Aldarar Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Witam wszystkich i prosze o pomoc w sprawie wymienionego w temacie problemu. Informacje jakie posiadam: Plyta glowna: Gigabyte GA-M56S-S3, był zmieniany bios 4 tyg temu na f4, procek AMD Phenom 9556 (95W), 2x1gb DDR2 RAM 6400, grafa ATI Radeon X1950 Pro, dysk Samsung 1TB. Zasilacz Delta Electronics 340W temepraury sprzed chwili (Everest) w st. C: Plyta glowna: 46 Procek : 37 Aux: 33 Plyte musialem zupdate'owac pod tegoż wlasnie procka, wczesniej mialem na niej Athlona x2 3800+. Nic nie podkrecalem. Awarie - czyli wlasnie wyłączanie sie samoczynne (nie restarty, tylko power down :)) zaczely sie jeszcze na starym procku. Ale z tego co teraz zuwazylem to tylko w grach. W sumie to takich - Fallout 3, Medieval II Total War, Settlers VI, wszystko prawie na full detalach. Na orthosie grafa sie nie przegrzewa. Na sumowaniu pobierania mocy gdzies w necie wyszlo mi 305 W Moje sugestie zasilacz słabnie... Albo cos innego W obudowie jest przeplyw powietrza wewnetrzny, chociaz z zewnatrz nie bardzo ma jak, no ale jak mowie, mysle,ze nie chodzi o temp, bo wylacza sie tylko w grach, a moze to grafa coś nie daje rade, bo mam ją juz troche - 2 lata. Zasilacz dopiero bede mogl sprawdzic po świętach, wezme z domu 400 W, czy jednak kupic cos o jeszcze wiekszej mocy? Jezeli oczywiscie to moze byc zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerio Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Dowoltuj delikatnie pamieci, proca, mostek i pograj. Jak to nic ni da to sklanialbym sie ku ZASILACZOWI albo jakiemus zwarciu w gniazdku lub skokach energi. Zaplaciles za prad ?:) Edytowane 20 Marca 2009 przez kerio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Delta może i jest dobrym zasilaczem, ale ten komp bierze dość sporo prądu i po prostu zasilacz się wyłącza. Spróbuj na mocniejszym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 owszem psu nie wyrabia, z racji tego że za mało na 12V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Za prad place:) Bo mieszkam w akademiku, do tego gniazdka podlaczony jest wlasnie tylko komp, monitor, glosniki, lampka, drukarka, switch, ładowarka do myszy :) Temp pamieci sprzed chwili to kolo 40-45 stopni (na czucie ręką ;)) Aha, jaki jest efektywna moc na tym zasilaczu? To nie jest moc podana przez producenta dzielona przez cos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Chodzi Ci o sprawność ? Podejrzewam, że około 70%. Czy to jest 3244318[/snapback] Na orthosie grafa sie nie przegrzewa. Na sumowaniu pobierania mocy gdzies w necie wyszlo mi 305 W (...)wezme z domu 400 W(...))Bo orthos grzeje procka - chcesz zagrzać grafę - wrzuć furmark (uwaga działa!). Kalkulatory mocy są mało wiarygodne. Zależy jaki 400 W :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) No no, w sensie o fumarka mi chodzilo :) Nie pamietalem ktory z tych programow byl do grafy,ale tak, na fumarku nic sie nie dzialo. Czyli jednak zasilacz, to wystarczy 400W? Zsilacz jakis sredni, bo to do kompa dla rodzicow, gdzie wszystko jest zintegrowane :) Czy moze jednak wydac kase na cos wiekszego? 500W? A jakiej firmy brac? Oczywiscie jakiegoś silenta :) A Delta to tak, dps-350pb-2 c. Edytowane 21 Marca 2009 przez Aldarar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Ta Delta ma ciężko jednak bo jak tak podliczyłby sobie wszystkie Waty to ,,dwunastka,, mocno obciążona a może nawet przeciążona skoro komp odstawia takie cyrki. Kup lepszy zasilacz. Np ModeComa MC 350 ATX 2.0 z takich tańszych, ma już zdecydowanie mocniejsza linie 12v i tak naprawde potrafi tyle co dobre 400W, więc opłaca sie brać ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Pożycz od kogoś zasiłki na kilka h, będziesz mieć 100% pewność, że to zasilacz. Ja bym tak zrobił. Najlepszy z najtańszych zasilaczy, to wyżej wspomniany Modecom MC-350W ~110 zł (radzę wystrzegać się serii Feel). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Hm, poradzilem sie kumpla i kupilem juz na allegro Delte 700 W :) za 200 zl. Zasilaczy niestety nie pozycze od nikogo, bo siedze w akademiku, a tu wszyscy maja laptopy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Czekamy na relację z użytkowania sprzętu wodnika :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Nowe wieści ze świata: pozyczylem od kumpla zasilacz 400W i wszystko dzialalo normalnie, normalnie gralem w Falla 3, z tym,ze po godzinie grania (normalnie moge grac przez max 7 min) wylaczyl sie monitor,ale komp nadal chodzil :/ No ale to moze jakis taki pojedynczy przypadek nie zwiazany ze sprawą. Niemniej tematu jeszcze nie zamykam. Dopisze jak dojdzie do mnie ta 700-tka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Ok, mam 700 Wat wszystko na razie dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Jak jest z głośnością tej Delty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Nie najgorsza. W sumie to jest cicho, ale ile dB to nie wiem. Ogolnie moge rzec,ze jest cicho :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...