Matthaios84 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Potrzebuje złożyć komputer stricte do biura w kwocie do 3000PLN. Z tym, że, zależy mi, żeby system był w miarę szybki, tzn. żeby Word za długo się nie otwierał, programy do kosztorysów czy faktur szybko działały etc i przede wszystkim musi być stabilny bo będzie pracował 24h/7. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, wiem jakie podzespoły są pożądane w sprzęcie do gier, ale do biura już nie za bardzo. Grafika raczej nie powinna być zintegrowana, kupię jakąś najtańszą na rynku, ale zależy mi na (ewentualnej) rozbudowie o lepszą kartę graficzną jeśli by zaszła taka potrzeba. Przy takich wymaganiach zestawy Miguela raczej się nie sprawdzają, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neotps Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jeżeli ma służyć do worda i programów biurowych to sądze, że coś takiego jak mini pc powinno wystarczyć: http://allegro.pl/item585113125_mini_intel...50gb_dvdrw.html To tylko propozycja, a może ciekawostka. Zestaw będzie energooszczędny, choć procesor demonem szybkości nie będzie. Jeżeli mowa o tradycyjnym zestawie, to wbudowana grafika na chipsecie 780g czyli grafika HD 3200 jest całkiem wydajnym układem graficznym - zależy do czego ma być stosowany. Z filmami w fullhd radzi sobie bez problemu. Płyta z tym chipsetem to np. Gigabyte GA-MA78GM-S2H Ma tez wolny stlo PCI-e więc w razie czego można dołożyć lepszą grafike. Do tego dysk SSD http://allegro.pl/item565111894_dysk_32gb_...154_1_90_8.html Przyśpieszy prace systemu. A procesor do wyboru, coś z Phenomów może II. Ale wtedy już troche inna płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Przede wszystkim - czy w tej kwocie liczymy monitor? Do biura to wstępnie może być X2 5200 + Asrock 780GXH + 4GB G.Skill. Do tego cichy zasilacz Be Quiet (400W powiedzmy) i Karakorum ze skręconym do minimum wentylatorem. Coś innego niż integrę nie warto używać w biurze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Przede wszystkim - czy w tej kwocie liczymy monitor? Do biura to wstępnie może być X2 5200 + Asrock 780GXH + 4GB G.Skill. Do tego cichy zasilacz Be Quiet (400W powiedzmy) i Karakorum ze skręconym do minimum wentylatorem. Coś innego niż integrę nie warto używać w biurze. Nie, monitor osobno. Zintegrowaną kartę graficzną też na początku polecałem, ale kumpel (do niego jest ten komp) powiedział, że jej nie chce. Chce płytę główną bez integry. Podobnie z AMD, też nie jest jego fanem i wolałby Intel. Nad Be Quietem też myślałem, to są bardzo dobre zasilacze, ale to akurat jest mój najmniejszy problem. Chodzi mi przede wszystkim o płytę i procesor (preferowany Intel) do biura, komp ma działać 24h/7 (dosłownie, restarty tylko przy zaniku prądu). Teraz pytanie 2 czy 4 rdzenie ? I czy Mhz w pracy biurowej (net, Office, jakiś program do kosztorysów) są tak istotne ? Czy wystarczy np. E8400 czy może jakiś szybszy ? dodam tylko, że podkręcanie nie wchodzi w grę. @EDIT Ok, sytuacja trochę się wyklarowała: Zasilacz: Tagan U33II 400W CPU: zastanawiam się nad E8400, chyba, że macie inne pomysły (myślałem też nad: Q8200) Mobo: pewnie jakiś Asus np. P5Q-E lub P5Q Pro RAM: tu raczej nie ma problemu, komp nie będzie podkręcany, więc jakieś 4 GB powinny wystarczyć HDD: zastanawiam się nad jakimś SSD (60GB w zupełności wystarczy) nie wiem tylko jaki GPU: najtańsze (9400GT czy może HD4350 co polecacie ?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 CPU: zastanawiam się nad E8400, chyba, że macie inne pomysły (myślałem też nad: Q8200) GPU: najtańsze (9400GT czy może HD4350 co polecacie ?) Bez znaczenia co wybierzesz, bo nie zobaczysz różnicy. W mojej opinii cały zestaw jest przesadzony,jest to marnowanie pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jeżeli to ma być typowy komputer do biura, czyt. office, internet to nawet najtańszy celeron wystarczy ewentualnie pdc. Albo coś z energoszczędnych AMD X2. Tutaj wydaję mi się że właśnie platforma AMD lepiej się sprawdzi, integra wystarczy a tutaj AMD ma więcej do zaoferowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 +1 Sorry ale nieźle się uśmiałem: pytasz czy E8400 wystarczy, żeby Word i program do faktur się szybko otworzyły? :lol2: Przecież to wystarczy praktycznie najsłabszy dwurdzeń i 2GB RAM. Nie wiem po co taki wymyślny config. Do biura to starczy na następne 10 lat. Dosłownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Bez znaczenia co wybierzesz, bo nie zobaczysz różnicy. W mojej opinii cały zestaw jest przesadzony,jest to marnowanie pieniędzy.Zdecydowanie się z tym zgadzam, składanie kompa do biura za 3k to wyrzucanie kasy w błoto. Za to można złożyć 3 budy i też do worda wystarczy.\ ps. Gdyby tam wpakować jakąś sensowną grafikę to Word byłby przykrywką, a komp mógłby służyć do grania, ale 9400 raczej wyklucza tą ewentualność. Edytowane 24 Marca 2009 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Na tym zestawie co podałeś grać się da i go kręcić. A ty się pytasz czy do biura starczy, do Worda i innych pierdół? Jak do biura to 2GB ram-u proc X2 grafa Integra starczy chyba że skomplikowana symulacja 3D to jakaś lepsza. No i dysk wiarę duży. Zasiłka stabilna to jakiś fortron może być, i to spokojnie starczy na dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jeśli komputer ma być czynny 24h/7 to może pomyślisz o zasilaczu UPS? Komputer może być nawet taki: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5Ghz (45nm) + Radeon HD 3450 + 2GB RAM 800Mhz Nie potrzebny jest dysk SSD wystarczy tradycyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 No i nie zrozumieliście. Dobra, jeszcze raz. Chodzi o to, że komp ma chodzić 24 godziny na dobę. W tym czasie ma obsługiwać: program do kosztorysowania, program do obsługi notowań na giełdzie, kilka innych programów non-stop, w tym pakiet Office i oczywiście internet. Sam CAD zżera trochę mocy obliczeniowej. To wszystko ma chodzić płynnie, tzn. podczas projektowania w CADzie mam płynnie przejść do WORD'a, uruchomić przy okazji przeglądarkę itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) To już łapie. Czyli 1 sprawą jest stabilność, dobra płyta i zasilacz to podstawa. Można pomyśleć o RAID, do tego dosyć mocne x2 i dużo ram-u. No i jak przedmówca wspomniał nie zaszkodził by UPS. Pod jakim systemem komp ma pracować? Edytowane 24 Marca 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) To może procesor trzy rdzeniowy np. AMD Phenom II Triple-Core 720 + 3/4GB RAM DDR3 1066Mhz + Radeon HD 4670 lub lepsza 4830 Płyta to może Gigabyte GA-MA790XT-UD4P i zasilacz Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W System operacyjny będzie 32 bitowy czy 64 Edytowane 24 Marca 2009 przez michalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) System będzie pracował na razie pod Windowsem XP (x86). Docelowo Windows 7 (pod warunkiem, że nie będzie problemów ze stabilnością). Czyli generalnie radzicie AMD. Jaka płyta pod AMD ? Co do macierzy, to ten system, nie potrzebuje dużej pojemności dysków twardych, raz na dwa dni jest zawsze robiony pełny backup danych. Myślałem o SSD (prędkość), a w przyszłości pewnie drugi SSD i RAID 1. Czy ten Tagan, podany wyżej wystarczy ? Jaka płyta i czy x2 7750 Black Edition wystarczy czy może lepiej x3 ? @EDIT UPS jest, w całym biurze jest zainstalowany system do awaryjnego zasilania linii komputerowych. @EDIT2 Acha, cena też nie jest tak istotna bo komputer i tak pójdzie w koszt uzyskania przychodu ;) Edytowane 24 Marca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Athlon X2 7750BE ma bazowo wydajność zbliżona do e5200. W Twoim przypadku zdecydowałbym się na : CPU Phenoma 2 X3 720BE MOBO Asrock A780GXH/128M GPU HD4650 (skoro integra nie wystarczy) RAM G.Skill 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PK PSU BeQuiet StraightPower E6 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Jednak radziłbym DDR3 a ta płyta ich nie obsługuje i ma zintegrowaną grafikę. Może być np. Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P lub Gigabyte GA-MA790XT-UD4P. Na obu można mieć też RAID. A dyski SSD są bardzo drogie np. 250GB kosztuje ponad 3000zł. Edytowane 24 Marca 2009 przez michalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jednak radziłbym DDR3 a ta płyta ich nie obsługuje i ma zintegrowaną grafikę. Może być np. Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P lub Gigabyte GA-MA790XT-UD4P. Na obu można mieć też RAID. A dyski SSD są bardzo drogie np. 250GB kosztuje ponad 3000zł. a po co te ddr3 jeśli można wiedzieć i nie widzę problemu w tym że mobo ma integrę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Athlon X2 7750BE ma bazowo wydajność zbliżona do e5200. W Twoim przypadku zdecydowałbym się na : CPU Phenoma 2 X3 720BE MOBO Asrock A780GXH/128M GPU HD4650 (skoro integra nie wystarczy) RAM G.Skill 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PK PSU BeQuiet StraightPower E6 450W +1 Choć do pamięci bym się przyczepił - dobre, ale wystarczą 800MHz CL4, tańsze są i o podobnej wydajnośći. Jednak radziłbym DDR3 a ta płyta ich nie obsługuje i ma zintegrowaną grafikę. Kolego, DDR3 nie ma na razie prawa bytu. Za 4GB DDR3 kupisz za niewiele droższą cenę 8GB DDR2, co eliminuje argument przyszłościowości DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Athlon X2 7750BE ma bazowo wydajność zbliżona do e5200. W Twoim przypadku zdecydowałbym się na : CPU Phenoma 2 X3 720BE MOBO Asrock A780GXH/128M GPU HD4650 (skoro integra nie wystarczy) RAM G.Skill 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PK PSU BeQuiet StraightPower E6 450W Tutaj się tylko czepie płytki, asrocki nie są uznawane za stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Tutaj się tylko czepie płytki, asrocki nie są uznawane za stabilne. ? Możesz to czymś potwierdzić? Czy tylko nazwą się sugerujesz? Albo: padł mi kiedyś asrock, to go nie polecam? Asrock ostatnio wypuścił dobrą serię płyt, zarówno pod S775 jak i AM2+, to nie przypadek, że wszędzie jest polecany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Tutaj się tylko czepie płytki, asrocki nie są uznawane za stabilne.ostatnio się poprawiły i to sporo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 ostatnio się poprawiły i to sporo Niby tak ale po co ryzykować? Można wziąć w tej cenie asusa i jest git. Asrock mi nie padł bo go nie miałem, nie kupowałem bo renomy super nie ma. Ja bym poczekał jak te płytki asrocka się sprawują długoterminowo, jak narazie on dla mnie odpada. Ale w końcu nie idzie na to moja kasa. w tej cenie można mieć inną dobrą płytkę niż asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Niby tak ale po co ryzykować? Można wziąć w tej cenie asusa i jest git. Asrock mi nie padł bo go nie miałem, nie kupowałem bo renomy super nie ma. Załamka... Robisz dokładnie to, do czego dążą producenci - słyszałeś, że Asus jest dobry, a Asrock do d*py, więc bierzesz Asusa. Związać konsumenta z marką - oto ich cel i widać udało im się z tobą. Kupowanie na "słyszenie" nie popłaca. Kupując Asusa płacisz głównie za markę... Asrock to firma głównie znana z solidnych, ale budżetowych płyt. Ostatnie ich płyty przestały być budżetowe, nie różnią się zbytnio od tych droższych, a cena zauważalnie lepsza... Takim jak ty dawałem przykład Polsatu - czyli nie oglądasz tego kanału, bo słyszałeś, że 10 lat to była obciachowa stacja? Zapewne nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 No i nie zrozumieliście. Dobra, jeszcze raz. Chodzi o to, że... Nie jesteśmy jasnowidzami Potrzebuje złożyć komputer stricte do biura w kwocie do 3000PLNZapomniałeś dodać że chodzi Ci o aplikacje CAD. W takim wypadku 3000PLN to troszkę za mało. Do projektów 3D potrzebna jest dobra karta graficzna np. PNY QuadroFX , ceny zależnie od modelu od 500zł do 13000zł. PS. Czy ten komputer zobaczy w ogóle aplikacje typu CAD, czy napisałeś to tak aby ludzie z forum przestali się czepiać :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) PS. Czy ten komputer zobaczy w ogóle aplikacje typu CAD, czy napisałeś to tak aby ludzie z forum przestali się czepiać :>:P PS Jak tam Święty Patryk w Dublinie ? Mieliście fajną pogodę (sorry za OT) Edytowane 24 Marca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxsp2 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Zasilacz 450W jest tu przesadzony ...Przeciez nie bedzie tam miał HD4870.. Z nadtakiem mocowy wystarczy ten Bequiet 400w. Edytowane 24 Marca 2009 przez maxsp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) :-D Pogoda była super, ostatni raz taka pogoda na Patryka była w 2005 około (15 stopni) Edytowane 24 Marca 2009 przez ZeDpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jesli to z dyskiem/raidem SSD bylo na powaznie to zapomnij o jakichkolwiek plytach glownych na chipsetach amd badz w mniejszym stopniu nvidii. Interesuje cie wtedy tylko cos na ICH9R lub ICH10R http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...highlight=sb750 Przynajmniej poki AMD nie pokaze jakiegokolwiek rozwiazania/nowych sterownikow. A mowiac szczerze budujac komp do biura i majac na to budzet bralbym SSD bez wachania. Tutaj masz do wyboru 3 dyski Vertex 60 GB za 1000 (tani, od niedawna na rynku, moze wymagac flashowania do najnowszego firmware, wykonany w technologii MLC czyli do 10k zapisow na jedna komerke co moze oznaczac wymiane w perspektywie 2 lat) Intel X25-M 80 GB za ok 1600 (sprawdzony, 3 lata gwarancji, jeszcze szybszy przy odczytach, tez MLC) Intel X25-E 32 GB za ok 1700 (tehnologia serwerowa, komorki SLC czyli do 100k zapisow na kazdej, powinien starczyc na lata, jedyna wada malo miejsca) <- ciezko cos konkretnie wybrac nie wiedzac ile potrzebujesz miejsca na soft i dane Przy czyms takim zostaje mniej na kompa wiec trzeba by sie ograniczyc do czegos pokroju: plyta na G45+ICH10R (kolo 400) , e5200 ok 300, 2x2GB ramu 250 , zasilacz np. Antec 380W 200 + ewentualny klasyczny dysk 320 +obudowa , mysz, klawiatura. Jesli bedziesz w stanie przekroczyc budzet to moze ktorys z intelowskich quadow. Ewentualnie jesli to z karta profesjonalna do CAD bylo na powaznie to moze taka plyta: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=12768 Ehh jak pomysle , ze u mnie w firmie outlook otwiera sie 3 minuty, a word ponad 1 to mnie cholera bierze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Ehh jak pomysle , ze u mnie w firmie outlook otwiera sie 3 minuty, a word ponad 1 to mnie cholera bierze :D No właśnie o to dokładnie chodzi, ma być szybko, nie musi być tanio. 40-60GB SSD w zupełności wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...