ilear Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 co do summita pisalem troche wczesniej o roznicach miedzy nim a vertexem. Summit wydaje sie byc dobra propozycja dla kogos kto chce kupic dysk, i sie nie przejmowac zmniejszajacymi sie transferami po jakims czasie (automatyczny garbage collection) - tylko tu problem zeby kupic juz summita z nowym firmware 18c1 bodajrze (z glowy moge sie mylic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Czy przypadkiem, Firmware nie mozna samemu wgrac? Pytanie, tylko, co z danymi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Kurde kusi mnie cos, zeby sprzedac Vertexa i kupic 2x Intele 80gb w Raid0 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 I tak naprawdę będziesz miał dużo, dużo wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Kurde kusi mnie cos, zeby sprzedac Vertexa i kupic 2x Intele 80gb w Raid0 ;) Kurcze a mnie kusi 2x Vertex Turbo :P Zwłaszcza że się wypłata zbliża... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) a ja sie zastanawiam czy odczujecie w codziennej pracy przyrost predkosci po zmianie takiej np. vertex 120 -> 2xintel 80 . Mi tak szybko wszystko dziala, ze watpie bym zauwazyl po takiej zmianie jeszcze szybsze dzialanie systemu, ktory teraz reaguje niemalze natychmiast na wszystko, tak samo aplikacje. Czolo7 zmieniaj i sprawdz :D Edytowane 29 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Gdybym miał zmieniać SSD to 64GB SLC z cachem pod system i 160GB MLC (też z cachem) pod dane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Kurcze a mnie kusi 2x Vertex Turbo :P Zwłaszcza że się wypłata zbliża... Kurde kusi mnie cos, zeby sprzedac Vertexa i kupic 2x Intele 80gb w Raid0 ;)A mnie się podobają obie wasze propozycje :D @ilear - założe się że da się to odczuć jeśli inne podzespoły nie sa ograniczeniem. Edytowane 29 Lipca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Odczuć się da, ale raczej nie we wszystkich aplikacjach. Ale koledzy kupujcie i testujcie, zawsze kolejna porcja info więcej. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Tak sobie zapuscilem ATTO i widze, ze wydajnosc troche podskoczyla wzgledem ostatniego testu :) Ogolnie to cos z tymi nowymi Intelami bylo nie tak i Intel wycofal je z rynku. Ale za 2 tygodnie powinny byc LINK Edytowane 29 Lipca 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) ja o systemie glownie mysle i otwieraniu aplikacji, bo samo dzialanie aplikacji ktorych uzywam jest bardzo szybkie :) (nieuzywam eclipsa, a z tego co wspolpracownicy narzekaja, to pewnie na nim mozna by to dobrze przetestowac, choc niewiem czy tutaj ramy tez nie wchodza w gre). Kiedys gdzies widzialem porownania wlasnie raida i nieraida i na poziomie otwierania aplikacji byly to setki sekundy... ... no dobra bronie swojego pojedyncczego ssd bo drugiego szybko nie kupie :P Czy przypadkiem, Firmware nie mozna samemu wgrac? Pytanie, tylko, co z danymi... z summitem jest ten problem, ze jest na kontrolerze od Samsunga i to do S. nalezy tworzenie narzedzi do jego obslugi, bo tylko oni znaja technologie :) Poszla informacja na oczforums ze niedlugo ma sie pojawic, ale narazie nic niema. Stara partia summitow (pewnie all w Polsce) jest na firmware 1801 ktore nie ma jeszcze tego automatycznego "samonaprawiacza" dysku (garbage collection) Edytowane 29 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Intel wypuścił wadliwy firmware w tych nowych G2 że zmiana lub utworzenie hasła w biosie powodowała że dysk stawał się nie dostępny dla systemu. Znikał sobie. Ale nie róbmy już śmietniku w tym temacie. W końcu jest o Vertexie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Dzieki za info na temat Summita. Pewniejszy wydaje sie byc Vertex. I niech sie dzieje, co chce. Miala byc nowa plyta glowna, a zlozylem zamowienie na Vertexa :D Do decyzji sklonily mnie pozytywnie zakonczone testy itrackera na Win7 :D Czy do dysku sa dokladane jakies aplikacje? Np do wgrywania firmware, ew testowania wydajnosci? Czy samemu trzeba sie z tym biedzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Aplikacje niestety we wlasnym zakresie :) ale nie ma z tym problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) oj Burdoror to bedziesz mial zdziwko :D Ja jak otworzylem paczke to pierwsze co wypowiedzialem na glos to "i co, to wszystko???" Najlepsza jest instrukcja do tego sprzetu za gruba kase hehe ;) A co do obslugi i obeznania jedyna sluszna lektura plus przejrzyj temat o ssd tam wrzucalem ostatnio posta z zebranymi optymalizacjami pod win7 Edytowane 30 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Dzieki. Zamowiona na Ebay'u (ok 200 PLN taniej!) Haha, przeoralem oba watki juz pare razy - jestescie bardzo sugestywni. Jeszcze 2 dni temu upieralem sie, ze nie ma sensu wydawac w niedopracowana technologie :D:D Dzieki za link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Tak, Instytut Monitorowania Mediów okreslił nas jako najbardziej opiniotwórczą grupą posiadaczy SSD :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 oj Burdoror to bedziesz mial zdziwko :D Ja jak otworzylem paczke to pierwsze co wypowiedzialem na glos to "i co, to wszystko???" Najlepsza jest instrukcja do tego sprzetu za gruba kase hehe ;) Identyczny niedosyt poczułem po wyjęciu Vertexa z całkiem sporego pudełka. Vertex w folii w wytłoczce z pianki, na dodatek zamykana przegródka - otwieram, a tam kartka... Mogliby jakiś kabelek SATA tam dorzucić czy szyny montażowe 2,5" > 3,5" ze śrubkami ale widać zabrakło pomysłów co by tu zrobić aby usprawiedliwić wielkość pudełka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Miałem dokładnie to samo. Otworzyłem pudło, nota bene sporych rozmiarów, wyciągam jakąś czarną płytkę i się dziwię, a gdzie dysk...? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) JEST ! pojawiły się esesdki OCZ Vertex TURBO w PIXMANII http://www.pixmania.com/pl/pl/17674/xx/xx/.../criteresn.html Pewnie niedługo reszta zaoferuje... Zwróćmy uwagę na małą różnicę ceny między TURBO i nonTURBO 30GB, a dużą różnicę ceny miedzy TURBO i nonTURBO 120/250 GB :) Nono, dobrze, że poczekałem, poczekam dalej :) EDIT: OK 120/250 GB jest szybsze od 30/60 GB :) Edytowane 30 Lipca 2009 przez karols2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) 600 zl roznicy pomiedzy 120gb non turbo - a skok wydajnosci zasluguje na roznice w cenie max 100zl Edytowane 30 Lipca 2009 przez Halfi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matas Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) proste pytanko: czy jak przy pomocy Windows Backup z Windows 7 zrobię obraz partycji systemowej z HDD, to czy mogę go potem bez problemu odtworzyć na Vertexie i system będzie działał? Edytowane 31 Lipca 2009 przez matas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) Dyski SSD niczym nie różnią się od HDD (z małymi szczegółami dot wydajności ;) ) dla systemu dysk to dysk. Problem jest kiedy robisz obraz macierzy raid i próbujesz odtworzyć na pojedyńczym dysku lub odwrotnie. Ale to też nie zależy od rodzaju dysku. Edytowane 31 Lipca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 2 tygodnie uzytkowania. Raczej nie katuje ssd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Uzyles przed testem Wipera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 (edytowane) a po co ;) Jak ja mam wersje bez garbage collection to mnie zastanawia jak bedzie wygladal summit z ta funkcja :) Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No wlasnie dlatego. Oczyszczenie cache moze wplynac na wyniki tego benchmarka. Oczywiscie moge sie mylic. Ja swojego V otrzymam pewnie w poniedzialek - wtedy dopiero zaczne sie wypowiadac z tzw "autopsji" :) Teraz tylko filozuje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Sie tam stresujecie testami :) ja nie srawdzam niczym ale widze lekkie zwolnienie i przy najbliższym formacie zrobie zerowanie obu dysków. Ale kilka miesięcy macierz działa wciąrz dobrze a danych przewinęło się sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No właśnie, nie ma co za wiele sprawdzać. :wink: U mnie na razie około 380h przepracował i jeszcze działa. :lol2: Zwolnień w działaniu systemu nie odczułem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Przybyl... :rolleyes: Eleganckie pudelko z dyskiem i kartka w srodku. Trzeba przyznac, ze sam dysk jest dobrze zabezpieczony. Ale jego rozmiar i waga... Niby sie spodziewalem, ale nie ma to jak organoleptyczne doznanie :) Dla porownania mialem na biurku jeden spare dysk do Netappa, nie omieszkalem zrobic fotki swoim mega aparatem :blink: @EDIT Dziala wam HD TACH pod Win7? Probowalem roznych ustawien zgodnosci oraz run as admin.. NIc. Serwis ujest uruchomiony, a okna glownego jak nie bylo, tak nie ma. Edytowane 3 Sierpnia 2009 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...