CyriC Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Witam. Bardzo zalezy mi na opinii na temat ponizszego zestawu komputerowego, plus ewentualnych sugestiach, propozycjach zmian. Zamieszczone ceny sa podane w euro. Komputer ma sluzyc do "wszystkiego" + jakas gierka od czasu do czasu. GPU: http://www.pixmania.ie/ie/uk/2487730/art/m...html#tech-specs MSI GeForce N260GTX-T2D896 - 896 MB DDR3 - 216 core - PCI-Express 2.0 221e CPU: http://www.pixmania.ie/ie/uk/1877663/art/i...00-desktop.html INTEL Core 2 Duo E7400 Desktop Processor - 2.8 GHz, 3 MB L2 Cache, 775 Socket 129e MOBO: http://www.pixmania.ie/ie/uk/1284077/art/a...html#tech-specs ASUS P5Q Pro - LGA775 Socket for Intel - P45 Chipset - ATX 122e PAMIECI: http://www.pixmania.ie/ie/uk/2317503/art/o...html#tech-specs OCZ Gold Edition Dual Channel 2 x 2 GB DDR2-1066 PC2-8500 CL5 PC Memory Units 47.90e HDD: http://www.pixmania.ie/ie/uk/666541/art/sa...sktop-clas.html SAMSUNG SpinPoint F1 Desktop Class HD103UJ - hard drive - 1 TB - SATA-300 90e PSU: http://www.pixmania.ie/ie/uk/1121578/art/e...power-unit.html ENERMAX PRO82+ 525W PC Power Unit 99e DVD-RW: http://www.pixmania.ie/ie/uk/1270940/art/s...html#tech-specs SAMSUNG Super-WriteMaster SH-S223F DVD±RW (±R DL)/DVD-RAM 22x Writer 19e W sumie 727,90e Do wydania jest ok. 800e, ale jeszcze do kupienia została jakaś obudowa. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Proponuję : AMD Phenom II X4 940 BE - 225€ DFI LanParty DK 790FX - 139€ Sapphire Radeon HD4870 1GB - 203€ Crucial Ballistix Tracer 2x2GB 1066MHZ - 58€ Pioneer DVR-216 - 24€ Fortron Epsilon 500W - 60€ Antec 300 - 53€ WD 640GB AAKS - 69€ RAZEM : 831€ Przez to, że masz procesor AMD, chipset 790 oraz HD4870 powstaje platforma AMD Dragon, która umożliwi uruchomienie AMD Fusion. Edytowane 19 Marca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedź, przemyślę podaną wyżej konfigurację. Jednak zawsze miałem większy sentyment do Intela Po zamianie paru rzeczy wyszło mi coś takiego: Intel Core™ 2 Duo E8400 3.0GHz, Socket - 160e DFI LanParty DK X48-T2RS, ATX, X48 - 148e Asus GeForce GTX 260 896MB PhysX CUDA - 232e Crucial DDR2 BallistiX TRACER PC6400 - 58e Fortron/Source Epsilon 500, 80 PLUS, - 60e Western Digital Caviar SE16 640GB - 69e Pioneer DVD±RW brander, DVR-216, - 24e Antec Three Hundred Black - 53e Razem: 804e Może coś w ten deseń ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Lepszy zestaw będzie na Phenomie. Zresztą, po co Ci X48 do GTX260? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Moim zdaniem bierz PII, mam zestaw podobny do tego który podał Miquel, po zakupie zacząłem się zastanawiać czemu wcześniej go nie kupiłem, naprawde świetna wydajność i jakość w dobrej cenie. ps. o ile nie musisz mieć kompa na "teraz" i nie przerażają Ciebie problemy z gwarancją to sprawdz Ebay, można troszkę przyoszczędzić , chociaż i tak Komplett ma w miarę dobre ceny. ps2. Pixmanie lepiej omijaj szerokim łukiem, ceny mają tylko dobre na promocjach a obsługa klienta zatrważa o pomstę do niebia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Dziekuje za porady. Tak tez zrobie ze wezme zestaw z amd. Jakby ktos mial jeszcze jakies komentarze, opinie to bardzo prosze, gdyz zamawial bede prawdopodobnie w przyszlym tygodniu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Mój komentarz, też AMD PII. Można oszczędzić kupując płytę Biostar TA 790GX i Phenoma II 720 i odblokować 4 rdzeń, ale odblokowanie nie zawsze się udaje. Za to oszczędność duża, bo w złotówkach wychodzi po OC 250pln. Co do Pixmani, we Francji słyszałem dobre komentarze o niej. Tylko polski oddział jest taki kiepski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Z pixmanią nie miałem nigdy problemów. Jednak nie maja w ofercie plyt DFI, plus zamowiony towar wysylany jest z Francji. Edytowane 20 Marca 2009 przez CyriC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Komentarze z opineo o polskiej pixmani: nie respektują gwarancji, nie dostarczają na czas, po zmianie ceny rezygnują z dostawy pomimo wcześniejszego przyjęcia zamówienia. Ogólnie są aroganccy chamscy, a do tego jest bardzo utrudniony kontakt z nimi. Jeżeli to są dobre opnie to jesteś wyrozumiały ;) Ja zamierzam podzielić zakupy na dwa sklepy bo tak wyjdzie taniej i będę miał to co chcę a nie to co jest. bachcomp.pl i agito.pl Nadal przekonuje do płyty głównej biostar TA790GX dostępnej w bachcomp. Edytowane 20 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyriC Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Tylko tu jest ten problem ze towar musze miec dostarczony do Irlandii, z komplett.ie bede mial wszystko w ciagu 24h, a niestety oprocz pixmanii, komplett i dabs nie ma tu zbyt duzego wyboru. To taka mala technologiczna dziura :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Mój komentarz, też AMD PII. Można oszczędzić kupując płytę Biostar TA 790GX i Phenoma II 720 i odblokować 4 rdzeń, ale odblokowanie nie zawsze się udaje. Za to oszczędność duża, bo w złotówkach wychodzi po OC 250pln. Co do Pixmani, we Francji słyszałem dobre komentarze o niej. Tylko polski oddział jest taki kiepski. Z pixmanią nie miałem nigdy problemów. Jednak nie maja w ofercie plyt DFI, plus zamowiony towar wysylany jest z Francji. Na przelicznik nie ma co patrzec, mialo by to sens jak by kupowal kompa w PL, a tak trzeba brac pi razy oko przelicznik 1:1. Moim zdaniem, PII 920 bedzie lepszym rozwiazaniem od PII 720, fakt faktem 720'tka to juz am3 i moglby w przyszlosci wymieniajac plyte przesiasc sie na nowsza podstawke nie wymieniajac procesora odrazu, ale cztery rdzenie to jednak wiecej niz trzy. Poprostu musisz sobie sprecyzowac czy Tobie to wystarczy czy bedziesz potrzebowal zapasu mocy, ja potrzebowalem i wybralem PII 940 i nie zaluje. Oftop W stwierdzeniu o trzymaniu sie z dala od Pixmani chodzilo mi o oddzial irlandzki,fakt faktem kupilem tam pare rzeczy za grosze na promocjachi nie mialem zandnych problemow ale inne zakupy "normalne" to istne pieklo, uzywany dysk SATA jako nowka, trzy padniete laptopy,o pomylonych zamowieniach nie bede wspominal, dalo by sie moze to przezyc gdy by nie fatalna obsluga klienta,brak nr telefonicznego co by mozna bylo kogos z****ac, z tego wszystkiego to najlepsze i tak jest ,ze kiedy sie pomyla np w towarze lub trzeba odeslac oczywiscie czlowiek powinien zrobic to na swoj koszt >< Tylko tu jest ten problem ze towar musze miec dostarczony do Irlandii, z komplett.ie bede mial wszystko w ciagu 24h, a niestety oprocz pixmanii, komplett i dabs nie ma tu zbyt duzego wyboru. To taka mala technologiczna dziura :)Hehe wlasnie tak samo mialem trzy tygodnie temu,dziura jak nic. Sprawdz jeszcze Overclockers, sklep o tyle dziwny ,ze czasem cenowo przebijaja polski Komputronik a czasem rzeczy sa tanie jak barszcz. Plus Ebay, sporo sklepow masz z UK, ktore oferuja nizsze ceny od Kompletta, np Ebay AMD PII 940. Edytowane 20 Marca 2009 przez yoshik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...