dr.elich Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Witam, zaznaczam, że jeśli chodzi o RAM to jestem raczej mało obeznany w temacie. Do rzeczy: Mam 2x2Gb VRAM 800MHz - takie najtańsze. Chodzą na 6-6-6-18 i kręcą się na 1,8v na 1000MHz. Na 5-5-5-15 wstają ale kręcić się nie chcą. Co da większą wydajność w grach?Czy są jakieś testy (np ten w evereście)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Wrzuć chociaż te 2.1v, a nie 1.8v i kręcisz -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) VRAM (ang. Video RAM) - odmiana kości pamięci RAM stosowana w kartach graficznych, przeznaczona wyłącznie do przetwarzania i wyświetlania bitmap.wiec jak juz to po prostu RAM A tak pozatym to jak kolega wyzej - podnies napiecie W grach roznicy nie zobaczysz (moze i w niektorch jest ale nie zobaczysz jej) Edytowane 22 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) @domban http://www.allegro.pl/item578572187_pamiec...am_cl6_oem.html -.- firma ;] W sumie to robi je Wilk, czyli taki remark Goodramów :P Edytowane 22 Marca 2009 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) To jakas firma/model? Jak tak to wybaczcie bo pierwszy raz widze takie i na poczatku na mysl przyszlo mi tylko to co 2 posty wyzej ;) Edytowane 22 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peedro Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 To jakas firma/model? Jak tak to wybaczcie bo pierwszy raz widze takie i na poczatku na mysl przyszlo mi tylko to co 2 posty wyzej ;) Taaa, taki no-name ;) na allegro często spotykany w niskiej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Napięcie dawałem 2,2 ale nie próbowałem ich kręcić stopniowo bo dzielniki na mojej płcie przy OC proca tylko na 2 sensowne ustawienia pozwalają - 800 i 1000. I przy 5-5-5-15 nie wstają na 2,2v. Zapuściłęm testy w evereście i nawet bez podnoszenia taktownia zmiana timingów nie daje jakiejś wyraźnej różnicy, częst nawet pogarsza wynik. Za to podniesiene taktowania o 200 daje sporą różnicę. Czy to wymierny test? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 @domban http://www.allegro.pl/item578572187_pamiec...am_cl6_oem.html -.- firma ;] W sumie to robi je Wilk, czyli taki remark Goodramów :P Nie robi ich Wilk Elektronik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Pamięci są w cpu-z identyfikowane jako vr800d264l6/2g, pole producenta jest puste..wrzucę zdjęcie wieczorem skoro to kogoś interesuje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Nie robi ich Wilk Elektronik.No to widocznie na aukcji jest błąd. who cares Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Proszę o odp. na moje pytanie - czy 6-6-6-18 na 1000mhz wydajniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Proszę o odp. na moje pytanie - czy 6-6-6-18 na 1000mhz wydajniejsze? Ciezko Ci samemu sprawdzic w syntetykach/realnych aplikacjach uzytkowych gdzie jest wydajnosc? Gdyby to byly CL5 1GHz to moznaby sie zastanowic. Ale CL6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avitr Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Napięcie dawałem 2,2 ale nie próbowałem ich kręcić stopniowo bo dzielniki na mojej płcie przy OC proca tylko na 2 sensowne ustawienia pozwalają - 800 i 1000. I przy 5-5-5-15 nie wstają na 2,2v. Zapuściłęm testy w evereście i nawet bez podnoszenia taktownia zmiana timingów nie daje jakiejś wyraźnej różnicy, częst nawet pogarsza wynik. Za to podniesiene taktowania o 200 daje sporą różnicę. Czy to wymierny test? Puść inne benchmarki niz syntetyczy Everest. Generalnie częstotliwość jest ważniejsza niz timingi. W grach powinno byc szybciej przy 1000 CL6 niż 800 CL5 (a jeszcze szybciej 1200 z 7-7-7-21, wiec możesz spróbować lekko obniżyć mnożnik CPU, podkręcić CPU do tych samych 2400, wtedy FSB będzie wyższe i automatycznie wzrośnie zegar pamięci do np. 1050; a przy 6-6-6-18 te pamieci powinny jeszcze wytrzymać 1050) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Obawiam się, że przy tak słabych pozostałych podzespołach realne benchmarki nie wykorzystają pamięci na tyle bym mógł to jednoznacznie określić - dlatego pytam fachowców..Powyżej 1000 spróbuję je pokręcić ale pamiętam, że na 1100 nie wstawały, a zależy mi na stabilności. Ogólnie nie bardzo wiedziałem jak te zmiany timingów realnie wpływają na wydjność. Zostaję na 6-6-6-18 i 1000 lub więcej - ile się da wycisnąć..Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...