Skocz do zawartości
Michaelius

Wszystko O Ssd Ocz Vertex

Rekomendowane odpowiedzi

co do summita pisalem troche wczesniej o roznicach miedzy nim a vertexem. Summit wydaje sie byc dobra propozycja dla kogos kto chce kupic dysk, i sie nie przejmowac zmniejszajacymi sie transferami po jakims czasie (automatyczny garbage collection) - tylko tu problem zeby kupic juz summita z nowym firmware 18c1 bodajrze (z glowy moge sie mylic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie zastanawiam czy odczujecie w codziennej pracy przyrost predkosci po zmianie takiej np. vertex 120 -> 2xintel 80 . Mi tak szybko wszystko dziala, ze watpie bym zauwazyl po takiej zmianie jeszcze szybsze dzialanie systemu, ktory teraz reaguje niemalze natychmiast na wszystko, tak samo aplikacje. Czolo7 zmieniaj i sprawdz :D

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze a mnie kusi 2x Vertex Turbo :P Zwłaszcza że się wypłata zbliża...

Kurde kusi mnie cos, zeby sprzedac Vertexa i kupic 2x Intele 80gb w Raid0 ;)

A mnie się podobają obie wasze propozycje :D

@ilear - założe się że da się to odczuć jeśli inne podzespoły nie sa ograniczeniem.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie zapuscilem ATTO i widze, ze wydajnosc troche podskoczyla wzgledem ostatniego testu :)

Dołączona grafika

Ogolnie to cos z tymi nowymi Intelami bylo nie tak i Intel wycofal je z rynku. Ale za 2 tygodnie powinny byc LINK

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja o systemie glownie mysle i otwieraniu aplikacji, bo samo dzialanie aplikacji ktorych uzywam jest bardzo szybkie :) (nieuzywam eclipsa, a z tego co wspolpracownicy narzekaja, to pewnie na nim mozna by to dobrze przetestowac, choc niewiem czy tutaj ramy tez nie wchodza w gre).

Kiedys gdzies widzialem porownania wlasnie raida i nieraida i na poziomie otwierania aplikacji byly to setki sekundy...

... no dobra bronie swojego pojedyncczego ssd bo drugiego szybko nie kupie :P

Czy przypadkiem, Firmware nie mozna samemu wgrac? Pytanie, tylko, co z danymi...

z summitem jest ten problem, ze jest na kontrolerze od Samsunga i to do S. nalezy tworzenie narzedzi do jego obslugi, bo tylko oni znaja technologie :) Poszla informacja na oczforums ze niedlugo ma sie pojawic, ale narazie nic niema. Stara partia summitow (pewnie all w Polsce) jest na firmware 1801 ktore nie ma jeszcze tego automatycznego "samonaprawiacza" dysku (garbage collection)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel wypuścił wadliwy firmware w tych nowych G2 że zmiana lub utworzenie hasła w biosie powodowała że dysk stawał się nie dostępny dla systemu. Znikał sobie.

Ale nie róbmy już śmietniku w tym temacie. W końcu jest o Vertexie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info na temat Summita. Pewniejszy wydaje sie byc Vertex. I niech sie dzieje, co chce. Miala byc nowa plyta glowna, a zlozylem zamowienie na Vertexa :D Do decyzji sklonily mnie pozytywnie zakonczone testy itrackera na Win7 :D

Czy do dysku sa dokladane jakies aplikacje? Np do wgrywania firmware, ew testowania wydajnosci? Czy samemu trzeba sie z tym biedzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj Burdoror to bedziesz mial zdziwko :D Ja jak otworzylem paczke to pierwsze co wypowiedzialem na glos to "i co, to wszystko???" Najlepsza jest instrukcja do tego sprzetu za gruba kase hehe ;)

A co do obslugi i obeznania jedyna sluszna lektura plus przejrzyj temat o ssd tam wrzucalem ostatnio posta z zebranymi optymalizacjami pod win7

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Zamowiona na Ebay'u (ok 200 PLN taniej!)

Haha, przeoralem oba watki juz pare razy - jestescie bardzo sugestywni. Jeszcze 2 dni temu upieralem sie, ze nie ma sensu wydawac w niedopracowana technologie :D:D

Dzieki za link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj Burdoror to bedziesz mial zdziwko :D Ja jak otworzylem paczke to pierwsze co wypowiedzialem na glos to "i co, to wszystko???" Najlepsza jest instrukcja do tego sprzetu za gruba kase hehe ;)

Identyczny niedosyt poczułem po wyjęciu Vertexa z całkiem sporego pudełka. Vertex w folii w wytłoczce z pianki, na dodatek zamykana przegródka - otwieram, a tam kartka... :damage_wall: Mogliby jakiś kabelek SATA tam dorzucić czy szyny montażowe 2,5" > 3,5" ze śrubkami ale widać zabrakło pomysłów co by tu zrobić aby usprawiedliwić wielkość pudełka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST ! pojawiły się esesdki OCZ Vertex TURBO w PIXMANII http://www.pixmania.com/pl/pl/17674/xx/xx/.../criteresn.html

Pewnie niedługo reszta zaoferuje...

Zwróćmy uwagę na małą różnicę ceny między TURBO i nonTURBO 30GB, a dużą różnicę ceny miedzy TURBO i nonTURBO 120/250 GB :)

Nono, dobrze, że poczekałem, poczekam dalej :)

EDIT:

OK 120/250 GB jest szybsze od 30/60 GB :)

Edytowane przez karols2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste pytanko: czy jak przy pomocy Windows Backup z Windows 7 zrobię obraz partycji systemowej z HDD, to czy mogę go potem bez problemu odtworzyć na Vertexie i system będzie działał?

Edytowane przez matas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski SSD niczym nie różnią się od HDD (z małymi szczegółami dot wydajności ;) ) dla systemu dysk to dysk. Problem jest kiedy robisz obraz macierzy raid i próbujesz odtworzyć na pojedyńczym dysku lub odwrotnie. Ale to też nie zależy od rodzaju dysku.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie tam stresujecie testami :) ja nie srawdzam niczym ale widze lekkie zwolnienie i przy najbliższym formacie zrobie zerowanie obu dysków.

Ale kilka miesięcy macierz działa wciąrz dobrze a danych przewinęło się sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybyl... :rolleyes: Eleganckie pudelko z dyskiem i kartka w srodku. Trzeba przyznac, ze sam dysk jest dobrze zabezpieczony. Ale jego rozmiar i waga... Niby sie spodziewalem, ale nie ma to jak organoleptyczne doznanie :)

Dla porownania mialem na biurku jeden spare dysk do Netappa, nie omieszkalem zrobic fotki swoim mega aparatem :blink:

Dołączona grafika

@EDIT

Dziala wam HD TACH pod Win7? Probowalem roznych ustawien zgodnosci oraz run as admin.. NIc. Serwis ujest uruchomiony, a okna glownego jak nie bylo, tak nie ma.

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi