Skocz do zawartości
mieciu300

Brak Internetu Przez Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa wygląda tak, do komputera mam podłączony internet drogą radiową. W kompie mam zrobione połączenie mostowe z tego połączenia radiowego i połączenia lokalnego. Połączenie lokalne jest połączone z Ap, który rozsyła neta na 3 pozostałe laptopy w domu. do wczoraj wszystko było ok. Natomiast koło godziny 21 wczoraj połączenie internetowe padło i nie wiem czemu. Z laptopów mogę wejść na udostępniony w komputerze dysk bez problemu ale na internet nie wiecie może dlaczego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogole widzi ci ten router bezprzewodowo? adres masz od dhcp czy statyczniy? Jesli siec ogolnie dziala a nie ma internetu to moze masz cos z adresami dns np. Albo skoro to radiowka to moze cos u nich jakis most padl to czesto sie zdaza w duzch sieciach wi-fi. Próbuj pingowac router z komputera na ktorym jest wi-fi dajesz start uruchom piszesz ping i tu adres routera przyklad ping 192.168.1.254 -t minus t jest tez konieczne do dluzeszego pingowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogole widzi ci ten router bezprzewodowo? adres masz od dhcp czy statyczniy? Jesli siec ogolnie dziala a nie ma internetu to moze masz cos z adresami dns np. Albo skoro to radiowka to moze cos u nich jakis most padl to czesto sie zdaza w duzch sieciach wi-fi. Próbuj pingowac router z komputera na ktorym jest wi-fi dajesz start uruchom piszesz ping i tu adres routera przyklad ping 192.168.1.254 -t minus t jest tez konieczne do dluzeszego pingowania.

Tak widzi. Adres jest DHCP. Internet na Komputerze jest tylko na laptopach nie ma :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawia, że admin ustawił TTL=1. Pakiety dochodzą do twojego komputera i następnie giną. Dlatego po przejściu przez mostek inne komputery już nie mają Internetu.

Czyli zostaje skontaktowanie się z dostawcą w tej sprawie. Dobra dzięki za pomoc.

Edit 1

Zadzwoniłem do dostawcy i powiedzieli że nic nie zmieniali.

Edytowane przez mieciu300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa, jeżeli coś by się spierniczyło po twojej stronie to nie chodziło by Ci otoczenie sieciowe.

Na komputerze PC odpal cmd i daj ping allegro.pl. Napisz jaka była wartość TTL.

TTL = 246

Dostawca twierdzi że to nie u nich. Wątpię by to był mój AP bop jak połączę PC i lapka kablem to też jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież jak robię połączenie mostowe to adres przydzielony do karty w kompie zmienia się. W połączeniu mostowym jest inny, no i jak podłącze lapki to adres jest przydzielany przez dhcp

Chłopie masz tylko skonfigurować DNSy, reszta ustawień z DHCP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy ze nie dziala?? pusc pingi do jakiejs strony allegro najlepiej bo maja dobre serwery i umiesc sreeana. Widocznie problem jest z laptopem. Moze dostawca ma przyspiane do kazdego adresu ip adrs MAC kary sieciowej a ap go nie maskuje...

Edytowane przez brolly666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PartyBOY dns jest taki sam jak połączenie mostowe

oto co sie pokazało na z lapku.

""

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]

© Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Woolfsan>ping allegro.pl

Badanie allegro.pl [193.23.48.134] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 193.23.48.134: bajtów=32 czas=21ms TTL=246

Odpowiedź z 193.23.48.134: bajtów=32 czas=23ms TTL=246

Odpowiedź z 193.23.48.134: bajtów=32 czas=14ms TTL=246

Odpowiedź z 193.23.48.134: bajtów=32 czas=21ms TTL=246

Statystyka badania ping dla 193.23.48.134:

Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

Minimum = 14 ms, Maksimum = 23 ms, Czas średni = 19 ms

""

A na długim pingowaniu co jakiś czas wyskakuje "Upłynął limit czasu żądania"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok skoro ida pingi do allegro to masz ineternet w laptopie tym samym DNS sa ok. Twoj problem siedzi w przegldarce jakiej uzywasz? Wyczysc cookies w mozzili i odpal inna przegldarke ie a jak uzywasz ie to sciagnij firefoxa. Gg sie laczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz mi napisać gdzie to dokładnie jest bo już zgłupiałem i wyleciało mi z głowy gdzie to było. A przeglądarkę mam FireFoxa

EDIT 1

Ok znalazłem wyczyszczone i nadal nie działa

Edytowane przez mieciu300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi