Bialas Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Witam, szukałem na forum, lecz niestety podobnego problemu nie znalazłem, mianowicie - ostatnimi czasy mam problem z moją kartą, odkryłem już to że przyczyną są shader'y, objawy są następujące - w grach takich jak Earth 2160 w czasie gry, czy przy przerywniku animowanym; w Port Royale menu czy Alpha Prime również w menu, system się resetuje. Identyczny objaw mam gdy uruchomie 3dMark 2001 przy teście Advanced Shader'ów również objawem jest reset systemu. Kiedyś w Earth, czy Port Royale mogłem grać bez problemu, tak samo przejść cały test 3dMark'a. Zainstalowałem prawie najnowsze sterowniki - Catalyst 9.2, DirectX 9.0c. Radiator chodzi, oglądałem kartę czy gdzieś przypadkiem tranzystor sobie wesoło nie dynda (miałem tak przy poprzedniej R9200SE) ale nic nie zauważyłem. Dodam jeszcze, że do karty szły 2 wejścia na zasilanie i przez długi czas miałem tylko jedno podłączone - nie byłem pewien czy trzeba 2, a skoro mi na jednym chodziło to tak zostawiłem (wszystko działało). Teraz mam oba podłączone i nic się nie poprawiło. Zasilacz to CODEGEN 400W Model: 300X :blink: . Prosiłbym o jakąś diagnozę, czy to karta rypnięta już czy może coś innego. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) No dosyć dziwne objawy. Od razu rzucił mi się w oczy słaby zasilacz. Masz możliwość sprawdzenia karty na innym zasilaczu ?? Bo raczej karta nie jest pierdzielnięta, sprawdź też czy się nie przegrzewa. Edytowane 22 Marca 2009 przez capone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 całkiem bardzo prawdopodobne że to zasilacz :) Ja miałem Palita x850XT i mi się też w Alpha Primie wyłącza, ale po około 15min gry :) winowajcą był zasilacz (7-letni X-Power 300W). Dzięki wymianie na Petagrama PSF430W działa do tej pory karta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bialas Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie Catalystów 7.6 wg. podpowiedzi z innego forum, 3dMark2001 przechodzi pomyślnie test Advanced Shader'ów, nie ma restartu, tak samo jak w Alpha Prime. Jestem uradowany że nie muszę póki co wydawać kasy na sprzęt, a przy okazji pogram sobie w gierki na które miałem chrapkę :D . Pozdrawiam i dzięki za za chęć pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...