Skocz do zawartości
mario108

Komputer + Telewizor Lcd + Oddzielne Pokoje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.

Chce wykorzystac komputer do grania na telewizorze LCD w duzym pokoju. Komputer natomiast musi stac w sąsiednim pokoju. Jak rozwiązac problem odległości?

Wiadmomo zeby grac potrzebuje klawiature, mysz, dzwięk i obraz. O ile z dzwiękiem nie ma problemu to z klawiatura, myszą i obrazem być moze juz tak.

-Czy jest ktoś kto moze mi doradzic jak to wszytsko połaczyc? Czy USB da rade na taką odległość? 15 m jak nic.

-Jak pociągnac obraz? NIe mam jeszcze karty GFX, ale jak bede wiedział ktore połaczenie to kupie takie jak trzeba (HDMI, DVI, DSUB).

-może bezprzewodowo da rade przez sciane? Mysz i klawiatura. Nie uzywalem jesze ale wątpie. Nie WIFI.

Wrazie potrzeby bede wstanie nawet takie kable zrobic samemu, ale czy to zadziala?

Czy ktos robil cos takiego? Nie moge komputera umiescic blisko telewizora. Wiec pozostaje mi opcja długich kabli na czas grania. Byle tylko działało.

Bede wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedłużacz USB 5m znajdziesz na allegro. 5M przewodu VGA widywałem również, domyślam się, że istnieją takie DVI i HDMI. Także przy odrobinie wydatków nie powinno być problemów.

Co do sygnału to są jeszcze radiowe przekaźniki obrazu no i bezprzewodowe klawiatury oraz myszy, jednak takie rozwiązanie może być wadliwe szczególnie do grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za sugestie

Wpadlem na pomysł zeby jako wzmacniacz USB wykorzystac stary czytnik kart z HUBem USB ktory ma opcje zasilania z zewnatrz 5V. Wiec pomyslalem zeby dotransportowac sygnał z komputera do 5M do sąsiednieo pokoju a dalsze podłączenia klawiatury i myszy do tego HUBa. Jk myslicie, zadziala?

15M HDMI widze ze mozna kupic tanio więc powinno starczyc do polaczenia z TV.

Zastanawia mnie jednak kweastia dzwieku. Czy bawic sie z sygnał osobno czy uzyc sygnalu z HDMI. Chce kupic karte która takie wyjscie posiada i pisze przy opisie ze karta GFX wysyla rowniez dzwięk. Czy ktos z was sprawdzal to czy to dziala?

Czy mzoe lepiej poscic dzwięk z karty SBLive po SPDIF cyfrowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi