Skocz do zawartości
shanghi

Błąd ładowania Systemu Operacyjnego + Samoczynna Zamiana Partycji

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.

mam pewien problem:

podczas normalnego użytkowania komputera zawiesil sie. niebieska tapeta z opisem bledu (bylo cos napisane o pamieci biosu), twardy restart, bios sie laduje, po tabelce z danymi Błąd ładowania systemu operacyjnego. na tej konfiguracji dzialal od polowy stycznia, ostatnio nowy program instalowalem jakis tydzien temu i chodzilo jak dotad bez zarzutu.

po wrzuceniu plyty z win xp i nacisnieciu "R" zauwazylem ze partycje dyskow twardych sa zmienione c: -> d: i f: -> c: (byc moze to jest przyczyna wystapienia bledu ladowania sys. oper.(?))

moglby mi ktos jakos pomoc abym mogl odpalic win xp bez koniecznosci formatowania dysku?

oto czego juz probowalem:

a) w konsoli naprawy systemu:

- chkdsk

- fixmbr

- bootcfg

b) zasilacz:

- napiecia OK

- odciarzylem zasilacz wylanczajac cd-rom'y

- wymiana kabli

- wyczyszczenie zasilacza i wentylatorow

c) BIOS

- w akcie desperacji zmienilem w konfiguracji dyskow z AUTO na LBR i LARGE (wiem ze to nie moglo zadzialac ale juz wpadlem w panike) - BIOS ustawiony na AUTO wykrywa dyski jako LBR ale jak ustawie LBR to nie zaskakuje.

moja konfiguracja dyskow:

- 2x dysk twardy 40G MAXTOR (primary c:, slave f:)

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

shanghi

EDIT:

udalo sie rozwiazac problem. czasami najprostrze rzeczy sa najskuteczniejsze:)

poprostu dolaczylem dysk slave, primary przeskoczyl na c: (przypominam ze poprzednio sam przeskoczyl na d:), wlozylem plyte win xp, po zaakceptowaniu umowy (F8) wykryl mi zainstalowana wersje win xp (wczesniej jej nie wykrywal!!!) no i repair ("R").

mam nadzieje ze komus to pomoze.

Edytowane przez shanghi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi