sunridin Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Witam. Składam właśnie zestaw na Intelu do 1000 zł (wszystko z agito.pl): CPU: Intel Dual Core E5200 - 297 zł Zasilacz: Modecom MC-350 - 110 zł HDD: WD Caviar SE16 WD3200AAKS 320GB - 192 zł RAM: Goodram DDR2 2048MB 800MHz CL5.0 BOX - 72 zł Kartę graficzną już mam (Asus EN8600GT Silent 256 MB DDR3, jako że jest chłodzona tylko pasywnie to pewnie do niej dorzucę wentylator), obudowę, monitor 19-calowy (1280x1024) i inne peryferia też. Nagrywarka i stary dysk są na ATA. Zestaw ma służyć do pracy w IDE do Javy (NetBeans, teraz mam Athlona XP 2000+ i 512+256 DDR i jakoś średnio to chodzi), oglądanie filmów i seriali minimum w 720p, czasem gier (głównie America's Army, dobrze byłoby pograć w GTA4 i jakieś symulatory oraz strategie, detale średnie wystarczą, stąd taka karta). Często też korzystałbym z wirtualizacji w VMWare (głównie FreeBSD i jakiś Linux, lecz raczej bez środowiska graficznego). System: na początek WinXP. Zaznaczam od razu, że będę podkręcał. Na początek niewiele (gdzieś do okolic 3GHz, żeby boksowe chłodzenie wyrobiło, za miesiąc lub dwa się kupi coś lepszego), pewnie po roku lub dwóch latach chciałbym wsadzić jakiś inny procesor (E8400 lub może nawet Quada, fajnie by było jakby i C2Q dałoby się podkręcić). Więcej zmieniać nie będę (może oprócz dołożenia RAM-u i zmiany grafiki na jakiś 4670) ponieważ i tak planuję zakup laptopa. Dlatego też nie wiem jeszcze na jaką płytę główną się zdecydować. Początkowo myślałem o AsRocku P45TS. Z tą płytą zestaw wychodzi za 988 zł razem z przesyłką, więc myślałem, że możnaby wybrać jakąś lepszą płytę główną (bo się obawiam, czy ten AsRock pozwoli na kręcenie Quada, w recenzjach nic nie ma o tym oprócz tego, że FSB 480 MHz wyrabia). Więc pytania: 1. Czy warto wymienić AsRocka na jakąś lepszą płytę tak do 350 zł? 2. Jaki wentylator na kartę grafiki? 120mm czy 92mm? 3. Boksowe zestawy Intela mają już nałożoną pastę na radiator/rdzeń procesora? PS. Nie chcę AMD ze względu na zbyt duży pobór mocy, no i dość słabe podkręcanie 7750 BE. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 ODP. 1. imo nie warto jezeli nie podkrecasz.. 2. 120mm 3. tak ale kiepską... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunridin Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 ODP. 1. imo nie warto jezeli nie podkrecasz.. Właśnie mam zamiar kręcić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) wiesz ja nie znam tej płyty ASrocka... ale wielu ludzi je ogólnie, wbrew obiegowej opinii chwali.. to jest w sumie Asus budżetowy, wszystko zalezy od opcji OC w biosie.. jezeli są takowe to krec smiało... wydajność tych płyt nie jest zła wcale... a e5200 ma bardzo wysoki mnoznik 12.5 czyli podkrecisz na niskim fsb... już przy 266Mhz FSB masz 3.2Ghz z obnizonym mnoznikiem na 12cie... takze proste kapcie w sumie ;) tylko siezorientuj czy tam Mobo obsługuje procki w .45nm poprawnie i połówkowe mnozniki... Edytowane 22 Marca 2009 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Grałem w GTA4 na GF 8600gt 256MB i się cieła nawet w rozdzielczości 800x600 także kup coś lepszego i z 512MB pamięci. Kup też 3 GB RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Często też korzystałbym z wirtualizacji w VMWare (głównie FreeBSD i jakiś Linux, lecz raczej bez środowiska graficznego). System: na początek WinXP. Właśnie... Rzecz w tym, że E5200 nie posiada wirtualizacji, więc w tym przypadku Athlon 7750 byłby lepszy. Athlon 7750 + MA-770-UD3 to najlepsze rozwiązanie w tym przypadku. Takiego Phenoma II mógłbyś w przyszłości na tej płycie nieźle pokręcić. A różnica w poborze prądu nie jest aż tak znowu duża... 45W. Na rachunkach nie odbije się to jakoś znacznie... @michalt Karta ma być przejściowa, więc te uwagi na temat GTA są niepotrzebne... Edytowane 22 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Dokładnie. E5200 nie posiada wirtualizacji więc klops ;] Na twoim miejscu składałbym zestaw na AMD biorąc teraz AMD 7750, który właśnie dobrze się kręci ;) 3,2ghz jest możliwe do osiągnięcia na codzień, przy lepszej sztuce więcej. Biorąc przy okazji płytę ASRock 780GXE będzie to zestaw przyszłościowy z zamiarem późniejszego wzięcia Phenoma II X4 ;] Ta płyta umożliwi Ci spokojne OC obu procków. Edytowane 22 Marca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunridin Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Dokładnie. E5200 nie posiada wirtualizacji więc klops ;] Na twoim miejscu składałbym zestaw na AMD biorąc teraz AMD 7750, który właśnie dobrze się kręci ;) 3,2ghz jest możliwe do osiągnięcia na codzień, przy lepszej sztuce więcej. Biorąc przy okazji płytę ASRock 780GXE będzie to zestaw przyszłościowy z zamiarem późniejszego wzięcia Phenoma II X4 ;] Ta płyta umożliwi Ci spokojne OC obu procków. Fakt, w sumie te 45W to można zaoszczędzić przez odkręcenie jednej żarówki. No i za tę cenę nie kupię dobrej płyty do Quada, a do Phenoma II już tak. Dzięki za porady ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...