Ostyn Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Na forum jestem obecny od dość dawna... ale do tej pory zaliczałem się do "gość". Jako, że zawodowo zajmuję się między innymi układami chłodzenia przeróżnych instalacji postanowiłem wykorzystać trochę wiedzy mojej i Waszej i złożyć nowego kompa wraz z WC. Na początku pragnę bardzo podziękować Panu Jarkowi z "DDRII" za fachowe podejście do mojego "zamówienia". 1. Buda ze wstawionym już zasilaczem (zanim naładowałem baterie w aparacie zacząłem zabawę z montażem) 2. Chłodnice i wiatraki 3. Płyn, węże,pompa, bloczek i woda do płukania 4.Pasta 5. Złączki (na proste czekam) 6. Pacjent do zwodowania A oto powód, dla którego warto płukać nawet nowe chłodnice: wiatraki: podłączyłem do Coolermastera "WindRider" Efekt rewelacyjny :) - ciekaw jestem czy tak samo będę zadowolony po uruchomieniu całego kompa :D Feser 360 "pod dachem" Kabelki (nie wszystkie): Cyknąłem fotki tak, żeby można było zobaczyć jak cudownie pasuje Feser360 do HAF932 :) Widok na fillport od góry: I od dołu: I od dołu z wkręconą "choinką" Przymiarka węży: Teraz czekam na Ci7 rev. D0, poweradjusta i przepływomierz. Mile widziane sugestie. pozdrawiam OSTYN Edytowane 26 Marca 2009 przez Ostyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Postaraj się nie krzyżować węży. Ta chłodnica 1x120mm jest w sumie niepotrzebna. A jeżeli już koniecznie chcesz ją mieć, to zamień ją miejscami z wentylatorem ;) Edytowane 18 Marca 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Postaraj się nie krzyżować węży. "Przećwiczyłem" kilka wariantów i w tym na fotkach najlepiej układały się węże. Ale na pewno będę jeszcze próbował. Ta chłodnica 1x120mm jest w sumie niepotrzebna. A jeżeli już koniecznie chcesz ją mieć, to zamień ją miejscami z wentylatorem icon_wink2.gif Zdaję sobie sprawę, że bez 120-ki też będzie dobrze układ działał. Jednak po zamodelowaniu, przeliczeniu i porównaniu wyników wariantu "z" i "bez", stwierdziłem, że warto ją jednak zastosować. Oczywiście i tak wszystko wyjdzie w "praniu". A co do zamiany miejsc chłodnicy z wentylatorem to proszę o rozwinięcie myśli...bo do tej pory byłem przekonany, że chłodnice TFC (przy jednostronnej pracy - wentylatory "push" lub "pull") uzyskują lepsze wyniki w wariancie "pull". Obieg powietrza będę miał następujący: wentylatory wdmuciach!ące: 1x230mm front, 1x230mm bok -//- wydmuchu:1x120mm tył, 3x120mm góra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Dochładzanie... to idzie od prawej pompka do grafiki tak ? A może opcja cool cool GPU -> cool nb -> dochładzanie -> cool CPU -> 360 -> pumpen :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Mobo to masz sexy ale wc to już średnie na jeża :/ węże nie pasują tam ... na froncie nie dało by rade tego małego fejsera dać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Masakrycznie to wygląda, proponuję: - laing z rezem na podłoge - feser 'jedynka' do zatoki 5,25 - feser 'trójka' moze odwrotnie się da? - węże z F1 w zatoce do pompki na glebie,z pompki od grafy od spodu, z grafy na mostek, z mostka do proca, z proca do odwróconej 'trójki', z 'trójki górą do 'jedynki' Jakoś tak: Edytowane 18 Marca 2009 przez gregor666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Tylko że ten blok na grafice chyba nie ma gwintów na dole. Ale tą mniejszą chłodnice na front.. jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Ups, fakt mój błąd więc może tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Mobasek piekny, ale te weze.... za duzo krzyzowania... gregor ma dobre pomysly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 a nie mozna by dac tej 1x120 po prostu w podloge ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 W podłogę tez można i w tym wypadku mój drugi plan tez jest aktualny wystarczy zamienić chłodnicę z rez-pompą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Btw GTZ'cik jest obrócony o 90 st., albo mi się zdaje o tej godzinie :P Edytowane 19 Marca 2009 przez TaLL0s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 szkoda że ten blok na płycie nie ma gwint G1/4 tylko choinkę :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 dzięki wszystkim za wypowiedzi w tym temacie :) Btw GTZ'cik jest obrócony o 90 st., albo mi się zdaje o tej godzinie :P Tak, dobrze widzisz :) Sugerowałem się instrukcją do GTZ'a: szkoda że ten blok na płycie nie ma gwint G1/4 tylko choinkę :angry: Dokładnie.... strasznie to mnie drażni... Co do umieszczania jednej chłodnicy zaraz za drugą to uważam to za drobne nieporozumienie. Z wężami będę walczył bo też widzę, że nie wygląda to zbyt fajnie... I jestem prawie pewny, że będzie cały układ wyglądał inaczej bo dojdzie tam jeszcze kilka gratów. Wszystkie sugestie mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Kolejność gratów w układzie ma nikłe znaczenie dla wydajności o czym już było na forum setki razy więc chłodnica jedna za drugą to nie "nieporozumienie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Zmieniłem temat - dodałem "[WorkLog]" bo WC w sumie jest w trakcie składania. @gregor666 - zgadzam się ze stwierdzeniem, że kolejność elementów "dostarczających ciepło" nie ma specjalnego znaczenia. Jednak mając dwa "górne źródła ciepła" i dwa "dolne źródła ciepła" optymalnym rozwiązaniem jest poukładanie ich naprzemiennie - przynajmniej tak mówi mi doświadczenie i odrobina teorii w nieco innych dziedzinach, oczywiście związanych z chłodzeniem. Spierać się nie mam zamiaru bo z tak małymi mocami cieplnymi mam pierwszy raz do czynienia, a Ty pewno nie jeden "WuCet" składałeś :) Dlatego jestem otwarty na wszelkie sugestie i chętny do dyskusji. Co do samego układu to najprawdopodobniej będzie wyglądał on tak: rez/pompka-->NB-->CPU-->chłodnica 1x120-->GPU--->chłodnica 3x120-->rez/pompka na chwilę obecną prace wstrzymane..... za sprawą małej istotki, która urodziła się 3 miesiące za wcześnie :( Trzymajcie kciuki za niego! Pozdrawiam Ostyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 [WorkLog]yyyyyy to nie jest worklog - zapoznaj się ze znaczeniem tego słowa :P Gratuluję syna/córki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...