Skocz do zawartości
wilczek

Nowy bloczek wodny :)

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec ojciec przyniosl dzisiaj zrobiony spod bloku, wiec postanowilem zrobic kilka jego fotek :D

mam niestety bardzo slaba kamere :cry: i zdjecie nie wyszly zbyt dobrze, wlsciwie to nie wiem czemu ale blok wyglada na nich jak rzezbiony kamieniem :evil: wiem ze i tak nie bedzie tego widac ale

w rzeczywistosci prezentuje sie znacznie lepiej.

moze i nie jest to wykonane z precyzja morphlinga lecz pamietajcie ze bylo robione na wiertarce a nie frezarce :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

fotki sa troche pomieszane ale nie miam czasu ich opisywac wiec moze w skrocie

bloczek to jak pewnie pamietacie lekko przerobiona konstrukcja Mk4 Morphlinga

Nagrzewnica od Forda Taunusa

Pąpka od fontanny 600 l/h

no i to chyba tyle :)

Ojciec bedzie robil jeszcze dzisiaj w nocy bloczek na gpu i drugi na cpu (taka fajna spirala)

zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

:? :?: :?

do konca jeszcze troche roboty ale jak zamontuje to napisze temp. i jak to wszystko sie sprawuje

gore zamierzam zrobic z miedzi

mocowane bedzie na specjalna zapinke, ktorej plany juz mam ale czekam jak uda mi sie zrobic przykrywke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo bloczek jeszcze jest niedopracowany - nie chce tutaj oceniac , bo nie znam sie zbytnio na samym konstruowaniu blokow wodnych , ale jezeli by cos moznaby zasugerowac , to te finy jakos jeszcze podocinac , tak aby taka"kratka" powstala , oczywiscie dno wyrownac frezem, aby to mialo rece i nogi......

8O

8O :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...oczywiscie dno wyrownac frezem, aby to mialo rece i nogi......

8O

dna niestety juz bardziej nie wyrownam, bo to i tak bylo robione frezem ale na wiertarce stolowej, a do normalnej frezarki nie mam dostepu :(

a co do reed'a to se chyba posty nabija :P :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

dna niestety juz bardziej nie wyrownam, bo to i tak bylo robione frezem ale na wiertarce stolowej, a do normalnej frezarki nie mam dostepu :(

Dołączona grafika versus Dołączona grafika

8O

BTW - nie nabijam postow, niby po kiego penisa ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed sluchaj, gdybym mial dostep do frezarki cnc albo juz chociaz normalnej to wygladalo by to zapewne troche lepiej :) a na wiertarce stolowej :evil: to se moglem tylko o takich kanalach pomazyc.

Pozatym na wygladzie bloku w srodku mi kompletnie nie zalezy, gdyz i tak bedzie przykryty miedzia a nie pleksa.

wydajnosciawo, wiadomo ze bedzie ustepowal blokowi morphlinga, chocby z uwagi na ilosc tych finow lecz kosztowal mnie niecale 15 zł a nie 320 8O

grzesiu tak wentyl z tego co pamietam jest z codegena

a co do nagrzewniczki to tez jej jeszcze nie testowalem, bo nie mam bloku

wlasciwe to chodzila raz z papka jak robilem jej test na szczelnosc i z tego co czulem to dosc dobrze odbierala cieplo :)

BTW:

co to nabijania postow to byl zart, ale i tak moglbyc pisac czasmi mniej zagadkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt dobry ( bo Morphlinga ;) ) ale wykonanie nie te :!: Tylko napisz jak będziesz robił 1 x wlot i 2 x wylot czy 1 wlot i wylot ???

przeciez widac ze 1 wlot i 1 wylot a wazne ze zrobicl sam a nie ze wykonanie , kazdy robi na tyle na ile moze , ty tez bedziesz robic to zobaczysz ile to pracy kosztuje :] i jak trzeba sie napracowac zeby uzyskac dobre wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie sądzicie że takie 'kiepskie' wykonanie może pomóc ??

przecie to może burzliwy przepływ zdziałać lepsiejszy niż zwykłe płaskie kanały

zresztą to wszytko wyjdzie w testach

p.s. porównywać z Morphlingiem ie ma co bo i nagrzewnica i pompka nie ta 9nie wspomne o bloku) - liczy sie idea (tylko coś przerywa ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz mial 1 zasadniczy problem, w "gornej" czesci tej kratki sa kanaly ktore sa slepe, woda bedzie w nich prawie stac i sie nagrzewac, popros tate niech pojedzie jeszcze kawaleczek do gory te skosne odprowadzenia i wtedy bloczek bedzie naprawde super, gratuluje wykonania, kondolencje dla wiertarki ;)

chyle czola :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

Dołączona grafika versus Dołączona grafika

8O

BTW - nie nabijam postow, niby po kiego penisa ? 8O

LOL świetne porównanie :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mam zamiar zrobic kolejny bloczek podobny do tego z fotki

Dołączona grafika

problem w tym ze mam obecnie tylko bloczek 40x60x5 mm i nie wiem czy warto go kroić. kanaly nie mialby by wiecej niz 3 mm gledokosci no i z 1,5 szerokosci.

oplaca sie robic taki bloczek czy kupic kawalem o wysokosci 1 cm zrobic glebsze kanaly a ten wykozystac jako przykrywke ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: ... turbulizatorow i dysz Venturiego (cyt.) :lol:

A nie po prostu po to zeby woda sie "rozlala" rownomiernie po wszystkich kanalach? :)

Mysle, ze jezeli powierzchnia "przyblokowanych" otworow wylotowych jest rowna powierzchni wlotowego to jest wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: ... turbulizatorow i dysz Venturiego (cyt.) :lol:

A nie po prostu po to zeby woda sie "rozlala" rownomiernie po wszystkich kanalach? :)

Mysle, ze jezeli powierzchnia "przyblokowanych" otworow wylotowych jest rowna powierzchni wlotowego to jest wszystko OK.

Nie wiem co ty w tym widzisz :lol:

Zeby ci to zobrazowac, wiesz co sie dzieje jak scisniesz troszke wylot szlaufa ? (jak podlewasz ogrodek, to sobie sprawdz)

To nie zaden technobelakot, tylko normalne zjawisko fizyczne.

Nie ma co sie zaraz lolowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mam zamiar zrobic kolejny bloczek podobny do tego z fotki  

Dołączona grafika

problem w tym ze mam obecnie tylko bloczek 40x60x5 mm i nie wiem czy warto go kroić. kanaly nie mialby by wiecej niz 3 mm gledokosci no i z 1,5 szerokosci.

oplaca sie robic taki bloczek czy kupic kawalem o wysokosci 1 cm zrobic glebsze kanaly a ten wykozystac jako przykrywke ??

tylko tego nie spie *** rdziel tak jak ww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie wiem co wy ludzie kurde chcecie ??

dla mnie ten zrobiony bloczek jest zajeb... , to ze tak wyglada (swoje robia tez slabej jakosci zdjecie) to mnie całkowice <span style="color:red;">[ciach!]</span>li

fakt ze nie wyglada jak morphlinga czy jakas komercyjna produkcja ale co z tego ??

wnetrza i tak nikt nie bedzie podziwial podczas jego normalnej pracy a wydajnosciowo widze ze bije wiele innych duzo ladniej zrobionych

niestety jak sie spisuje w kompie nie moge jeszcze powiedziec bo nie jest skonczony top a w wersji obecnej boje sie go do kompa wlozyc.

wiec [ciach!] sie wkoncu od jego wygladu :evil:

sorki ale [ciach!] mnie jush to ciagle gledzenie

moze jutro uda mi sie pojechac do kolegi to zrobie duzo ladniejsze fotki cyfrakiem, to moze ktos doceni jego piekno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie wiem co wy ludzie kurde chcecie ??

dla mnie ten zrobiony bloczek jest zajeb... , to ze tak wyglada (swoje robia tez slabej jakosci zdjecie) to mnie całkowice <font color="#FF0000">[ciach!]</font>

fakt ze nie wyglada jak morphlinga czy jakas komercyjna produkcja ale co z tego ??

wnetrza i tak nikt nie bedzie podziwial podczas jego normalnej pracy a wydajnosciowo widze ze bije wiele innych duzo ladniej zrobionych  

niestety jak sie spisuje w kompie nie moge jeszcze powiedziec bo nie jest skonczony top a w wersji obecnej boje sie go do kompa wlozyc.

wiec [ciach!] sie wkoncu od jego wygladu :evil:

sorki ale [ciach!] mnie jush to ciagle gledzenie

moze jutro uda mi sie pojechac do kolegi to zrobie duzo ladniejsze fotki cyfrakiem, to moze ktos doceni jego piekno :)

skond wiesz ze pobije wydajnosciowo skoro jeszcze nie wiesz jak sie spisuje w kompie ? , nie mozna tak mowic nie sprawdzajonc bloczku . a wyglond muwielm ze nic do gadania nie ma, trza byc dumnym ze sie robilo samemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczek sklejony prowizorycznie na klej tak zeby sie to tylko trzymalo jako tako i dalo potem rozkleic, przylozony do mojego zestawo testujacego (metalowa lampka co chloernie sie nagrzewa :lol:) wiem ze to smiesznie brzmi ale bawilem sie nia zakladajac kilka radiatorkow i mierzylem jaka beda mialy temp po godzinie. Miedziany spire dochodzil do 48 C, box do tulipanka 55 C

a powierzchnia wokol bloku nie nagrzala sie teraz nawet do 31 C wiec moim zdaniem jest bardzo dobrze.

wiem ze testy takie zbytnio nic nie pokazuja bo w kompie moze sie zachowywac zupełnie inaczej ale i tak daje to jakis obraz jego wydajnosci

a dodatkowo ta lampka wydziela duzo wecej ciepla niz moj procek

nie mowie ze pobije bloki morphlinga czy np atlantisa, bo musial bym byc chyba szalony ale jak widze czasmi sprzedawane w necie bloczki i ich konstrukcje to az mi sie plakac chce a bardzo czesto sa bardzo ladne wyszlifowane itp. :lol:

przyklad: moj kolega kupil bloczek pieknie frezowany (na obrazku) za 90 zł a okazalo sie ze jest w srodku tylo jeden kanal od wlotu do wylotu

mniej wiecej cos takiego :

o-------o

i to jeszcze kanal nie przebiega na rdzeniem :lol:

teraz ma po 70 C a z mojego bloku sie brechta ze kamieniem lupany :? ROTFL i jak tu takiego zrozumiec ??

co do tego co napisales p3dzi0r wczesniej o wygladzie nie mam nic

chodzi mi tylko o to ze niektorzy sami nic takiego nie robili a wysmiewaja czyjas prace :|

jesli kogos urazilem to sorki ale mam dzisiaj zly dzien i mnie ponioslo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa przy okazji to temp na coolerkach byl przy tym jak pracowaly na 12V i miezona na siankach radiatora blisko podstawy, a z blokiem byla mierzona temp bezposrednio z grzejacego sie elementu wiec jest wyzsza.

podczas testu mialem 3 niegrozne wycieki, tak po 0,5 l wody :twisted: wiec dopuki nie złoze bloku normalnymi metodami to nie ma szans na wsadzienie go do kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi