelkiego rodzaju prezentacje, rzadziej konwersja video. Procesor Intel Core2 Duo E5200 Pamięć 4x1GB GoodRam DDR2 800 Karta graficzna Ati Radeon HD3870 Zasilacz Mode Com MC 500W Na monitorach sie niestety nie znam to mu dobrze poradziles . Grafa i ram jak miguel a procek chyba lepiej wziąć core2duo e8400 lub e8500 . Edytowane 17 Marca 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Czyli jednak E8400, a nie żaden quad, chociaz plytka stworzona pod Q :P Grafika spoko to co Miquel :) wlasnie o tej iiyamie myslalem Miquel, a teraz sprawa ramu i dysku? Ram dlaczego G.Skill a nie Mushkin, z tego co wiem czasami sa problemy z ta plyta, gryzie sie z niektorymi. Z mushkinami podobniez nie gryzie sie, ale glowny argument za G.Skill jest jakis? Dobrze się kręca? Właśnie nie wspomniałem ze chciałbym także podkręcić sprzęt . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) To dobry sprzet za dobre pieniadze, choc oczywiscie sa i lepsze pod wzgledem cena/wydajnosc troche, ale kuleje u nich wlasnie ta wydajnosc :D no i g.skill to jest klasa i dobre do o/c. Qrcze ja jednak pomyslal bym na quadem, ale z drugiej strony na dzis do gier e8400 wykrecony na 4ghz to potega bedzie :P poraddy kamila66 sobie odpusc :D (bez obrazy) Co do dysku to mysle ze sprawdzony WD AAKS. Tylko pamietaj ze jak piszemy aaks to ma byc aaks, jak modecom cos to wlasnie to cos a nie feel itp itd :D To jest naprawde wazne. Karta to Sapphire 4870 i tu juz wolna wola czy 512 czy 1gb, powiem tyle ze 1gb przydaje sie do wyzszych rodzielczosci. Ps. miguel pewnie katuje polsat teraz bo Transporter jest :D Croatan poszukaj g.skill w tym dziale forum , bo ktos sobie je kupil niedawno cos kojarze. Edytowane 17 Marca 2009 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Czyli zamiast Mushkinów tych które podałem, lepiej w G.Skille? Co do Quadów to tylko wchodziłby w grę jeden Q8200 i właśnie dlatego się zastanawiałem czy jest go sens kupować, bo od jakiegos czasu marzyłem o E8400 :P. Co do tej iiyamy Miquel tak się zastanawiam czy kontrast nie jest za mały, jak myslisz? Aha i jeszcze jedno czy Sapphire pozwala na zdjecie chlodzenia, i zamontowanie wlasnego, chodzi mi o to czy strace gwarancje? Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 To zależy za ile te Muchy byś brał. G.Skille oczywiście kręcą się dobrze. Z Quadów, to przynajmniej Q9xxx. E8400 będzie lepszy od Quadów Q8xxx. Myślę, że monitor na pewno będzie dobry. Co do karty - będziesz montował wodne, czy np. S1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Nie stać mnie na wodne, zostaje S1, albo coś innego. Mushki za 350 zl 4GB, dlatego Quad odpada, poczekam aż będą tańsze. Co do monitora to jeszcze właśnie myślałem nad Samsungiem 2493 HM to co poleca qbass. Zostaje temat karty czy stawiac na glosnego radka czy moze GF np 250 albo 260 i temat dysku nikt nie porusza, cichy i szybki tylko nie polecajcie SSD-jeszcze droga sprawa, chociaż nie powiem mam chrapkę na 32 GB - na system :P Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Zmiana na S1 konieczna jest przy referentach (inaczej nie daje się wytrzymać). To dwuslotowe chłodzenie od Sapphire nie jest takie złe, także zobaczysz sam. Dysk weź np. WD AAKS. Za G.Skille 2x2GB 800MHZ CL4 płacisz 230zł, więc to jest trochę różnica... Edytowane 17 Marca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Więc wszystko jasne. Plytak DFI LP LT X38 - dobry wybór prawda?, E8400, Sapphire 4870 1GB wersja toxic jeżeli taką znajdę w przystępnej cenie, WD AAKS, Kwestie pamieci jeszcze się zastanowię :P i iiyamka E2407 HDS , dobry wybór Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Napisałeś, że już kupioną masz tą DFI. Oczywiście jest bardzo dobra, choć bardziej bym celował w P45 np. ASRock P45XE-R i do tego Q9xxx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) tak tak mam kupiona :)troche sie pospieszyłem, ale wtedy jeszcze nie slyszalem o kryzysie :P dlatego mialem kupic wtedy wszystko, ale niestety przyszly inne wydatki :( Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Więc wszystko jasne. Plytak DFI LP LT X38 - dobry wybór prawda?, E8400, Sapphire 4870 1GB wersja toxic jeżeli taką znajdę w przystępnej cenie, WD AAKS, Kwestie pamieci jeszcze się zastanowię :P i iiyamka E2409 HDS , dobry wybór Nad pamięciami nie ma co się zastanawiać - ich OC jest na tyle dobre, że nie opłaca się dopłacać do tych droższych. A G.skill ma taką samą renomę jak Mushkin, ostatnio coraz lepszą, w przeciwieństwie do Muszek, których akcje "spadają". Edytowane 17 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Jeszcze jedno 2x320 GB WD AAKS i raid 0 czy raczej jedna 640-stka? a i czy zmiana chlodzenia na sapphire spowoduje utrate gwarancji jezeli kupilbym referenta? Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Jeszcze jedno 2x32 GB WD AAKS i raid 0 czy raczej jedna 640-stka? a i czy zmiana chlodzenia na sapphire spowoduje utrate gwarancji jezeli kupilbym referenta? Jeśli cię stać, możesz brać 320GB w raid. Nie, nie tracisz gwarancji. Jakby co, zakładasz stare chłodzenie i wysyłasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 To dobrze, odpowiedz jeszcze czy brać 1 GB na karcie, czy zostać przy 512? CZy 1 GB wystarczy do rozdzielczosci 1920x1080? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 To dobrze, odpowiedz jeszcze czy brać 1 GB na karcie, czy zostać przy 512? CZy 1 GB wystarczy do rozdzielczosci 1920x1080? No w nowych grach może być ciężko... Jak cię stać na 1GB, to dopłać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) OK, dziekuje bardzo za pomoc. Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 OK ponawiam post, gdyż wszystko mam kupione i tak radeona tego chcialem nie dostalem, poczekalem troche i teraz kolejny dylemat czy jest się sens bawic w 4890 z referencyjnym chlodzeniem, czy raczej zostac przy 4870 1 GB, ewentualnie 2GB z chlodzeniem vapor, ale nie wersje toxic, co Wy na to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 W HD4870 2GB nie ma co się bawić. Jeśli możesz, warto dopłacić do HD4890 (za 999zł w ESC). Albo bierzesz za 799 zł Gainwarda HD4870 1GB Golden Sample, albo HD4890. Nic pośrodku nie opłaca się brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 To teraz czy 4890 od asus'a czy raczej od sapphire?roznica w cenie 150 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Szafirka, nie ma co dopłacać do naklejki z logo Asusa, no chyba, że zależy ci na dłuższej (o rok) gwarancji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 ok czyli od sapphire.... teraz pytanie z innej beczki do do chlodzenia procka TRU 120? i jaki fan do tego i jeszcze coś na oba mostki i karcioche :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Jak chce ci się wydawać tyle kasy... Ja bym osobiście kupił Karakorum za marne 79zł, zeszlifował podstawę, no i zmienił wentylator np. na Scythe Gentle Typhoon. Zrobiłem podobnie i efekt jest naprawdę świetny, chłodzenie daje radę z moim Quadem, gdyby nie FSB wall poszedł bym dalej z OC. Do mostków na DFI raczej nic nie trzeba, są wystarczająco dobrze chłodzone... Na kartę Accelero S1 rev.2 + 2xtyphoon. Taktowanie 1GHz i cisza nie są wykluczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) No i już wszystko wiem, wielkie thx :D Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...