shanghi Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) witam serdecznie. mam pewien problem: podczas normalnego użytkowania komputera zawiesil sie. niebieska tapeta z opisem bledu (bylo cos napisane o pamieci biosu), twardy restart, bios sie laduje, po tabelce z danymi Błąd ładowania systemu operacyjnego. na tej konfiguracji dzialal od polowy stycznia, ostatnio nowy program instalowalem jakis tydzien temu i chodzilo jak dotad bez zarzutu. po wrzuceniu plyty z win xp i nacisnieciu "R" zauwazylem ze partycje dyskow twardych sa zmienione c: -> d: i f: -> c: (byc moze to jest przyczyna wystapienia bledu ladowania sys. oper.(?)) moglby mi ktos jakos pomoc abym mogl odpalic win xp bez koniecznosci formatowania dysku? oto czego juz probowalem: a) w konsoli naprawy systemu: - chkdsk - fixmbr - bootcfg b) zasilacz: - napiecia OK - odciarzylem zasilacz wylanczajac cd-rom'y - wymiana kabli - wyczyszczenie zasilacza i wentylatorow c) BIOS - w akcie desperacji zmienilem w konfiguracji dyskow z AUTO na LBR i LARGE (wiem ze to nie moglo zadzialac ale juz wpadlem w panike) - BIOS ustawiony na AUTO wykrywa dyski jako LBR ale jak ustawie LBR to nie zaskakuje. moja konfiguracja dyskow: - 2x dysk twardy 40G MAXTOR (primary c:, slave f:) Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam shanghi EDIT: udalo sie rozwiazac problem. czasami najprostrze rzeczy sa najskuteczniejsze:) poprostu dolaczylem dysk slave, primary przeskoczyl na c: (przypominam ze poprzednio sam przeskoczyl na d:), wlozylem plyte win xp, po zaakceptowaniu umowy (F8) wykryl mi zainstalowana wersje win xp (wczesniej jej nie wykrywal!!!) no i repair ("R"). mam nadzieje ze komus to pomoze. Edytowane 24 Marca 2009 przez shanghi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...