Skocz do zawartości
trym

Cichy Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam konfigurację jak poniżej. Wszystko ok, gry hulają, ale ciche to to nie jest ;)

Chłodzenie na karcie zmieniłem już na pasywne, ale jest niewiele lepiej. Wydaje mi się że najbardziej hałasuje zasilacz, dlatego postanowiłem go zmienić. Głównym kryterium była cisza, udało mi się wybrać dwie podobno ciche zasiłki:

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,31688/

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,51483/

Która z nich jest lepsza(cichsza)? Ewentualnie może jest coś innego co przeoczyłem?

Asus P5K

Pentium Dual Core E2140@2,8GHz

Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite

OCZ Titanium EPP Dual 2x1 GB 800MHz DDR2

Samsung 400GB 16MB Cache SATA2

Chieftec CFT-560-12C 560W

dwa wentylatory:

NoiseBlocker Black Silent X1

NoiseBlocker Black Silent XL1

Edytowane przez trym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece Ci Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,51320/

mam i powiem ze jest cichy, aha te corsair tez podobniez jest cichy

Albo tak jak napisał Jarek fan swap - najtaniej Cie to wyjdzie pozdrawiam

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej i najtaniej, zrób swap'a, kup Acutake i puść go na 5V w zasilaczu, co i jak, znajdziesz w odpowiednim dziale, bo spokojnie idzie to znaleść, nie trzeba o to pytać!

Poza tym, co do obciążenia to najwazniejsza jest grafika, nawet jej nie podałeś, ale co tam, nawet jakby tam jakiś wielki potwór siedział, a wątpię, to by jakaś 400 nawet wystarczyła.

A oba Twoje wybory są chybione, nawet jakbyś się przy nowych uparł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odp.

Heh, rzeczywiście zapomniałem podać karty graficznej :) GF8800GT Palita z chłodzeniem pasywnym Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2.

Czemu te zasilacze są złym wyborem? Jeżeli nie te to jakie z nowych?

I zobaczę jak zmienić ten wentylator.

edit.

Te wentylatory Acutake są takie ciche? Bo cena dosyć niska.

Edytowane przez trym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio chciałem sprawdzić, który wentyl mi zakłóca cisze. Trochę kasy władowałem w wentyle i regulatory obrotów, więc chciałbym, żeby było cicho :wink:

Po kolei je odłączałem i ciągle był słyszalny nieprzyjemny szum. No to odłączyłem wszystkie naraz i okazało się, że to Barracuda jest odpowiedzialna za hałas :mad: Gdy testowo odłączyłem dysk to zastała błoga cisza, po prostu byłem w szoku :angry:

Moja rada jest taka - zlokalizuj dokładnie źródło hałasu, żeby nie wywalić niepotrzebnie pieniędzy w błoto. Ja byłem przekonany, że hałasuje wentyl na Freezerze skręcony na 400 obrotów i już chciałem kupować jakieś nowe chłodziwo na proca :wink:

Edytowane przez endo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem konkretnego posta i przelgądarka mi się zwiesiła, pies by to... Drugi raz mi sie nie chce.

Endo99:

Ogólnie Twoja uwaga w 90% jest bardzo celna.

W tym przypadku niestety Chieftec CFT to suszarka i hdd przy nim można by określić jako niesłyszalny ( hehe ). Ale większość znających się w temacie kupuje Chieftec'a CFT właśnie ze względu na fanswapa. Przed tym zabiegiem jest nie do wytrzymania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem, najgłosniejszy jest zasilacz, chociaż dysk też czasem lubi pochrobotać.

Poczytałem trochę i fanswap nie wydaje się trudny. Natomiast czy temperatura zasilacza nie będzie za wysoka?

I jeżeli kupić Acutake to którą wersję: zwykłą, Pro, PWM czy Pro PWM? Czy one są rzeczywiście takie ciche czy tylko dosyć ciche i tanie? Bo nie chcę kupować czegoś głośnego, tylko dlatego że i tak zostanie zagłuszone przez dysk czy inne wentylatory :) Chciałbym sukcesywnie zmieniać resztę chłodzenia, aby uzyskać względną ciszę.

edit.

Sorry za zamieszanie.

Zaszła mała pomyłka - zasilacz to Chieftec GPS-650 zapomniałem, że sklep pcprojekt przysłał nie to co zamówiłem :/

Czy jest sens robić w nim fan swapa?

Czy ten zasilacz wystarczy do mojej konfiguracji?

http://zenfist.pl/enermax-pro82-425w-p-2096.html

Edytowane przez trym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi