Skocz do zawartości
Kowa1

Dyskietka Na Usb

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra TU nie dajecie rady to może chociaż tego się dowiem.

Czy jak kupię i podłączę napęd dyskietek na USB do laptopa to będę mógł zainstalować dodatkowe sterowniki z dyskietki przez F6 podczas instalacji WinXP.

To znaczy czy po wciśnięciu F6 podczs instalacji winXP winda zobaczy taki napęd Flopy na USB jako ten w którym tkwi dyskietka ze sterownikami z którego ma instalować te sterowniki czy zgłupieje?

Dodam własne doświadczenia z tą opcją.

Generalnie po wybraniu opcji F6 ( instalowanie sterowników firm zewnętrznych ) podczas instalacji WinXP i zainstalowaniu sterowników pokazuje się opcja/pytanie "czy chcesz zainstalować dalsze sterowniki" ( czy jakoś tak ) sugerująca że można w tym momęcie/procesie zainstalować więcej niż jeden zewnętrzny sterowbik. No niestety jak po zainstalowaniu jednego zewnętrznego strownika z przez tą opcje próbuje sięzainstalować drugi to wraca okno wyboru z pierwszego sterownika ( mimo że w napędzie dyskietek tkwi już nowa dyskietka z innymi sterownikami ) i [gluteus maximus],nie daje się tego przeskoczyć. Ba "nie daje się" ja nie dałem rady. ktoś ma jakieś doświadczenia.

Uprzedazam głupie odpowiedzi typu; Czy musisz, a może, masz badziwny komputer czy sprzęt itd, itp i TV - tak potrzebuje, tak chce, tak muszę.

Jak ktoś chce męczyć trupa to nich odpuści, jak kogoś poprostu ciekawość ssie to moge wyjaśnić dlaczego tak chce i musze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem styczność z laptopem, któy nie miał ani napędu CD, ani stacji dyskietek, a trzeba było zainstalować Windowsa + sterowniki SATA. Jako, ze było to na serwisie - na zapleczu sklepu komputerowego, to wzięliśmy napęd i stację sklepowe i (pomimo pomniejszego problemu z wykrywaniem obu urządzeń naraz) udało się zainstalować sterowniki SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Szczerze wątpię, ale 100% pewności nie mam. Zależy od biosu. Pooglądaj ustawienia bootowania. Czy jest rozbicie na USB-FDD, USB-HDD, USB-FLASH. Najlepiej jak byś mógł pożyczyć taki napęd FDD od kogoś lub nawet w sklepie kupić a potem oddać.

2. Nie prościej zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną?? To nie jest trudne i na 100% rozwiąże problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, wkompiluj stery do instalki Windowsa - programem nLite zajmuje to jakieś pół godzinki. Przerabiałem to ostatnio na laptopie z 2 dyskami w raidzie i poszło bezboleśnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem styczność z laptopem, któy nie miał ani napędu CD, ani stacji dyskietek, a trzeba było zainstalować Windowsa + sterowniki SATA. Jako, ze było to na serwisie - na zapleczu sklepu komputerowego, to wzięliśmy napęd i stację sklepowe i (pomimo pomniejszego problemu z wykrywaniem obu urządzeń naraz) udało się zainstalować sterowniki SATA.

1. Szczerze wątpię, ale 100% pewności nie mam. Zależy od biosu. Pooglądaj ustawienia bootowania. Czy jest rozbicie na USB-FDD, USB-HDD, USB-FLASH. Najlepiej jak byś mógł pożyczyć taki napęd FDD od kogoś lub nawet w sklepie kupić a potem oddać.

2. Nie prościej zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną?? To nie jest trudne i na 100% rozwiąże problem.

No właśnie, wkompiluj stery do instalki Windowsa - programem nLite zajmuje to jakieś pół godzinki. Przerabiałem to ostatnio na laptopie z 2 dyskami w raidzie i poszło bezboleśnie ...

Forum ciężko piendrolących

Każdy z ciężko piendrolących zapomniał o drobnej kwestji którą proponował lub się chwalił: jak to zrobić.

Bo ja na przykad umiemn słonia wstawić do karafki i wszystkim polecam.

No i na koniec taka drobna kwestia. Mam w du.ie te wszystkie niedźwiedzie rady. Pytałem się o podstawową prostą kwestie:

Czy jak kupię i podłączę napęd dyskietek na USB do laptopa to będę mógł zainstalować dodatkowe sterowniki z dyskietki przez F6 podczas instalacji WinXP.

To znaczy czy po wciśnięciu F6 podczs instalacji winXP winda zobaczy taki napęd Flopy na USB jako ten w którym tkwi dyskietka ze sterownikami z którego ma instalować te sterowniki czy zgłupieje?

Efekt taki że musiałem rozpoznać bojem kwestie. Teraz wiem które napędy dyskietek i jak należy podłączyć i uruchomić żeby sprostać problemowi. A to forum dla osób z inwencją przydatne jak koszula w d.. zupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...