Skocz do zawartości
ms-trex

Tani I Wydajny Zestaw Do 1300zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialbym zlozyc tani i wydajny zestaw na pare lat, nie jestem zapalonym graczem, ale czasem chcialbym zagrac w cos nowszego w srednich detalach. Wstepnie wybralem jak ponizej:

- ATHLON X2 7750 BE - 300zl lub Athlon X2 5200+ - 244zl

- GAINWARD GeForce 9600GT 512MB DDRIII 256bit - 380zl

- Gigabyte GA-MA770-UD3 - 310zl

- Modecom MC-350 350W - 110zl

- 2GB RAM ? - 100zl

- Obudowa Cooler Master Elite 330 - 150 zl

Narazie bez dysku, wsadzil bym stary IDE Samsunga 80GB.

Pytania:

1. Czy warto inwestować w kartę z CUDA? Dużo więcej bym zyskał dokładając te 40zl do najtanszej 9600gt z cuda, czy moze nie warto?

2. Zasilacz to prawdziwy dylemat, niby ten Modecom MC-350 jest powszechnie chwalony jednak ma swoje lata, pewnie beda potrzebne jakies przejsciowek, czy nie bedzie za slaby do tego sprzetu, moze lepiej wybrac co bardziej wspolczesnego, ale czy da rade cos znalezc rownie dobrego i w podobnej cenie?

3. Czy warto dokladac 50zl do athlona 7750 w powyzszym konfiguracji? Moze lepiej zainwestowac w lepszy zasilacz?

4. RAM 2gb napewno ale jaki? Jakiej marki, ile MHz 800 czy 1066, CL?

Bardzo proszę o porady :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wszystkie 9600GT mają CUDA, to kwestia napisu na pudełku...

2. MC-350 to świetny zasilacz w tej cenie. Ma większą moc niż tą sugerowaną i potrafi pociągnąć o wiele mocniejsze kompy niż ten twój przyszły zestaw. Nie będą ci potrzebne żadne przejściówki.

3. Warto. Na starcie wydajność zbliżona do E5200 + odblokowany mnożnik

4. 2GB Kingmax 1066 CL6/ewentualnie jakiś tańszy Kingston/Goodram na elpidach, ale to już byś musiał w sklepie wybierać (na kościach jest napis "elpida").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 9600gt czyli dany model może nie mieć CUDA...

7750 nie kręci się rewelacyjnie jak na te koszty. Jak już bierzesz 5200+ to wersje 2.6GHz, sprawdzałem obie i wierz że większa ilość L2 daje efekty.

Ram to 800 cl4. Nie ma mowy o OC to goodram.

Zasilacz styknie.

Zadbaj tez o wentylacje budy ;)

Co do Grafiki jeszcze to kupił bym 8800gt na gwarancji używana. z tym że nie alledrogo tylko z forum bo tu masz normalne ceny ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis skladalem kumplowi bardzo podobny zestawik,ktory sprzetu nie bedzie krecil i grac zbytnio tez nie bedzie.

ATHLON X2 7750 BE

Gigabyte GA-MA770-UD3

4GB Kingston 800

Cooler Master Elite 331

WD 320AAKS

Sapphire Ultimate HD4670 Pasywka

Fortron ATX-450PNR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK to już zdecydowałem sie na 7750, tylko czy on ma w pudełku jakieś chłodzenie? Może warto zakupić jakieś inne chłodzenie?

Ram to 800 cl4.

Dlaczego?

Zadbaj tez o wentylacje budy

Ta obudowa podobno ma jakiś wentylator w zestawie może wystarczy? Chociaż przyjrzałem się dokładnie tej Elite 330 i z przodu sa 2 porty usb ale sa tak blisko siebie ze tylko jeden naraz bedzie mozna wykorzystac, kto to w ogole wymyslil i zatwierdzil taki bubel.

Nie będą ci potrzebne żadne przejściówki.

A co z zasilaniem do dyskow sata2, do nich dalej wchodza standardowe molexy? Nie wiem bo jeszcze nigdy nie widzialem takie dysku, sam mam jeszcze IDE. Ta karta GAINWARD też wymaga dodatkowego zasilania, czy do niej wchodzi takie zasilanie jak do stacji dyskietek? W przyszlosci chcialbym kupic karte muzyczna asusa ktora tez wymaga dodatkowego zasilania, wiec w tej karcie tez taki zasilanie od dyskietek bedzie pasowac?

2GB Kingmax 1066 CL6/ewentualnie jakiś tańszy Kingston/Goodram na elpidach, ale to już byś musiał w sklepie wybierać (na kościach jest napis "elpida").

Czemu akurat elpida? Zdaje sie ze 1066 moglby dzialac bez problemu z tym procesorem. Zajrzalem na strone gigabyta i liste wspieranych modulowa pamieci, lista dla pamieci 1066 jest bardzo skromna, wiem ze to tylko lista orientacyjna bo nie sposob wylistowac wszystkich rodzai pamieci. W sekcji dla 1066 jest wylistowany modul Kingston 1GB double side na elpidach wlasnie, ale co w kolumnach single i dual channel oznaczaja te "One pcs"/"Two pcs", w pamieciach 800 tam sa ptaszki. I podstawowe pytanie, lepiej kupic jeden modul 2gb czy moze 2x1gb? Trace wtedy dual channel, ale czy on by dzialal wtedy na 1066 zgodnie z powyzszym?

I jeszcze dla pewnosci co do karty graficznej, moze lepszy bylby jakis inny model z serii 9600gt w podobnej cenie, a moze jakis radeon rownie wydajny ale tanszy by sie znalazl? W ogole to czy ten GAINWARD jest w miarę cichy, ktoś się orientuje? Wlasnie skoro buduje zestaw na athlonie to moze lepiej by wszystko gralo jakby i grafe wzial od tej samej firmy - matki :D ?

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Edytowane przez ms-trex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ms-trex:

RAM 800 CL4, bo chodzi lepiej niż 1066 z gorszymi timingami.

Do dysków sata2 wchodzi takie same zasilanie jak do sata1, nie molexy, tylko taki płaskie czarne złączki, MC350 takie ma.

Ram 1066 będzie chodził tak w singlu, jak i w dualu. Na dzień dziesiejszy kości 1GB są już nieopłacalne, kup 2GB w jednej kości, albo jeszcze lepiej 2x2 :)

Polecają RAMy na elpidzie, bo się lepiej kręcą.

Co do grafy - Athlon będzie bez problemu współpracował z GeForcem. Jeśli chcesz radeona, to możesz kupić 4670 i trochę oszczędzić, lub trochę dołożyć i wziąć 4830. Wydajność układa się tak samo jak cena: 4670<9600GT<4830, oczywiście wszystkie te karty bierzemy z 512 RAMu, 1GB to marnacja kasy tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś kupić lepszą kartę graficzną np. GF 9800gt lub Radeon HD 4830 (kosztują ok. 500zł). Kup też 4GB RAM 800Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nie jestem do końca przekonany do tego zasilacza MC-350, niedługo będę chciał wstawić kartę muzyczną ASUS Xonar DX, a co jeśli jeszcze kiedyś zeche wymienić grafe na lepsiejszą i dolozyc ramu?

Powinieneś kupić lepszą kartę graficzną np. GF 9800gt lub Radeon HD 4830 (kosztują ok. 500zł). Kup też 4GB RAM 800Mhz.

Raczej nie, jeśli już to może w przyszłości, narazie chcę mieć w ogole technologicznie nowego kompa. Edytowane przez ms-trex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie zdecydowalem sie na taki sprzet:

AMD ATHLON X2 7750 Black Edition

Gigabyte GA-MA770-UD3

Sapphire Radeon HD 4670 512MB DDR4

Modecom MC-350

Samsung 320GB 7200rpm SATA2 16MB HD322HJ

GeIL Dual Ultra 2x1GB DDR2 800 MHz

Cooler Master Elite 330 Black

Wyslalem juz zapytania do sklepow o ceny powyzszych podzespolow i jeden ze sprzedawcow odpisal ze do takiej konfiguracji ten zasilacz jest za slaby i poleca QOLTEC 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załamać się można...

no zalisilacz by sie przydał jakis 400w ja bym polecał Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W jest dobry :) i kosztuje jakies 190 /zl

Gdybyś miał trochę większą wiedzę, to nie pisałbyś takich głupot... Chieftec 400W to praktycznie to samo co MC-350. Jeśli sugerujesz się tylko watami, to gratuluję...

Cena tego QOLTEC 400W to 105zł jakby nie patrzył tańszy od MC-350 :D .

A ten zasilacz to już w ogóle szrot jest. Nie kombinuj, tylko bierz MC-350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak mam jeszcze pytanie co do ramu, bo co do reszty nie mam juz watpliwosci, wiekszosc juz zamowilem. Właściwie to nie wiem jakie te ramy wybrac, niby mialy byc geile cl4 ale czy warto wydawac prawie 150zl skoro nie bede kompa krecic, moze wystarczyly by jakies kingstony cl5 za 90zl, odczuje w ogole roznice miedzy tymi geilami a kingstonami 2x1024 800MHz? Z tego co czytalem to ludzie czasem narzekaja na te geile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Chieftec 400W to praktycznie to samo co MC-350. Jeśli sugerujesz się tylko watami, to gratuluję...

Tzn. jeżeli chodzi o klasę zasilacza to tak z tym, że szefa bym postawił jednak pół oczka wyżej.

Natomiast rzecz zrobiona przez 2 rożnych producentów - chieftec=delta, mc=fortron - nie bardzo mogą być "praktycznie tym samym" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis bylem odebrac sprzet w sklepie i przy okazji mialem mozliwosc pogadac z fachowcami z serwisu i ci rowniez twierdzili ze ten zasilacz 350W jest za slaby do tego sprzetu, zatem 2 rozne sklepy zalecali inny zasilacz. :sad: Ciekawe jak wyjdzie w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo ponad 50% "fachowców" ze sklepu nie wie co mówi.

Cieszylo by mnie to, tylko ze logicznie rozumujac to sa ludzie ktorzy zajmuja sie tym sprzetem na co dzien wiec sila rzeczy pojecie o tym musza miec, ale jak widac mam wieksze zaufanie do opinii osob przebywajacych np. tutaj, mam nadzieje ze nie bede zalowac. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eXtreme Power Supply Calculator Lite v2.5. Na tej stronie możesz sprawdzić jakie jest zapotrzebowanie na Waty :>,

Wyszło mi 400 kilka wat.

Z tym że chyba takie kalkulatory nie odzwierciedlają rzeczywistości bo chyba podają max zużycie dla każdego komponentu, a np. jeśli nagrywam coś na dvd który w czasie pracy pobiera kilkanaście watów to w tym czasie nie gram w gry gdzie karta w idle zabiera 7W i odwrotnie jeśli gram to karta bieże 70W a napęd w idle ze 3W.

Aha w tym kalkulatorze jest też podane system load, to gdy wybiorę np. 70% to zapotrzebowanie spada poniżej 300W.

Edytowane przez ms-trex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli aż tak Ci przeszkadza ten MC, to dołóż i kup Szefa 400AA-101A, ale różnicy temu kompowi to nie zrobi.

Wcześniej może jednak poczytaj testy MC. No i "fachowcom" ze sklepu się nie ufa. Lepiej samemu sprawdzić.

Tymczasem polecam lekturę sygnatury q8ic: http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f...cz-t252321.html

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło mi 400 kilka wat

8O

Według tego kalkulatora złożyłem taki zestaw

System Type: Single Processor

Motherboard: Regular - Desktop

CPU: AMD Athlon X2 7750 2700 MHz Kuma

Overclocked: 3400 MHz, 1.45 V

CPU Utilization (TDP): 85% TDP

RAM: 2 Sticks DDR2 SDRAM