TereFere123 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 http://www.euro.com.pl/laptopy-notebooki/d...320gb-vhp.bhtml http://www.euro.com.pl/laptopy-notebooki/d...320gb-vhp.bhtml Po dlugich poszukiwanaich zdecydowalem sie na ten model, no i tu moje pytanie. Te 2 niby sa takie same, jeden ma t6400 2mb cache i jest drozszy a drugi ma p7350 3mb cache i jest tanszy, na pierwszy rzut oka wyzsze oznaczenie i te 3 mb cache i na dodatek za mniejsza cene wydaje sie bardziej atrakcyjna oferta, ale pewnie jest jakas wieksza lub mniejsza roznica dlaczego ten drugi jest ''gorszy'' i drozszy. Nic w necie nie moglem znalezc, a anawet gdybym znalazl to by mi to ie pomoglo, wiec czy jest ktos kto moze mi to wytlumaczyc ? Bym byl bardzo wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 HP Pavilionów się zasadniczo nie opłaca kupować. Ale jak już musisz (ale tak naprawdę) to model z P7350. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TereFere123 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 HP Pavilionów się zasadniczo nie opłaca kupować. Ale jak już musisz (ale tak naprawdę) to model z P7350. To moze cos innego w podobnej cenie ? Wazne zebyto bylo dostepne na raty 0 % tak jak te HP w Euro. No i dlaczego ten z p7350, chcialbym jakies uzasadnienie, dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon6002 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) chce zaznaczyć ze model 1160ew lubi sie "zagrzać", ogólnie mówiąc niska kultura pracy, krótkie przebiegi na baterii (w moim przypadku góra 2h), kolejnym minusem jest palcująca się obudowa (fakt wygląda ładnie). Wydajnościowo jest jak najbardziej OK. Można się przyczepić do pamięci DDR2 na grafice (duża utrata wydajności względem tych samych układów z DDR3), nie jest tragicznie ale mogło by być lepiej ---około 4000pkt w 3dmark06. Problemy z dużą temperaturą nie są tylko problemem akurat tego konkretnego modelu, większość dv5 ma ten problem. Trzeba uważać też na matryce (hp montuje matryce różnych producentów), raz się trafi fajna, raz nie. Ja miałem szczęście trafić na w miarę dobrą. Najlepiej obejrzeć sobie w sklepie przed zakupem. Wykonanie na wysokim poziomie, nic nie skrzypi, nie lata. Matryca przesłonięta szybką ładnie wygląda. Szyba sprawia, że matryca bardziej odbija światło. Hpek ma świetną klawiaturę, super się na niej pisze, duże wygodnie klawisze. Reasumując uważam, że mimo tych mankamentów laptop jest niezły, ale wg mnie nie jest wart tej ceny. Gdybym teraz miał znowu wybierać wybrałbym Leonovo Y530, nawet w takiej konfiguracji PDC T3400 2.16ghz Grafika 9600m GS 512mb (słabsza od grafy w hpeku, ale można coś podkręcić, bo lapek tak się nie grzeje) 4GB DDR3 320gb matryca na diodach LED głośniki 4.1 w tym niskotonowy (rzadkość w 15,4"). To wszystko za niespełna 3100zł. Procek mimo, że ma wolną szynę i ma obciętą pamieć cache do 1mb jest niewiele słabszy w benchmarkach od p7350. Dodam też, że Y530 powinien spokojnie pracować na baterii przez ponad 3h. Edytowane 23 Marca 2009 przez radeon6002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TereFere123 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 chce zaznaczyć ze model 1160ew lubi sie "zagrzać", ogólnie mówiąc niska kultura pracy, krótkie przebiegi na baterii (w moim przypadku góra 2h), kolejnym minusem jest palcująca się obudowa (fakt wygląda ładnie). Wydajnościowo jest jak najbardziej OK. Można się przyczepić do pamięci DDR2 na grafice (duża utrata wydajności względem tych samych układów z DDR3), nie jest tragicznie ale mogło by być lepiej ---około 4000pkt w 3dmark06. Problemy z dużą temperaturą nie są tylko problemem akurat tego konkretnego modelu, większość dv5 ma ten problem. Trzeba uważać też na matryce (hp montuje matryce różnych producentów), raz się trafi fajna, raz nie. Ja miałem szczęście trafić na w miarę dobrą. Najlepiej obejrzeć sobie w sklepie przed zakupem. Wykonanie na wysokim poziomie, nic nie skrzypi, nie lata. Matryca przesłonięta szybką ładnie wygląda. Szyba sprawia, że matryca bardziej odbija światło. Hpek ma świetną klawiaturę, super się na niej pisze, duże wygodnie klawisze. Reasumując uważam, że mimo tych mankamentów laptop jest niezły, ale wg mnie nie jest wart tej ceny. Gdybym teraz miał znowu wybierać wybrałbym Leonovo Y530, nawet w takiej konfiguracji PDC T3400 2.16ghz Grafika 9600m GS 512mb (słabsza od grafy w hpeku, ale można coś podkręcić, bo lapek tak się nie grzeje) 4GB DDR3 320gb matryca na diodach LED głośniki 4.1 w tym niskotonowy (rzadkość w 15,4"). To wszystko za niespełna 3100zł. Procek mimo, że ma wolną szynę i ma obciętą pamieć cache do 1mb jest niewiele słabszy w benchmarkach od p7350. Dodam też, że Y530 powinien spokojnie pracować na baterii przez ponad 3h. Ten y530 odpada, nie moge go nigdzie w ofercie znalezc na raty 0 %, i na tego HP juz jestem napalony :) No i dzieki za bardzo przydatna i objektywna recenzje HP ze strony posiadacza :) Mimo wszystko dalej nie otrzymalem odpowiedzi ktory model powinienem wybac, 1160 czy 1220. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon6002 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 zdaje się, że w komputroniku mają raty 10x 0 % (tylko akurat przy tym modelu jest błąd w opisie zamiast 9600gs jest 9300gs) Co do hpeka, to lepiej weź tego tańszego, procek ma mniejsze TDP czyli będzie mniej prądu pożerał i nie będzie się tak grzać. Jest sposób na przynajmniej w jakimś stopniu zmniejszenie temperatur, a mianowicie wymiana pasty termoprzewodzącej na cpu i gpu na jakąś porządną (powinno to dać kilka stopni mniej), niestety wiąże się to z utratą gwarancji więc takie rozwiązanie jest co najmniej ryzykowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...