Maniakalny Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) Witam ponownie. Jako ze apetyt rośnie w miare jedzenia, przygotowuje swoją drugą obudowe. W założeniu buda ma zmieścic zwyklą karte graficzną(mozliwe ze nawet gtx280), zasilacz ATX i dysk 2,5" w SQD. Powstawanie budy będzie trwało długo z powodu zbyt duzej ilosci pracy, wiec bede prezentował co jakis czas, postęp z prac. Wstępnie buda ma miec wymiary 210x250-290x190 (szer/dł/wys). Bedzie zrobiona z plexi przeźroczystej o grubości 5mm. Wstępna specyfikacja: q8300 lub e7200 + scythe shuriken zotac 9300-itx wifi 2x1gb OCZ platinium asus 9600gt top 250gb toshiba + sqd enermax liberty 400W lub X-spice kira 530W » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "wstępne KOSZTY" -mobo 620zł -proc 310zł (e7200) -chłodzenie cpu 50zł -ram 60zł -grafa 250zł -dysk z sqd 200zł -zasilacz 110zł (enermax) ceny uzywanych części kupionych przeze mnie (jakby składać na nowych ze sklepu bądź uzywanych w PL, wiadomo - wyjdzie drozej) narazie razem: 1600 Edytowane 22 Marca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) No to zapowiada się ciekawa buda, kolejny raz ;) Będę zaglądał i kibicował, powodzenia właśnie zobaczyłem że pierwszy :D i nie wiem co w tym zabawnego :/ Edytowane 21 Marca 2009 przez Hesos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) jeszcze jakbys upchnal jakies wc to bylbys masta :D ps Tylko zastanawia mnie dlaczego chcesz dac przezroczysta plekse, podoba ci sie? Czy z innych wzgledow? Moim zdaniem ta dymiona przy przezroczystej wyglada jak porsche przy citroen'ie 2cv ;) Edytowane 22 Marca 2009 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Moim zdaniem ta dymiona przy przezroczystej wyglada jak porsche przy citroen'ie 2cv ;) To akurat nie było najlepsze porównanie 2CV to niepowtarzalny klasyk, a Porshe to tylko podrasowany inny klasyk :P Ale co do plexy to się zgodzę, ta czarna plus jakieś delikatnie podświetlone dziury, wywietrzniki itp. jak w poprzednim maluchu Maniakalnego wyglądały by rasowo ;) Edytowane 22 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Klasyk nieklasyk, wyglada jak kupa. Nie bez przyczyny jest uznawany za najbrzydszy samochod swiata. O to mi chodzilo. Pleksa juz dawno wyszla z mody, a nawet jak byla w modzie to i tak obudowy w calosci wykonane z przezroczystej pleksy wygladaly oblesnie (poza Orac'iem3) Oczywiscie to tylko moje skromne zdanie. To sprzet maniakalnego wiec zrobi tak jak jemu sie podoba ;p Edytowane 22 Marca 2009 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peedro Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Hmm :> Co jak co, ale obudowa typowo wyjdzie w rozmiarze barebone Shuttle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) przezroczysta ponieważ kolorowej grubszej niz 3mm nie dam rady kupic niestety, jezeli ktoś posiada dostęp prosze o kontakt via PM Edytowane 22 Marca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 A nie możesz zrobić dwuwarstwowo ? Tak żeby czarna była na zewnątrz a wewnątrz przezroczysta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ewentualnie pobawic sie tymi smiesznymi sprayami do przyciemniania kloszy reflektorow samochodowych. I popsikac przezroczysta plekse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ewentualnie, mając dostęp do odpowiednich narzędzi, może cieńsza blacha aluminiowa, ew stal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 mi się wydaje że plexa jednak będzie tu najlepsza ale wybór należy do Maniakalny'ego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jak dla mnie super sprawa to taka obudowka z blachy perforowanej, oczywiscie odpowiednio dobranej. Tutaj maja spory wybor :) Zawsze mozna isc w sumie na "latwizne" i zrobic z plexi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 sita do sortowników mi się podobają ;) :D Fajna buda by była Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 radiatorek na mosfety :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 o kurde! naprawdę super pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Pewnie bez różnicy, ale imho fale mogłyby być ustawione poprzecznie, żeby przewiewało je powietrze z coolera z proca,choć jak mówiłem- różnicy w wydajności i tak nie będzie, bo nie jest to jakiś demon watów:P Edit: widzę, że cooler i tak będzie wiał z góry. Wiec w sumie estetycznie jest lepiej teraz:P Zwracam honor:) Edytowane 24 Marca 2009 przez macru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Jak zrobiłeś ten radiatorek ? A gdzie będzie umieszczony zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) zasilacz nad coolerem udało mi sie zakupić chiefteca (delte) 300W matx (12V 14A i 11,5A - razem 22,5A) z wnetylem 80x80x15mm więc obudowa nieco się zmniejszy ;) Edytowane 25 Marca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) w końcu foty. Interesting .... edit, wentylator w zasilaczu i shuriken ? trochę sobie powietrze będą wykradać. Edytowane 27 Marca 2009 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Czy wentyl na procu zasloniety do polowy zasilaczem nie powoduje dodatkowego halasu? :D No i ta grafika chyba sie bedzie lekko gotowala na spodzie Edytowane 27 Marca 2009 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Grafika da sobie radę bez problemu, w końcu nie pasywna i obudowa ma wywietrzniki pod spodem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) w końcu foty. Interesting .... edit, wentylator w zasilaczu i shuriken ? trochę sobie powietrze będą wykradać. wentylator shurikena wysysa z coolera powietrze do zasilacza a zasilacz zasysa z shurikena poza bude wiec wszystko gra Czy wentyl na procu zasloniety do polowy zasilaczem nie powoduje dodatkowego halasu? :D No i ta grafika chyba sie bedzie lekko gotowala na spodziemoze troche Grafika da sobie radę bez problemu, w końcu nie pasywna i obudowa ma wywietrzniki pod spodem ;)na AC spokjonie da rade na minimum, co prawda bedzie miala 70-80*C ale przy 115*C dzialala ok wiec :wink: , tak wogole na fotach tego nie widac ale buda jest ogromna (268x221x164mm) dł x szer x wys wiec do budy wejdzie jeszcze WC ;) Edytowane 27 Marca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 wentylator shurikena wysysa z coolera powietrze do zasilacza a zasilacz zasysa z shurikena poza bude wiec wszystko gra Zdjęcie temu raczej przeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 No teraz porównanie z CD będzie nie do końca trafione. głównie przez Asusa 9800GT TOP. ;-) Wc spokojnie wejdzie rezerwuar pod kartą albo na wysokości ramu, chłodnica z przodu. Na dole pompka albo nad grafa. A tak w ogóle jak ty to sobie wyobrażasz Maniakalny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 na grafe mysle mozna by zastosowac HR-03 lub HR-03 GT, pasywnie spokojnie dadza radę (doatkowo ten Glaciator to głośny jest) a to chłodzenie (thermalright HR-03) jest tak skonstruowane że mozna je obrócić tak że radiator bedzie nad kartą graficzną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 HR-03 tam nie wejdzie na moje oko. Można pokombinować z Accelero TwinTurbo bez wentyli, ale nie wiem czy pasyw da radę. Tak w ogóle to jakiś HD4670 nie byłby lepszy? Mniejszy gabarytowo, wydajność może trochę niższa no i pewnie mniej się grzeje, ale to tylko moja sugestia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 na grafe mysle mozna by zastosowac HR-03 lub HR-03 GT, pasywnie spokojnie dadza radę (doatkowo ten Glaciator to głośny jest) a to chłodzenie (thermalright HR-03) jest tak skonstruowane że mozna je obrócić tak że radiator bedzie nad kartą graficznąMiałeś? Używałeś? Ja mam używam i nie narzekam, jak ktoś jest cichofilem to nic nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Zdjęcie temu raczej przeczy.Nawet zdecydowanie. Jeśli wentylator zasilacza jest zwrócony w stronę Shurikena, to po prostu odwróciłbym zasilacz tak żeby był wentylatorem na zewnątrz. Do tego wywietrznik/otwór+grill i jest luz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Nawet zdecydowanie. Jeśli wentylator zasilacza jest zwrócony w stronę Shurikena, to po prostu odwróciłbym zasilacz tak żeby był wentylatorem na zewnątrz. Do tego wywietrznik/otwór+grill i jest luz. AJ tam czepiacie się zamotnowłem głownie do fotki calosc, wentylator sie obróci a wogole na cpu wyłąduje moze bloczek zamiast shurikena tak ogolnie to czekam tylko na oploty do zasilki, wtedy bede cos działał dalej (tzn skrocenie kabli i zostawieniejednej wiązki z molexem :lol:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...