Skocz do zawartości
Lewy1

Laickie pytanie - W2K i dyskietka startowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mozliwe. Jak? Otwieramy Windows Explorera. Z menu pod prawym myszy na napedzie A (dyskietka) wybieramy "Format", a po otwarciu apletu formatowania zahaczamy ptaszka obok "Create an MS-DOS startup dysk". I formatujemy. Pliki sa zgodne z MS-DOS 7.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co czytałam, w 2k trzeba użyć płyty instalacyjnej. Można to zrobić za pomocą MAKEDISK.BAT w katalogu VALUEADD3RDPARTCA_ANTIV

Więcej nie wiem. Pewnie najprościej iść do kogoś, kto ma innego Windowsa, i tam przygotować dyskietkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszac, zakladalem zgodnosc Win2000 (akurat go nie mam teraz) z norma NT. Jak dotad, wsztystkie NT (4, 5.2) mialy ta opcje. Moge napisac jedynie na pewno (choc akurat teraz z poziomu Linuxa) - jest to mozliwe, tak jak to opisalem powyzej w kazdej wersji Windows XP..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie fdisk na dyskietce startowej zrobionej w Me widzi partycję NTFS.

FDISK widzi, gożej jest z NORTONEM GHOSTEM!
Nie, dlaczego? Już wrzucałam Ghostem (2002) obraz Me i przy wyborze pokazywał obie partycje.
Też uzywam NG2002

Partycje niby są widoczne. Schody zaczynają się gdy chcę pokazać na której partycji ma być zapisany obraz. Tam już jest tylko A: czyli dyskietka.

W samym DOSie też nie widzi partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partycje niby są widoczne. Schody zaczynają się gdy chcę pokazać na której partycji ma być zapisany obraz. Tam już jest tylko A: czyli dyskietka.

Jak rozumiem, masz dwie partycje i chcesz zrobić obraz jednej z nich, zapisując go na drugiej. Zgadza się? Bo nie widzę innej możliwości, żeby pojawiła Ci się dyskietka.

Czyli otwiera Ci się okno, w którym masz wskazać miejsce do zapisania obrazu. Domyślnie jest to dyskietka, nie da się ukryć, trochę za mała. :wink: Więc za pomocą klawisza TAB rozwijasz listę w górnej części okna, wybierasz strzałkami miejsce, o które Ci chodzi, zatwierdzasz i możesz iść dalej.

Jeżeli nie o to Ci chodzi, to musisz wyjaśnić dokładniej, bo tylko tyle wywnioskowałam z Twojego postu.

Tego zupełnie nie rozumiem. To co to w takim razie znaczy: "partycje niby są widoczne"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem, masz dwie partycje i chcesz zrobić obraz jednej z nich, zapisując go na drugiej. Zgadza się? Bo nie widzę innej możliwości, żeby pojawiła Ci się dyskietka.

Czyli otwiera Ci się okno, w którym masz wskazać miejsce do zapisania obrazu. Domyślnie jest to dyskietka, nie da się ukryć, trochę za mała. :wink: Więc za pomocą klawisza TAB rozwijasz listę w górnej części okna, wybierasz strzałkami miejsce, o które Ci chodzi, zatwierdzasz i możesz iść dalej.

Jeżeli nie o to Ci chodzi, to musisz wyjaśnić dokładniej, bo tylko tyle wywnioskowałam z Twojego postu.

Tego zupełnie nie rozumiem. To co to w takim razie znaczy: "partycje niby są widoczne"?

Po użyciu TABa i rozwinięciu okienka z dostępnymi partycjami, jest tylko A: i nic więcej.

Partycje są widoczne na początku gdy wybieram, która ma być źródłem obrazu itd. Tak więc mogę wskazać partycję NTFS z której chcę zrobić obraz ale nie mam gdzie jej zapisać (brak możliwości wskazania drugiej partycji NTFS na tym samym dysku).

Ominąłem już jednak ten problem podłączając drugi dysk z partycją FAT32. Ta jest widoczna bez rzadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo ciekawe, trzeba będzie potestować. :D Ja mam w tej chwili dwie różne partycje (FAT32 i NTFS). Jak będę zmieniać układ, to przy okazji sprawdzę, czy u mnie też tak będzie. A może sprawdziłby ktoś, kto ma same partycje NTFS? Są chętni? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi