Skocz do zawartości
sqeqes

Zasilacz Mi Wyje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mój zasialacz jest głośny. Jest to Tagan 380 Watt i do tego Athlon X2 + Geforce 9600GT (no i inne części). Wszystko to razem ciągnie ale wiatraki kręcą się niemiłosiernie. Jest głośno. Jak to wyciszyć? Jak mu wymienię wiatraki na jakieś ciche np 120mm Akasa 17 dB to to coś da?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam uderzam gumowym młotkiem w kant obudowy obok zasilacza i przez jakiś czas jest ciszej. ^_^

Super porada :lol2:

Fan swap zawsze coś daje pod warunkiem ze to wentyl jest winowajcą. No tylko żebyś go nie spalił przez za niską wydajność wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fan swap zawsze coś daje pod warunkiem ze to wentyl jest winowajcą. No tylko żebyś go nie spalił przez za niską wydajność wentyla.

No właśnie :sad:. Głośne są bo zasilacz się grzeje i nie mam gwarancji, że jak włoże inne wiatraki to będzie ciszej :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wewnątrz zasilacz obraz porażający, brud, syf i ubóstwo.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyczyściłem to dziadostwo i faktycznie jest mocno ciszej a powietrze wydmuchiwane z tyłu zimniejsze.

Jedne co mnie zaniepokoiło to stan kondenstarów:

Dołączona grafika

oraz

Dołączona grafika

Nie wygląda to ciekawie. Te rozlewające się kondensatory oznaczają, że czas tego zasilacza powoli zbliża się do końca i co ważniejsze czy w takim razie ta zasiłka nie jest niebezpieczna dla komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, co do tych kondensatorów to i ja mam rozlane chyba od roku czy dwóch, a mój komp chodzi stabilnie [choć czasem trzeba go młotkiem walnąć ;)]. Mam Codegena 300W, więc myślę, że Tagan tym bardziej powinien wytrzymać. Czy się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondziory musisz wymienić, chyba że nie szkoda Ci płyty głównej, i wszystko będzie ok.

Gdzie trzymasz kompa że (w końcu nie jakiś extremalnie stary) zasilacz wygląda jakby chodził 20 lat bez czyszczenia. Elektronika nie lubi kurzu, więc raz na jakiś czas warto przedmuchać go sprężonym powietrzem.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche mnie te kondensatory jednak martwia wiec musze cos z tym zrobic. Jesli idzie o kurz to niestety u mnie sie tak kurzy - przetre sciera biurko i za dwie godziny znow to samo :sad: . Dlatego zasilacz choc trzyletni wyglada jak z budy no i macie racje, ze trzeba to chyba czesciej czyscic B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi