Kowa1 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Poszperałem w necie za instrukcjami i osowiałem. Informacje sprzeczne, niepełne, bez zrozumiałego ( do końca ) dla mnie logicznego ciągu postępowań i następstw, podobnie jak i informacje na forach. Przykłady: A---------- Administratorzy przy pomocy bezpłatnego zestawu Windows Automated Installation Kit (WAIK) mogą samodzielnie tworzyć nośniki ze środowiskiem WinPE. Do takich nośników można też dodawać własne pliki i programy (np. oprogramowanie do wykonywania obrazów dysków). Cały proces należy rozpocząć od zainstalowania WAIK na komputerze z systemem Windows Vista, Windows Server 2008, Windows XP lub Windows Server 2003. Pakiet ten w najnowszej wersji dedykowanej dla Windows Vista Service Pack 1 można pobrać z naszego serwisu z działu Narzędzia. Po instalacji należy uruchomić w kontekście administratora wiersz poleceń WAIK - powinien on znajdować się w menu Start pod nazwą Windows PE Tools Command download and install Windows Vista AIK into your Windows XP PC (not your Windows Vista system). 2. Open the Windows PE Tools Command by going to Start -> All Programs -> Windows OPK / Windows AIK -> Windows PE Tools Command Prompt. WAIK/AIK (Windows / Automated Installation Kit) to "obraz" img lub iso czli, w moim rozumieniu, cuś co należy wypalić na CD/DVD. Jak takie cuś zainstalować na systemie WinVista/WinXP ?!?!?! (polska wersja twierdzi że ma to być Vista, angielska upiera się że musi to być WinXP ???) istniejącym na dysku twardym PCta ???? Chba że o to chodzi Insert the DVD and select “Windows AIK Setup” and install WAIK.tzn po uprzednim wypaleniu iso czy img. No tak ale potem dalsze czynności z winXp po restarcie czy z WinPE uruchomonego z tego CD z WAIK? Na eranie startowym WAIK nie widze opcji uruchomienia WinPE z niej. ----------A B--------- Po co Ci komenda? Masz przecież środowisko graficzne dlaczego uruchamia mi sie ten system bez interfejsu graficznego ?? windows PE czy to w wersji tutaj opisywanej czy też wcześniejszych nie posiada środowiska graficznego - jak wskazuje nazwaNo to, urwał, urwał jest to "środowisko graficzne" czy nie??? bo .. -> C2. ---------B C-------- Praktycznie już teraz można by przystąpić do utworzenia pliku ISO - pod warunkiem, że nie chcemy wprowadzać żadnych zmian do obrazu. Co jednak, gdy zależy nam na dodaniu własnych programów czy plików? Wystarczy zamontować obraz winpe.wim w dowolnym katalogu (można użyć utworzonego domyślnie folderu \mount), wprowadzić zmiany w plikach i zatwierdzić je odmontowując obraz. 1. Dla mnie dodanie własnych programów ( odrazu własnych - tych które chciał bym tam mieć ) to ich instalacja. Jak to zainstalować ??? Dodam że mam bootowalne CD z WinPE w którym zainstalowane są różne programy np. TotalCommander. 2. No i jescze "wprowadzanie zmian". Trafiłem na taki artykuł i niby wszystko jasne, można wrzucać drivery z inf update ( np. wyekstrachowane z infinst_autol.exe ) ale jak postąpić z driverami grafiki ( patrz B ) i ewentualnie dźwięku? -------C To mam w instalce grafiki, w dźwięku jeszcze gorzej. Graphics\ ++++++++++++++ Graphics\ LANG\ TVWSetup.exe oemdspif.dll kit14621.inf kit14621.cat igxpxs32.vp igxpxk32.vp igxpun.exe igxprd32.dll igxpmp32.sys igxpgd32.dll igxpdx32.dll igxpdv32.dll igxpco32.dll iglicd32.dll igldev32.dll igkrng500.bin igkrng400.bin igfxtray.exe igfxsrvc.exe igfxsrvc.dll igfxrtrk.lrc igfxrtha.lrc igfxrsve.lrc igfxrslv.lrc igfxrsky.lrc igfxrrus.lrc igfxrptg.lrc igfxrptb.lrc igfxrplk.lrc igfxrnor.lrc igfxrnld.lrc igfxrkor.lrc igfxrjpn.lrc igfxrita.lrc igfxrhun.lrc igfxrheb.lrc igfxrfra.lrc igfxrfin.lrc igfxress.dll igfxresp.lrc igfxrenu.lrc igfxrell.lrc igfxrdeu.lrc igfxrdan.lrc igfxrcsy.lrc igfxrcht.lrc igfxrchs.lrc igfxrara.lrc igfxpph.dll igfxpers.exe igfxext.exe igfxexps.dll igfxdo.dll igfxdev.dll igfxcpl.cpl igfxcfg.exe igcompkrng500.bin ig4icd32.dll ig4dev32.dll hkcmd.exe hccutils.dll difx32.dll ============== Graphics\LANG\HDMI\ ara\ chs\ cht\ csy\ dan\ deu\ ell\ ENU\ esp\ fin\ fra\ heb\ hun\ ita\ jpn\ kor\ nld\ nor\ plk\ ptb\ ptg\ rus\ SKY\ SLV\ sve\ tha\ trk\ -------------- Graphics\LANG\HDMI\plk\ license.txt HDMIplk.dll -------------- ============== ++++++++++++++ HDMI\ ++++++++++++++ HDMI\ IntcHdmi.sys IntcHdmi.inf intchdmi.cat ++++++++++++++ Lang\ ++++++++++++++ Lang\HDMI\ ara\ chs\ cht\ csy\ dan\ deu\ ell\ ENU\ esp\ fin\ fra\ heb\ hun\ ita\ jpn\ kor\ nld\ nor\ plk\ ptb\ ptg\ rus\ SKY\ SLV\ sve\ tha\ trk\ ============== Lang\HDMI\plk\ license.txt HDMIplk.dll ============== ++++++++++++++ SWDesc.txt Setup.exe readme.txt IIF2.ini difxapi.dll autorun.inf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Bawiłem się z WinPE i WAIK ale dawno temu. Przeczytaj to: http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?62...skiem+winpe+2.0 To jest tak że musisz wypalic obraz WAIK na płytę. Potem z tej płyty uruchomisz instalator (chyba jest po polsku) i instalujesz WinPE. Reszta w artykule w linku powyżej. Próbowałem jakoś dodać aplikacje do WinPE ale to mi się nie udało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...