trym Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Cześć. Posiadam konfigurację jak poniżej. Wszystko ok, gry hulają, ale ciche to to nie jest ;) Chłodzenie na karcie zmieniłem już na pasywne, ale jest niewiele lepiej. Wydaje mi się że najbardziej hałasuje zasilacz, dlatego postanowiłem go zmienić. Głównym kryterium była cisza, udało mi się wybrać dwie podobno ciche zasiłki: http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,31688/ http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,51483/ Która z nich jest lepsza(cichsza)? Ewentualnie może jest coś innego co przeoczyłem? Asus P5K Pentium Dual Core E2140@2,8GHz Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite OCZ Titanium EPP Dual 2x1 GB 800MHz DDR2 Samsung 400GB 16MB Cache SATA2 Chieftec CFT-560-12C 560W dwa wentylatory: NoiseBlocker Black Silent X1 NoiseBlocker Black Silent XL1 Edytowane 17 Marca 2009 przez trym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Ja polece Ci Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,51320/ mam i powiem ze jest cichy, aha te corsair tez podobniez jest cichy Albo tak jak napisał Jarek fan swap - najtaniej Cie to wyjdzie pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2009 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Najprościej i najtaniej, zrób swap'a, kup Acutake i puść go na 5V w zasilaczu, co i jak, znajdziesz w odpowiednim dziale, bo spokojnie idzie to znaleść, nie trzeba o to pytać! Poza tym, co do obciążenia to najwazniejsza jest grafika, nawet jej nie podałeś, ale co tam, nawet jakby tam jakiś wielki potwór siedział, a wątpię, to by jakaś 400 nawet wystarczyła. A oba Twoje wybory są chybione, nawet jakbyś się przy nowych uparł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) A ja polecam po prostu wymienić wentyl w tym Chieftecu.... zamiast wydawać 400zł wydasz 40zł. Edit: lekko się spóźniłem Edytowane 17 Marca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trym Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Dzięki za szybką odp. Heh, rzeczywiście zapomniałem podać karty graficznej :) GF8800GT Palita z chłodzeniem pasywnym Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2. Czemu te zasilacze są złym wyborem? Jeżeli nie te to jakie z nowych? I zobaczę jak zmienić ten wentylator. edit. Te wentylatory Acutake są takie ciche? Bo cena dosyć niska. Edytowane 17 Marca 2009 przez trym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdo Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Ja ostatnio chciałem sprawdzić, który wentyl mi zakłóca cisze. Trochę kasy władowałem w wentyle i regulatory obrotów, więc chciałbym, żeby było cicho :wink: Po kolei je odłączałem i ciągle był słyszalny nieprzyjemny szum. No to odłączyłem wszystkie naraz i okazało się, że to Barracuda jest odpowiedzialna za hałas :mad: Gdy testowo odłączyłem dysk to zastała błoga cisza, po prostu byłem w szoku :angry: Moja rada jest taka - zlokalizuj dokładnie źródło hałasu, żeby nie wywalić niepotrzebnie pieniędzy w błoto. Ja byłem przekonany, że hałasuje wentyl na Freezerze skręcony na 400 obrotów i już chciałem kupować jakieś nowe chłodziwo na proca :wink: Edytowane 17 Marca 2009 przez endo99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Pisałem konkretnego posta i przelgądarka mi się zwiesiła, pies by to... Drugi raz mi sie nie chce. Endo99: Ogólnie Twoja uwaga w 90% jest bardzo celna. W tym przypadku niestety Chieftec CFT to suszarka i hdd przy nim można by określić jako niesłyszalny ( hehe ). Ale większość znających się w temacie kupuje Chieftec'a CFT właśnie ze względu na fanswapa. Przed tym zabiegiem jest nie do wytrzymania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trym Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Sprawdzałem, najgłosniejszy jest zasilacz, chociaż dysk też czasem lubi pochrobotać. Poczytałem trochę i fanswap nie wydaje się trudny. Natomiast czy temperatura zasilacza nie będzie za wysoka? I jeżeli kupić Acutake to którą wersję: zwykłą, Pro, PWM czy Pro PWM? Czy one są rzeczywiście takie ciche czy tylko dosyć ciche i tanie? Bo nie chcę kupować czegoś głośnego, tylko dlatego że i tak zostanie zagłuszone przez dysk czy inne wentylatory :) Chciałbym sukcesywnie zmieniać resztę chłodzenia, aby uzyskać względną ciszę. edit. Sorry za zamieszanie. Zaszła mała pomyłka - zasilacz to Chieftec GPS-650 zapomniałem, że sklep pcprojekt przysłał nie to co zamówiłem :/ Czy jest sens robić w nim fan swapa? Czy ten zasilacz wystarczy do mojej konfiguracji? http://zenfist.pl/enermax-pro82-425w-p-2096.html Edytowane 18 Marca 2009 przez trym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...