Skocz do zawartości
wrobellito

Wydajny Procek Do 500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż mam taki dylemat jak w temacie poszukuje wydajnego procka w cenie ok 500 zł. Moja płyta główna to Abit IP35-E. W obecnej chwili mam intel dual core 1,8 ghz. Na oku mam Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz.

Edytowane przez wrobellito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200 za 300zł + jakieś chłodzenie np Karakorum za 80zł

Można też kupić E7300 lub E7400, ale są one dość nieopłacalne.

Opcją inną jest E8400, ale to co najmniej 600zł obecnie (za używkę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam otóż mam taki dylemat jak w temacie poszukuje wydajnego procka w cenie ok 500 zł. Moja płyta główna to Abit IP35-E. W obecnej chwili mam intel dual core 1,8 ghz. Na oku mam Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz.

Panowie, zamiast rozważać procesory, trzeba by zadać parę pytań... Na przykład jaka jest reszta sprzętu? Jaki konkretnie zasilacz (nie tylko waty, ale i nazwa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zamiast rozważać procesory, trzeba by zadać parę pytań... Na przykład jaka jest reszta sprzętu? Jaki konkretnie zasilacz (nie tylko waty, ale i nazwa)?

Procek: Intel dual core 1,8 Ghz

Karta Graficzna: Ati radeon EAH 3850 512 ddr 3

Zasilacz: Ever Silver Atx 420 W

Płyta Głowna Abit IP35-E

Dysk Twardy: Samsung 250 gb

System: Windows Xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręć procesor do 3,2GHZ i wtedy dopiero zastanawiaj się, czy warto. Ja u siebie po podkręceniu E2160 do 3,2GHZ (na Abicie IP35) czuję wyraźną różnicę.

Kiedyś podkręciłem tego procka do 2,6 ghz jak próbowałem więcej to po kilku minutach grania gry mi się wieszały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie podniosłeś napięcia na procku ;)

Mój zrobił stabilne 3,4 ghz ;) a jakbym pewnie dał jeszcze większe napięcie to na 3,6 by poszedł

Edytowane przez sly44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanko związane z zasilaczem w przyszłym miesiącu zamierzam wymienić mojego radka 3850 na jakaś inną kartę mój budżet będzie wynosił 700 zł. W tym miesiącu zamierzam jeszcze kupić taki zasilacz Tagan U33II 600 Watt Super Rock Series czy ktoś miał okazje testować go lub może mi powiedzieć czy jest to opłacalna wymiana mój aktualny to

Ever Silver Atx 420 W. Ale nie wiem jeszcze czy opłaca mi sie wymieniać kartę graf jeżeli mam na wydanie 700 zł. Wiec prosiłbym bym jeszcze o rade z wyborem karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacza nie wymieniaj - ten Ever Silver, choć przeciętny, da radę modernizacji i żadne 600W nie jest potrzebne.

Kartę możesz kupić HD4850 512MB, ale wtedy musiałbyś podkręcić ten procesor do 3GHz, żeby to jakoś współgrało.

Ewentualnie HD4830 + E5200, co jednak też wiąże się z podkręcaniem (im wyższy zegar procesora, tym płynniejsza gra).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie jestem przekonany do podkręcania sprzętu. Później się ludzie dziwią że komp robi się niestabilny, to coś się przegrzewa, to coś nie działa. Wolę kupić lepszy procesor i nie stracić gwarancji. Ja byłbym za e7400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie jestem przekonany do podkręcania sprzętu. Później się ludzie dziwią że komp robi się niestabilny, to coś się przegrzewa, to coś nie działa. Wolę kupić lepszy procesor i nie stracić gwarancji. Ja byłbym za e7400.

Jeżeli ma się dobre chłodzenie i trochę wiedzy jak podkręcać to niestabilnosc i przegrzewanie nie grozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak w przyszłym miesiącu zmieniam kartę graficzną tak jak wcześniej pisałem mam 700 zł. I czy tylko radzicie mi kartę ATI nic z NVIDIA ????

Bo myślałem jeszcze o tej karcie

GeForce with CUDA 9800 GT Gainward 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos ci tu radzil 4850 i bardzo dobrze. Ta karta ma opinie rewolucyjnej, dlatego ze zmienila rynek w pewnym sensie, mozna miec za wzglenie duze pieniadze karte ktora uciagnie wszystko (chodzi mi ze all, nie mam na mysli jakich kolwiek detali). Jezeli niechcialbys 4850 (wrong, wrong, worng :P ale gdyby...) to 9800GTX+ moze sie rownac, chyba ze sie myle ? jak cos poprawcie. Mysle ze do 700 nic lepszego jak 4850 niebedzie, i 100 w kieszeni :D chyba ze wersje 1gb, ale w jakich rozdzielczosciach grasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak jednak się pospieszę i kartę kupie na początku Kwietnia ( akurat przy wypłacie)

Jak narazie to mam już trzy karty na oku:

Radeon 4850 512 mb

GeForce with CUDA 9800 GT Gainward 1GB

I ta ostatnia mnie zaciekawiła

ASUS EN9800GTX+ 512MB możecie coś powiedzieć o niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... Przecież wszyscy ci napisali, że 9800GT nie, a ty go nadal rozważasz?

Jeśli ten 9800GTX+ nie jest droższy o więcej niż 100zł, to możesz brać.

ASUS EN9800GTX+ 512MB 699 zł

Sapphire HD4850 512MB 256 PCI-E GDDR3 609 zł

Zalezy mi na lepszej wydajności w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie bierz Radeona. Dodatkowy plus to fakt, że go włożysz i będzie śmigać, a z 9800GTX+ to by trzeba system od nowa stawiać, albo się męczyć z driver cleanerem...

Radeon ma ogólnie więcej shaderów, więc powinien z biegiem czasu być coraz lepszy, zaś z 9800GTX+ może być gorzej. Przykład 7900GS vs. 1950PRO na to wskazuje, choć tam różnice były jeszcze większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie jeżeli będę miał nowego procka Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz + Radeona 4850 to mój aktualny zasilacz: Ever Silver Atx 420 pociągnie czy będę musiał się liczyć z wymianą na mocniejszy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie jeżeli będę miał nowego procka Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz + Radeona 4850 to mój aktualny zasilacz: Ever Silver Atx 420 pociągnie czy będę musiał się liczyć z wymianą na mocniejszy ??

Pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy coś to zmieni ale ostatecznie mój budżet wzrósł i w tej chwili wynosi 900 zł. Czy w tej cenie znajdę jeszcze lepszą kartę graficzną.

HD4870 512MB jest lepsza, więc albo HD4850, albo HD4870. Nie ma nic pośrodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi