sqeqes Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Witam Panowie mój zasialacz jest głośny. Jest to Tagan 380 Watt i do tego Athlon X2 + Geforce 9600GT (no i inne części). Wszystko to razem ciągnie ale wiatraki kręcą się niemiłosiernie. Jest głośno. Jak to wyciszyć? Jak mu wymienię wiatraki na jakieś ciche np 120mm Akasa 17 dB to to coś da? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Ja tam uderzam gumowym młotkiem w kant obudowy obok zasilacza i przez jakiś czas jest ciszej. ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Ja tam uderzam gumowym młotkiem w kant obudowy obok zasilacza i przez jakiś czas jest ciszej. ^_^Super porada :lol2: Fan swap zawsze coś daje pod warunkiem ze to wentyl jest winowajcą. No tylko żebyś go nie spalił przez za niską wydajność wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqeqes Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Fan swap zawsze coś daje pod warunkiem ze to wentyl jest winowajcą. No tylko żebyś go nie spalił przez za niską wydajność wentyla. No właśnie :sad:. Głośne są bo zasilacz się grzeje i nie mam gwarancji, że jak włoże inne wiatraki to będzie ciszej :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) Może też hałasować jak jest zabrudzony. Jesteś pewien że to właśnie wentylator czy wentylatory w zasilaczu, bo tam chyba masz 2x80mm ? Edytowane 25 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 A może on ma już dość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqeqes Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Faktycznie może zdycha albo brudny. Zaraz go rozkręcę i przejrzę. Dzięki wszystkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqeqes Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Panowie wewnątrz zasilacz obraz porażający, brud, syf i ubóstwo. Wyczyściłem to dziadostwo i faktycznie jest mocno ciszej a powietrze wydmuchiwane z tyłu zimniejsze. Jedne co mnie zaniepokoiło to stan kondenstarów: oraz Nie wygląda to ciekawie. Te rozlewające się kondensatory oznaczają, że czas tego zasilacza powoli zbliża się do końca i co ważniejsze czy w takim razie ta zasiłka nie jest niebezpieczna dla komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Cóż, co do tych kondensatorów to i ja mam rozlane chyba od roku czy dwóch, a mój komp chodzi stabilnie [choć czasem trzeba go młotkiem walnąć ;)]. Mam Codegena 300W, więc myślę, że Tagan tym bardziej powinien wytrzymać. Czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 To coś na zdjęciu nie pochodzi z kondensatorów. Ale dwa są spuchnięte (mały czarny i duży zielony). Reszta też taka se, ale nie widać dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Ale wymieniać wentyla się już raczej nie opłaca. Na przyszłość - raz na rok zasilacz wypada rozkręcić i przedmuchać :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) Kondziory musisz wymienić, chyba że nie szkoda Ci płyty głównej, i wszystko będzie ok. Gdzie trzymasz kompa że (w końcu nie jakiś extremalnie stary) zasilacz wygląda jakby chodził 20 lat bez czyszczenia. Elektronika nie lubi kurzu, więc raz na jakiś czas warto przedmuchać go sprężonym powietrzem. Edytowane 26 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqeqes Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Troche mnie te kondensatory jednak martwia wiec musze cos z tym zrobic. Jesli idzie o kurz to niestety u mnie sie tak kurzy - przetre sciera biurko i za dwie godziny znow to samo :sad: . Dlatego zasilacz choc trzyletni wyglada jak z budy no i macie racje, ze trzeba to chyba czesciej czyscic B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...