Skocz do zawartości
bagienny

[artykuł] Pentagram Eon Slide-r Twin Core

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafikaSegment rynku, jakim są gadżety elektroniczne z roku na rok nie tylko rośnie w siłę, ale nabiera coraz szybszego tempa rozwoju. Jeszcze kilka lat temu nikt z nas nie pomyślałby, że całą swoją płytotekę (kompaktową, nie mówiąc już o gramofonowej) zmieści w swojej kieszeni i będzie mógł ją odtwarzać nawet będąc ruchu. A to tylko wierzchołek góry lodowej, bowiem odtwarzacz, który będziemy mieć przy sobie może być wyposażony w ogromną pojemność, w której umieścimy nie tylko swoje utwory, lecz nagrania które posiadają nasze babcie, dziadkowie, wujostwo i całe sąsiedztwo. I nieważne, czy utwory będą się powtarzać, czy też nie. Dodajmy do tego duży, dotykowy ekran, tuner TV, czy też moduł bezprzewodowy, aby zminimalizować ilość kabli i mamy naszpikowane elektroniką i najnowszymi osiągnięciami technicznymi cudo. Nie zajmiemy się dziś odtwarzaczem godnym samego Jamesa Bonda (nawet tego niewysokiego i nieprzystojnego blondyna), lecz w pewnym sensie jego namiastką. Do naszej redakcji trafił bowiem – jak już zapewne zdążyliście się zorientować – odtwarzacz Pentagram EON Slide-R Twin Core P5117-8 o pojemności 8GB.

Zapraszamy do lektrury! Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca, jak widać ma proporcje obrazu 4:3, także będziemy niestety w stanie oglądać nienaturalnie rozciągnięty obraz.

Rozciągniety obraz to wina softu, a nie proporcji ekranu.

Po pierwsze primo primo,

po pierwsze po pierwsze, po pierwsze?

nasączony bliżej nieznaną cieczą pokrowiec ze sznurkiem do zawieszenia na głowę

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Metallica – Master of Puppets

Co to więcej pisać – jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza płyta heavy-metalowa. Osiem wiecznych utworów, które wywarły niesamowity wpływ na muzykę drugiej połowy lat 80. i 90. Charakterystyczne riffy i kunsztowne solówki, czyli to, co misie lubią najbardziej. Tutaj również nie mogliśmy się do niczego przyczepić, może poza tym, iż cały czas miało się wrażenie odsłuchu przez delikatną mgiełkę. Zbytnio to jednak nie przeszkadzało w rozkoszowaniu się odjechanymi solówkami Hammeta i grą pozostałych metalowców. Na szczególną uwagę zasługuje utwór Orion, do którego wracaliśmy niejednokrotnie.

Ja chyba przespalem ten okres , albo sluchalem innego metalu :| . Metallica nigdy nie grala niczego z nurtu NVOBHM czyli niczego heavi , ich muzyka to czytej wody THRASH METAL.

Zdarzały się również mniejsze i większe kwiatki. Raz po raz zmuszeni byliśmy na przykład resetować odtwarzacz (player sam z siebie nie chciał się uruchomić lub wieszał się na ekranie powitalnym). Aktualizacja firmware’u nic by nie pomogła, bowiem posiadaliśmy urządzenie z ostatnią wersją oprogramowania. Czasem i przycisk reset nie dawał sobie rady… Frustracja była tym większa, iż po naładowaniu odtwarzacza pełni radości wychodzimy z domu, próbujemy włączyć ulubiony album, a ekran nie chce ukazać swych pięknych barw. Pomagało dopiero podłączenie pod zewnętrzne źródło zasilania, co i tak nie zawsze skutkowało. Raz się udało, raz trzeba było poczekać, aż odtwarzacz przestanie być naburmuszony na swojego właściciela.

Po podpięciu do zasilania (gniazdko sieciowe, samochodowe) urządzenie jest w stanie odtwarzać muzykę. Idiotycznym wręcz rozwiązaniem, jest brak możliwości oglądania w takim trybie filmów.

Try filmow w czasie jazdy? Ciekawy minus.

Reszta z tego mnie nie dziwi. Sporo swego czasu czytalem o ich produktach , odtwarzaczach i na pewno nie kupilbym tego. On ma wiecej wad i to powaznych , niz samych zalet. Zreszta , opinie o ich sprzecie na forach audio sa jasne i zwiezle.

Na Allegro pelno tego sprzetu , jesli to ten sam to srednio ceny sa od 220 do 250 zl. Wybralbym na pewno cos innego.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze po pierwsze, po pierwsze?

?

Primo primo - zostało to poprawione.

Co do nasączonego pokrowca - po rozpakowaniu był wilgotny, nasączono go jakimś płynem, który miał "myć" odtwarzacz.

Ja chyba przespalem ten okres , albo sluchalem innego metalu :| . Metallica nigdy nie grala niczego z nurtu NVOBHM czyli niczego heavi , ich muzyka to czytej wody THRASH METAL.

Fakt, mogłem napisać trash. Do heavy-metalu jednak są zaliczani.

Nie tylko prowadzący auto może oglądać filmy ;) Poza tym można podpiąć pod USB w ładowarce sieciowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Fakt, mogłem napisać trash. Do heavy-metalu jednak są zaliczani.

TRASH to smiec , THRASH to rodzaj "metalu" i nigdy nie byli zaliczani do tego. Przez osoby w temacie zaliczani sa do thraszowcow z Bay Area.

Nie tylko prowadzący auto może oglądać filmy ;) Poza tym można podpiąć pod USB w ładowarce sieciowej.

Jesli nie on tak minusem nie bedzie to dla reszty bo sobie moga sami przestawic to i owo trzymajac w rekach. :] , a jesli bateria slaba to zaczekaja. Dla mnie to minus troche na sile. Zreszta , jesli sie nie myle to i tak przy takim ekranie z ogladania pozytku nie ma jesli sie nie trzyma tego 20 cm od twarzy. Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A thrash metal to nie metal? :P

Zreszta, metodologii podzialu jest tyle, co osob dzielacych...

Wystaw sobie, ze w pociagach sa gniazdka sieciowe, i jak odtwarzacz zdechnie, to chcialoby sie podlaczyc go do pradu i ogladac dalej, a nie czekac, bagatela, 2 godziny na naladowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie drodzy czytelnicy, uciekła mi jedna rzecz - mimo proporcji matrycy 4:3 jesteśmy w stanie oglądać filmy w naturalnych rozmiarach. Mamy wtedy bardzo ładne dwa czarne paski u góry i dołu ekranu, widać to zresztą na jednym ze zdjęć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem tego ów testowanego urządzenia (mój egzemplarz :))

- łatwo brudzący się ekran - fakt niepodważalny - brudzi się ale podobnie jak u większości konkurentów błyszczące powierzchnie

- momentami mało czytelne informacje na ekranie - nieraz człowiek się zastanawia o co autorowi softu chodziło

- problemy z obsługą - no nie ma takich wielkich problemów, nieraz zwicha ale przez 6 miesięcy sumarycznie 3 na 4-5 godzin używania codziennie.

- brak solidnego wsparcia dla ośmiobitowców, - to jest odtwarzacz przecież muzyczny i ma dobrze grać bez dodatkowych udziwnień (wiem jestem stereotypowy)

- brak napisów w filmach, - wielki minus, o którym pisałem do Pentagram lecz ten odtwarzacz nie wspierać będzie napisów, można albo po En albo lektora.

- zbyt krótko podświetlany układ sensorów - czy to nie na siłę minus? Można sterować tym czasem a sumarycznie po 5 razach użycia nie przyglądasz się tym sensorom bo robisz intuicyjnie i to jest ogromnym plusem.

- niemożność oglądania filmów w przypadku ładowania baterii - to fakt a jak podłączyć Pentagrama do USB to mamy dysk zamiast playera. Dodam, że podpięcie prądu z USB nie pozwala słuchać muzyki, musimy podłączyć zasilanie z sieci by móc jej słuchać.

- mało opcji w odtwarzaczu wideo - zgadza się i tej najważniejszej - napisów!

- skandalicznie krótki czas pracy na baterii - no nie taki skanaliczny bo dwa filmy bez problemu obejrzysz i trasę Warszawa-Wrocław lub Warszawa-Kraków przejedziesz z cały czas odpaloną muzyką :)

Sumarycznie 4 na 5 jest odpowiednią odpowiedzią. Przyczepiamy się do małych szczególików, które już nie występują u młodszych braci. Produkty jak iPod czy Zen są dopracowywane przez długi czas a mniejsze marki muszą wypuszczać kilka produktów na rok, które niestety są obarczone problemem wieku dziecięcego. Pentagram opisywany to dobry kompan muzyczny z dodatkiem umożliwiającym oglądanie filmów i czytania ebooków. AMOLED w tym wypadku bardzo dobrze się sprawuje bo nie musimy się przejmować, że patrzymy na odtwarzacz z innego kąta niż zakładał producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[korekta mode on]

Jestem posiadaczem tego ów testowanego urządzenia

Jestem posiadaczem owego urzadzenia...

[korekta mode off] ;)

Jak cos piszesz w kolorkach, to uzywaj jasnych, bo Twoja zielen ciezko sie na Darknessie czyta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi