Skocz do zawartości
wili1

Karta Dzwiękowa T Y L K O Z Wyjściami Cyfrowymi (najlepiej 5.1)

Rekomendowane odpowiedzi

We wspomnianym wczesniej przeze mnie Onkyo tryb "straight" oznacza, ze nie sa dokladane do sygnalu zadne efekty z procesora (typu symulacja wnetrz, programy Movie, Game itp.). Nie wiem, co to jest YPAO, wiec nie odpowiem czy ma to swoj odpowiednik w Onkyo (choc podejrzewam, ze tak).

Podejrzewam, ze to jest "chlyt marketingowy", zeby zainteresowac produktem rowniez purystow. Dodatkowo, wylacza on sekcje wideo w ampli (znow wspomniane Onkyo).

YPAO to odpowiednik Audyssey ... czyli system korekcji akustyki pomieszczenia (mierzy mikrofonem i koryguje)

Co do direct ... w Yamaha chyba też wyłącza video ;o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw o czym jest ten temat bo gość chce kino a nie chce płacić za dekodery ale znowu za Powerdvd che płacić w zasadzie po co jak z dekodowaniem poradzi sobie darmowy całkowicie AC3filter dalej gość nie chce All-in one ale chce wszystko oddzielnie potem mówi że dac mu zmienia sygnał cyfrowy na elektryczny ale znowu czy cyfrowy po coaxie to już nie elektryczny ? panowie zgłupiałem WTF co on chce, please explain :D

ojej, naprawde wszyscy wiedzą o co mi chodzi Tylko Ty masz jakieś problemy, i czytasz nieuważnie to co pisze.

Po pierwsze: przed "powerdvd" napisałem "np." tzn. że nie koniecznie tego musze używać do oglądania koncertów i też nawet nie użwyam, bo 100 razy wole mpc.

Po drugie: "ale znowu za Powerdvd che płacić " - proszę wsgazać mi powyżej gdzie napisałem, że za powerdvd chce płacić, naprawde nie dośpiewuj sobie to czego NIE NAPISAŁEM, abstraciach!ąc już od tego karkołomnego toku myślenia dodam, że powerdvd dostałem gratis, gdy kupiłem nagrywarkę.

Po trzecie: "gość nie chce All-in one ale chce wszystko oddzielnie potem mówi że dac mu zmienia sygnał cyfrowy na elektryczny" - logika tego zdania jest rozbrająca, tak skoro nie chce wszystko w jednym to znaczy że chce mieć system 'rozdzielony'. Cyfrowy po coaxie to jest elektryczny jak najbardziej ale na wejściu DAC'a masz ten sygnał elektryczny interpretowany jako dane cyfrowe (tzn. nie zrozumiałe dla głosników), a na wyjściu jako fuluktuacje napięcie (sygnał elektryczny zrozumiały dla głośników) - dzięku czemu kolumny grają..... - sorki za łopatologię ale w tym przypadku tak trzeba.

uporządkujmy, tor audio: komp -> dekoder programowy -> wyjście z kompa optic (spdinf/ lpcm) -> dac -> coax -> wzmacniacz -> coax -> kolumny

---

Jeśli ampli odtwarza PCM podane na HDMI to mogą sobie wprowadzać nowe kodeki ... B-)

i o to chodzi Kyle :D

własnie aporopo ampiltunerów z wejściem HDMI, czy to nie jest tak że wówczas zawsze potrafią zinterpretować PCM podane na HDMI, gdzieś czytałem że właśnie przez HDMI idzie już zdekodowany sygnał... skoro tak to te kodeki w amplitunerach są tylko po to jak ktoś chce np przez coax/spdinf podać sygnał np. DD do ampa...

Ponadto czy to że amp odtwarza PCM podane na HDMI jest jakoś w specyfikacji wpisane? (ciekawe ile taki najtańszy amp kosztuje)

Edytowane przez wili1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uporządkujmy, tor audio: komp -> dekoder programowy -> wyjście z kompa optic (spdinf/ lpcm) -> dac -> coax -> wzmacniacz -> coax -> kolumny

---

i o to chodzi Kyle :D

własnie aporopo ampiltunerów z wejściem HDMI, czy to nie jest tak że wówczas zawsze potrafią zinterpretować PCM podane na HDMI, gdzieś czytałem że właśnie przez HDMI idzie już zdekodowany sygnał... skoro tak to te kodeki w amplitunerach są tylko po to jak ktoś chce np przez coax/spdinf podać sygnał np. DD do ampa...

Ponadto czy to że amp odtwarza PCM podane na HDMI jest jakoś w specyfikacji wpisane? (ciekawe ile taki najtańszy amp kosztuje)

Wiem że Yamaha 663/661 na 100% radzi sobie z PCM przy HDMI ... model 563 CHYBA (ale i tak wolałbym dołożyć do np. 661/663 bo to zupełnie inna klasa) ... Jest to napisane w instrukcji.

A co do toru to ja bym to widział tak : komp z dekoderem programowym i wyjściem HDMI wysyłającym PCM (zdekodowane DTS HD/ Dolby HD i wszystko inne do PCM) -> amplituner z wejściem HDMI obsługujący PCM -> kolumny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do toru to ja bym to widział tak : komp z dekoderem programowym i wyjściem HDMI wysyłającym PCM (zdekodowane DTS HD/ Dolby HD i wszystko inne do PCM) -> amplituner z wejściem HDMI obsługujący PCM -> kolumny .

Tak - zgadzas się, ale przy wkorzystaniu amplitunera,

ale ten amplituner to 2 tys. a jakość przetworników C/A pewnie nie jest jakaś super np. w porównaniu do przetworników zastosowanych w Beresford TC-7520...

(i do tego tak jak już powiedziałem płace za mnóstwo rzeczy których nigdy nie będę używał, choć są może 'amplitunery' z wejściem HDMI i bez radia i bez tych dekoderów i bez wzmaniczacza:> ).

Marzy mi się taka karta na pci/pci-e która ma 3 (bądź 4) TYLKO wyjścia cyfrowe dobrej jakości (lpcm 24/96 lub 24/192), do stowrzenia systemu 5.1 (lub 7.1)... - to tak w wersji full wypas:)

Takiej pewnie nie ma, a może są jednak karta muzyczna (a raczej taka 'przejściówka') które oferują tylko 1 dobre wyjścia cyfrowe (optic/coax) 24/96 lub 24/192... do stereo. Pclink (dość dobre rozwiązanie, z pewnymi zastrzeżeniami o których już mówiłem) oferuje chyba tylko 24/48... => takie rozwiązanie ma jednak wadę, bo trudno będzie mi to rozbudować... do systemu wielokanałowego.

a teraz ja nie rozumiem na co te coaxy

może jaśniej, tor audio:

komp -> program dekodujący -> wyjście cyfrowe: coax/optic (spdinf, lpcm) -> DAC -> wzmacniacz (końcówka mocy) -> kolumny

(kabel łączący to interkonekt nazywany czsami coaxem, coax - to także wyjście cyfrowe, stąd te nieprozumienie )

Edytowane przez wili1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wili1.

Widzę koleś że nie masz żadnego pojęcia na temat dźwięku,a już szczególnie wielokanałowego.

Jak prosisz kogoś o poradę,to najpierw radzę poznać podstawy interesującego Cię zagadnienia-do tego pomocny jest wujek Google.

Wpadasz tu na forum i siejesz zamieszanie,a potem zdziwienie że nikt nie pomaga.

Koledzy podali proste rozwiązanie Twojego problemu,a Ty nadal kombinujesz jak koń pod górę.

Amplituner to dla Ciebie za drogo,ale 3X DAC to już nie.

Jak jesteś taki audiofil,to powiedz nam jaki posiadasz sprzęt który zamierzasz podłączyć dalej do tego toru audio.

Piszesz najpierw że chcesz puścić zdekodowany programowo sygnał cyfrowy na zewnętrzny DAC (bo chcesz Pure Audio) ,a potem dopisujesz że zrealizuje to PowerDVD dołączony do nagrywarki-na pewno jest to wypasiona pełna wersja ze wszystkimi dekoderami i na pewno z dźwiękiem wielokanałowym :D

To samo uzyskasz używając dobrej klasy amplitunera podłączonego do kompa przez S/PDIF - RCA lub TOSLINK i nie wydasz kosmicznych pieniędzy na sprzęt.

Masz aż taki dobry słuch,aby wyczuć zmiany gradientów tonalnych i odpowiednio dobrej jakości zestawy głośnikowe by wychwycić wszelkie niuanse i niedoskonałości brzmienia?

A Twoja koncepcja 3X DAC jest NIEWYKONALNA - chyba że jesteś magikiem,a chyba jesteś pisząc takie bzdury.

I jeszcze jedno-skoro jesteś zagorzałym wrogiem amplitunerów,to kup sobie dobry przedwzmacniacz z DAC i do tego X razy monobloków lub X kanałową końcówkę mocy i ciesz się dźwiękiem (na pewno Cię wyjdzie tanio :D ).

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wili1.

Widzę koleś że nie masz żadnego pojęcia na temat dźwięku,a już szczególnie wielokanałowego.

Jak prosisz kogoś o poradę,to najpierw radzę poznać podstawy interesującego Cię zagadnienia-do tego pomocny jest wujek Google.

Uwag uwaga forumowicze, odezwal sie WIELKI ZNAWCA, czapki z głów i pokłony proszę, taki guru forumowiczowe, no po prostu zamieniam się w słuch. hehe, jak na razie zaczął od idiotycznych rad... ale zobaczmy co dalej pisze. Posłuchajmy...

Wpadasz tu na forum i siejesz zamieszanie,a potem zdziwienie że nikt nie pomaga.

wpadać to może twoja dziewczyna Ci do łóżka, ja wchodzę na forum i 'nie sieje zamieszania' a założyłem jeden temt - nie wiem czy wiesz, ale właśnie do tego są fora (ale może i To Cię dziwi?). Jak się coś nie podoba to po prostu mozesz czytać sobie wszystkie inne wątki oprócz mojego a nie tu żółć wylewasz (chyba masz problemy z psychiką).

Amplituner to dla Ciebie za drogo,ale 3X DAC to już nie.

Chociaż przeczytałaś cały temat, że takie idiotyzmy piszesz? Wyraźnie pisałem, że chce system ROZBUDOWYWAĆ zatem taniej mi wyjdzie najpierw kupienie 1 daca, niż od razu cały amplituner. W sumie w dluuuuuugim okresie czasu koszt jest oczywiście droższy ale w krótszym okresie czasu tańszy a pozatym bedę miał system elastyczny, modłułowy i bijący na głowę nie jednego amplitunera - kumasz?

Jak jesteś taki audiofil,to powiedz nam jaki posiadasz sprzęt który zamierzasz podłączyć dalej do tego toru audio.

Chyba masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego, proszę przeczytać jeszcze raz jaki jest temat wądku i porównać z "mój sprzęt audio". No po prostu czuje się jakbym rozmawiał z jakimś 10 latkiem...

Piszesz najpierw że chcesz puścić zdekodowany programowo sygnał cyfrowy na zewnętrzny DAC (bo chcesz Pure Audio) ,a potem dopisujesz że zrealizuje to PowerDVD dołączony do nagrywarki-na pewno jest to wypasiona pełna wersja ze wszystkimi dekoderami i na pewno z dźwiękiem wielokanałowym :D

Już druga osoba uczepiła się tego powerdvd, użwyam innego programu i kodeków (lepszych niż w powerdvd), to był tylko PRZYKŁAD (proponuje lekturę języka polskiego). Naprawdę jesteś małostkowy, nie w powerdvd jest problem i isota rzeczy.

To samo uzyskasz używając dobrej klasy amplitunera podłączonego do kompa przez S/PDIF - RCA lub TOSLINK i

'dobrej klasy amplituner' drogo kosztuje (duży jednorazowy wydatek - tego unikam) i jak pisałem nie chce płacić za coś co w dużej części nie będę korzystał (radio, wzmak, dekodery, pilot itd.). Może jak jeszcze 10 razy to powtórze to w końcu dotrze.

Masz aż taki dobry słuch,aby wyczuć zmiany gradientów tonalnych i odpowiednio dobrej jakości zestawy głośnikowe by wychwycić wszelkie niuanse i niedoskonałości brzmienia?

A Twoja koncepcja 3X DAC jest NIEWYKONALNA - chyba że jesteś magikiem,a chyba jesteś pisząc takie bzdury.

jest wykonalna ale na razie dość droga bo opierająca się na krcie studyjnej, gdybyś poczytał cały wątek to byś takich bzdur nie pisał, sęk w tym że może da się to taniej zrobić...

a co do mojego słuchu to nie temat wątku to raz a dwaczy rozumiesz słowo "modułowość"? wątpie (znów słownik j. polskiego!)

Reasumując takie istoty jak Miodnyj tylko psują miłą atmosfere poszukiwania rozwiązania, no ale cóż ZAWSZE (i niestety purepc nie jest wyjątkiem) znajdzie się na danym forum jakaś czarana owca żerująca na wyrozumiałości i tolerancji moderatorów (bo normalnie to moderator daje ostrzeżenie a potem wyrzuca z forum - niech idzie do lasu skąd przyszedł). Szkoda, że oprócz wyzwisk nic mądrego nie napisałeś, nie będę więcej odnosił się do twoich postów (i to polecam innym urzytkownikom), bo nie chce karmić TROLA

Edytowane przez wili1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) bo nie chce karmić TROLA

Na razie jedyna osoba ktora oberwala w tym temacie ZPP, sle raporty na innych jestes Ty wiec radze ominac ten watek jak skonczy sie blokada.

update

rotfl to Twoj wiec zamkne od razu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...