ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Chcę kupić niedrogi, ale szybki i trwały dysk. Wybór jest między: Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ - 194zł WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS - 204zł Samsung 500GB 5400 16MB HD502HI - 232zł Samsung 500GB 7200 16MB HD502IJ - 245zł Nie zależy mi aż tak bardzo na pojemności (obecne 250GB w zupełności mi wystarcza), natomiast oczekuję ciszy, dobrej wydajności i tego żeby nie padł mi w najmniej odpowiednim momencie (a takie ostatnio opinie zbierają seagate 7200.11). Co innego polecicie z krakowskich sklepów? Edytowane 22 Marca 2009 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 [sATA2] Dysk WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS - 204zł Bardzo chwalona przez wielu seria, sam bym kupił, jakbym zmieniał, bo mój Szajsung mnie już denerwuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) wiem że była chwalona, ale z drugiej strony samsungi f1 to nowsze dyski i obecnie też mają dobrą opinię. Dlatego właśnie nie wiem na co się zdecydować ;) Aha.. z obecnym dyskiem 250 mam ten dziwny problem, że pliki odczytuje/zapisuje normalnie. Oglądam z niego filmy, instaluję na nim gry, ale systemu nie dam rady postawić bo zaraz się wiesza, resetuje i dziwne problemy robi. Dlatego system musi chodzić ze starej, wolniejszej 80tki Partycje: 10GB (system), 15GB (gry), 100GB, 100GB Edytowane 22 Marca 2009 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Mam podobny dysk tyle że o mniejszej pojemności. Jest cichutki i mogę polecić z czystym sumieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 wiem że była chwalona, ale z drugiej strony samsungi f1 to nowsze dyski i obecnie też mają dobrą opinię. Dlatego właśnie nie wiem na co się zdecydować ;) No właśnie Samsungi F1 były chwalone, nawet bardziej niż WD AAKS, ale ostatnio więcej narzekań jest niż pochwał. Podobno z gorszych talerzy zaczęli je robić i to już nie to samo. Bierz WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 aha.. no to już prawie postanowione.. ale może jeszcze ktoś wyrazi opinię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Samsungi F1 320GB HD322HJ są nadal robione na tych samych talerzach co kiedyś i na ten model akurat jest bardzo mało narzekań. A WD ma strasznie długi czas dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) no fajnie.. no to mamy juz 2 różne opinie :) czyli z decyzją trzeba poczekać na jeszcze kogoś.. u kumpla widziałem jak działa samsung i bardzo mi się to podobało.. szybko i cicho. Edytowane 22 Marca 2009 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ja mam tego 322HJ, kupiony w sierpniu 2008. Cichutki, wydajny i nie mam z nim jak do tej pory problemów. Polecam. O ile dalej są robione na tych talerzach co kiedyś ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Nie wiem jak teraz ale miałem wcześniej 2 samsungi, jeden to 40 gb, drugi 120 i jeden jak i drugi nie były najlepsze, dlatego mam trochę dystans do tej firmy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 ja obecnie też i dlatego w zestawieniu pojawił się jeszcze WD. Ale raczej pozytywnych opinii nasłuchałem się o serii F1. Że niby lepsza i mniej awaryjna od poprzednich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Wyrażam opinię: -Jeżeli bardziej zależy Ci na ciszy, to polecam: [sATA2] Dysk Samsung 500GB 5400 16MB HD502HI - 232zł Wydajnościowo mocno nie ustępuje dyskom 7200obrotowym, za to jest ubercichy - cichszy od samsunga F1 (właśnie dzięki wolniejszym talerzom). Polecam o nim poczytać, sam na niego zachorowałem (po usłyszeniu go w akcji). Jeżeli przede wszystkim chodzi o wydajność, to WD3200AAKS. Samsunga F1 nie polecę - po dłuższym czasie zaczyna pracować głośniej (już kilku znajomych mi to potwierdziło). Edytowane 22 Marca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 przyznam że dość oryginalna opinia. I dobrze że mi zwróciłeś uwage na to że to dysk 5400rpm. Usuwam go z zestawienia, bo nie jestem fanem tych "zielonych" rozwiązań z wolnoobortowymi dyskami. Z praktyki wiem, że wydajność jest znacznie niższa niż przy dyskach 7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...en-t288859.html Rzeczywiście, znacznie niższa... Edytowane 22 Marca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) czekaj, niech no pozbieram szczękę z klawiatury bo mi przeszkadza w pisaniu ;) dlaczego ja do tej pory nie słyszałem o tych dyskach? 5400 zawsze były znaacznie gorsze od modeli 7200. Czy dobrze widze że to ma 1 talerz 500GB i z tego wynika jego prędkość i czas dostępu? niewiele droższy jest Samsung 500GB 7200 16MB HD502IJ. Może tym powinienem się zainteresować? Edytowane 22 Marca 2009 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 po przejrzeniu kilku testów i zebraniu opinii z innego forum.. wybór jednak pada na samsunga HD322HJ. Wydajnością jest w ścisłej czołówce, a do tego nie psuje się - to jest opinia większości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Od końca maja ubiegłego roku używam HD322HJ, dysk ogólnie cichy i chłodny. Położony na gąbce wydaje odgłosy do zaakceptowania. Niestety na sztywno w obudowie staje się wyraźnie głośniejszy(komputer chłodzony jednym fanderem 92mm@1000rpm). Przez jakiś czas ,miałem możliwość pracy i przetestowania HD502HI i wg. mnie jest to dysk dużo lepszy. Wydajnościowo niewiele ustępuje modelowi 7200, w zamian jest sporo cichszy. 320 załapała już u mnie 2 realokowane sektory, nie jest to może tragedia, ale zawsze. Edytowane 23 Marca 2009 przez honor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 w sumie transfery przyzwoite.. i tak znacznie lepsze niż te, do których jestem przyzwyczajony.. ehh no i znowu mam wątpliwości :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 ja tam swojego nie słyszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 dysk właśnie podłączyłem - 502HI. Postawiłem na wielkość, ciszę i trwałość. Jak będę chciał wydajności to kiedyś dokupie drugi taki i zrobię z nich raid. Wtedy będę miał wszystkie bonusy i żadnych minusów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...