RoX0r Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Witam.. od razu podaje mój sprzęt: Intel Core Duo E5200 2.50 GHz MSI P35 NEO2-FR Kingston HyperX DDR2 2x1024MB 1066MHz CL5 5-5-5-15 Chieftec 450W Tak mam ustawiony obecnie bios (standardowo raczej) prosiłbym Was o pomoc (widzę że są tu tematy i duzo ludzi ma tą płyte i proca) dlatego chciałbym żeby ktoś pomogł w optymalnym i fajnym dostrojeniu procka i ram :) Ramy wiem ze gdzies musze zmienic na 5-5-5-15 zmienialem ale roznicy w osiagach zadnej.. wrzucic tez musze na 1066... ale wole żeby ktoś doradził bo ostatnio cos bios mi szwankował już... dodam że procek nie chciał się juz krecic powyzej 3200;/ restartowal sie... p.s. update biosu z windowsa jest bezpieczny i bezproblemowy? (oplaca mi sie zmieniac? kupilem plyte w pazdzierniku 2008..) PROSZE WAS O POMOC I Z GORY DZIEKUJE ZA RADY:) post się innym wg mnie przyda bo to w miare popularne zestawienie dlatego napisalem nowy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Zwiększ vcore tak na 1,2. Niedziwne że ci nie pójdzie na stock v. Wiekszosc e5200 tak ma ze powyzej 3,2 potrzebuje juz wiecej voltażu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) core power rozumie sie? ;) ok.. a ramy jak wrzucic na 1066? tak mnoznik ustawiac zeby byla zblizona wartosc? ale jak bralem 6x533 bylo 1066 ale za to procek 3,2... na boxie lece ;/ i ram? tam przestawiam tylko pierwsze 4 pozycje na 5 5 5 i 15 no nie? i dla nich tez trzeba napiecie chyba zwiekszyc... do 2,1... troche sie nie znam na tym ;P a co do biosu zmieniac czy zostawic? jak zmieniac jaka wersja bedzie optymalna i dajaca sie z pod windy zaktualizowac bez komplikacji;) nie chce ryzykowac... wystarczy ze dysk w gwarancji mi juz trzymaja miesiac ehhh ... Edytowane 21 Marca 2009 przez RoX0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) ad1 Cpu voltage jak widzę po screenie ad2 Ram ustaw 1:1 czyli taka czestotliwość jaką masz fabrycznie. Nie znam tej płyty więc nie wiem jak to tam wygląda. Podkręcaniem pamiątek możesz sie zająć później. Ramy na sztywno tak jak napisałeś. Voltaż może być 2.1. Ja na takim pracuje i nie ma problemów. Tylko że jak narazie ich nie kręcisz to niech będzie domyślne napięcie. ad3 Bios narazie zostaw bez zmian Edytowane 21 Marca 2009 przez Mario_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 to reasumując zwiększam napiecie? a ramy wrzucac na 1066 czy jak latają na 800 to na razie moze byc? bo daje rade komp nie musze go krecic puki co... teraz mam maly dysk wiec i tak nic wymagającego nie pogram ;) ani nic z tych rzeczy.. te ramy ponoc jak wrzuca sie na 1066 to trzeba koniecznie podniesc napiecie do 2,1... no ja podnosilem i w sumie stabilnie chodzilo wszystko a jest jakiś fajny program do badania stabilności kompa? czy orthos bezkonkurencyjny i najskuteczniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 zarzuć sobie najnowszego BIOS'a ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 a coś on zmienia istotnego? i z windowsa jest to bezpieczne? bo nie chce nic spieprzyc a odsylac plyte do agito jakbym miał to bym się pociął chyba już ;/ wystarczy ze moja 500ka dysk siedzi tam miesiac juz ehh sly44 a doradzisz coś co wyżej pisalem? zmieniac na 1066? napiecie przestawic na 1,2 i na razie zostawic wszystko? mam 9600gt 512mb.. proc ją spowalnia ale na razie gry wszystkie ladają ladnie puku co ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) no więc tak.... ustaw mnożnik na 12 :)FSB frequency ustaw tak abyś miał 3,0Ghz (pokaże Ci toAdjusted CPU frequency) Spread Spectrum na disabled PCIEx4 ustaw na x4 ;) PCIE frequency na 102 FSB/memory ratio na 1:1 w DRAM Configuration ustaw by SPD na disabled i daj timingi po kolei: 5,5,5,15,52(na razie;) a co do zmiany BIOSu to masz w temcie o płycie w FAQ na pierwszej stronie... w banalny sposob mozesz zmienic sobie BIOS z pod windy .... Edytowane 21 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 ok dzieki wielkie :) no czytalem oczywiscie FAQ co do płyty naszej ale pytam czy to bezpieczne bo ja mam czasem talent cos spiep***c heh.. ;] a która wersja (bo tam duzo) najbardziej zalecana i stabilna? zmieniają one duzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) :D http://odsiebie.com/pokaz/1825889---040d.html :D jak najbardziej bezpiecznie tylko przy flashowaniu wyłącz wszsytkie programy pracujące w tle..... otwierasz program AFUWIN klikasz OPEN zaznaczasz all files... wybierasz plik z BIOSem i koniecznie zaznaczasz opcje PROGRAM ALL BLOCKS poczym klikasz flash i czekasz jak będzie już wszystko zielone :D robisz DONE.. uruchamiasz ponownie kompa ( o ile wczesniej cos podkrecałes to zamykasz kompa,wciskasz czerwony przycisk na płycie CLEAR CMOS, czekasz 10 sekund, uruchamaisz ponownie kompa) no i podkręcasz ;) Edytowane 21 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 czyli jak lece na defaultowych ustawieniach na razie biosu (oprocz bootowania rzecz jasna napedow) to normalnie se bez niczego update'uje no nie? dzieki Ci bardzo za pomoc :) + ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) tak jak na domyślnych to po prostu ponownie uruchamiasz kompa po flashowaniu ;) Acha no i modlisz sie ,żeby podczas flash'a prądu nie zabrakło :) Edytowane 21 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) no więc tak.... ustaw mnożnik na 12 :)FSB frequency ustaw tak abyś miał 3,0Ghz (pokaże Ci toAdjusted CPU frequency) Spread Spectrum na disabled PCIEx4 ustaw na x4 ;) PCIE frequency na 102 FSB/memory ratio na 1:1 w DRAM Configuration ustaw by SPD na disabled i daj timingi po kolei: 5,5,5,15,52(na razie;) a co do zmiany BIOSu to masz w temcie o płycie w FAQ na pierwszej stronie... w banalny sposob mozesz zmienic sobie BIOS z pod windy .... ramy wrzucac na 2,1v rozumiem? hehe no prąd to zagadka ;D a co jak coś przerwie to pozamiatane już po płycie co? i gwarancja też nici heh.. :) Edytowane 21 Marca 2009 przez RoX0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) daj im 2.2V a o ile podkręciłeś ? no na gwarancji jest więc spoko ;) czyli FSB Frequency ustaw na 250 co da 3,0Ghz ale bez zwiększania napięcia na procku Edytowane 21 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 2,2? ale ponoc te kingstony najlepiej lataja na 2,1... 2,2 jakos dziwnie ponoc reagowac moga.. jeszcze nie podkrecalem ;) chce pierw biosa raczej wrzucic choc nie wiem czy az tak to mi potrzebne czy cos zmieni znaczaco :P to procka zostawic na 1,15? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 no to daj im 2,1V :D a tak BTW to zobacz w BIOSIE jaką masz wersje BIOSU >System information . Tak procka zostaw narazie na tym napięciu przy 3,0Ghz jeżeli orthos bedzie sypał to zwiększ o 1 wartość wyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 mam v 1,8 012408 procka krecilem juz na 3,0 i zostawilem na 3,0 i w gta 4 grałem.. wydajność troche skoczyła w sumie ale czy stabilny był... w sumie tak raz chyba restarta załapał a temperatura magicznej 60c nie przekroczyła a orthosem jak najlepiej testowac? blend? i prio 9? (bo 10 to ponoc jakies malo stabilne...sypie system i zapycha cache szybko) i ile katować kompa? inni robią to od 2h do nawet całej nocy;/ przecież to hardcore dla sprzetu :P no na defaultcie sprawdzilem blendem i prio 9 i temperatura skoczyla chyba do 55C max na boxie oczywiscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) w orthosie to small cpu stress prio 9 ;) 1-2 h katuj :) a bios spoko ;) możesz nie zmieniać, FSB/memory Ratio ustaw sobie na 1:1.2 i zobacz ile Ci wyskoczy w Adjusted DDR Memory Edytowane 22 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 a Mario mówił że 1:1 wiec juz nie wiem ;p no bralem ustawialem tak zeby bylo 1066 no nie? ale jak wrzuce na 1066mhz ramy to kurde minimum jakos przy 1:1 to 3,2mhz;/ na szybkiego teraz kombinowalem tylko 6x533 tu na focie zmieniam na 5,5,5,15,52 no nie? pozycje od gory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) no ja Ci podaje ustawienie,żeby twoje ramy pracowały na 1066Mhz ;) tak od góry lecisz a pozostałe narazie zostaw ..... Edytowane 22 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 cholera no nie moge dobrze.. taka opcja tylko 1066 wchodzi w gre:/co jest nie tak? a zapomnialem tylko napięcia na zdjeciu przestawić ale i tak wzrosła reszta mocno ;/ co zle robie? ramy ustawilem 5-5-5-15-52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) ejejejej :D Memory Voltage na 2.2V :D SB I/O 1.7 V ;) czemu masz mnożnik 6 ?:| sam się przestawił czy jak ? Edytowane 23 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) nie no.. mnoznik 12 probowalem a jak biore FSB powyzej 316 to juz napiecie wskakuje do tego co masz podane na czerwono na screenie no mowie zapomnialem ramy na 2,1v przestawic (bo te kingstony lepiej na tym latają ponoc) Adjusted DDR Memory jak rozumiem mialem 1066 ustawic albo cos w okolicach tego tak? no na 12stce nie da rady;/ ustawilem 250x12 dalo 3.0 ale nie dalo 1066... i nawet jak zmianialem ratio Edytowane 23 Marca 2009 przez RoX0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 nawet jak zmieniałeś ratio ? kurde daj dzielnik 1:1.2 przy tym 250x12 ..... :-D acha!! masz ustawionego strapa 333 ? (zworki na płycie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) wlasnie nie wiem;/ nie interesowalem sie tymi zworkami a jak tak to co? mam raczej defaultowo nic nie grzebalem :P no nawet przy 1:1.2 nie dalo rady na 1066;/ zworki mam na 200 ustawione sprawdzilem wlasnie Edytowane 23 Marca 2009 przez RoX0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 zworki mają duże znaczenie :D szybko przestawiaj na 333 (zobacz w instrukcji) pewnie masz na auto ! :D albo 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 no mam na 200 :P a co duzo to pomoze? no ale jest problem bo mam to pod karta graficzna a mam wentylator glaciatora :P na grafice... i on troche duzy i nie wloze tam paluchow hehe :P musze demontowac vga ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) musisz musisz :] też demontowałem ;) Przestawiaj .... Edytowane 23 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoX0r Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) ok a pozniej tak jak mowiles? 250x12? i wskoczy 1066? mysle tylko czy w duzym stresie nie bedzie mi sie grzal;/ bo prawie 60c siegalo... czy to tak wirtualnie jakby jak w FAQ napisane podkręca się proc? acha jak przestawie ją to komp się automatycznie przestawi na wyżej? czyli wskakuje od razu w bios i zmniejszam no nie? bo z 200 skacze do 333 dobrze rozumuje?:P Edytowane 23 Marca 2009 przez RoX0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) no tak zrób te 250x12 i zobacz ile tam bedziesz miał w Adjust a jak za mało to daj dzielnik 1:1.2..... nom przestawi sie wyżej i wtedy już na lajcie będzie sie kręcił na tym strapie ;) no i sobie ustawisz normalnie napięcia ;) NB 1,45V Sb I/O 1.7 VTT narazie zostaw na auto,a jak bedzie niestabilny to daj o dwie wartości wyżej..... Edytowane 23 Marca 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...