Skocz do zawartości
OZYRYS88

Problem Z Aktualizacją Bios-u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum przeglądałem posty innych użytkowników ale niestety żaden nie pomógł mi w rozwiązaniu mojego problemu dlatego prosił bym o jakąś rade i pomoc w jego rozwiązaniu a mianowicie:

Moja płyta główna to ASRock k7vt4-4x

BIOS v. P1.30

AMIBIOS SETUP UTILITY - VERSION 3.31a

Moje ustawienia biosu:

ADVANCED > CHIPSET CONFIGURATION >

AGP MODE 4x

AGP APERATURE SIZE 128Mb

AGP FAST WRITE DISABLED

PCI DEIAY TRANSATION DISABLED

USB CONTROLLER ENABLED

USB DEVICE LAGACY SUPPORT DISABLED

Robiłem jak w poradnikach stworzyłem dyskietkę startowa, zgrałem na dyskietkę wersje nowego BIOS-u (2 pliki ASRFLASH.EXE i K7VT4-4X.180 pobrane ze strony producenta) później zmieniłem opcje w BIOS-ie AGP FAST WRITE na ENABLED.

Uruchamiam komputer przy pomocy dyskietki startowej wyskakuje wiersz poleceń w którym wpisuje ASRFLASH.EXE i tutaj pojawiają sie schody:

1. wypisuje mi:

[PMODE/W]: Abrot:00

EXCEPTION : 08

ERROR CODE : 00028E7C

EAX : 000FDE3C EBX : 0000003C ECX : 0001D0A0 EDX : 0004089E

ESI : 0005A3A1 EDI : 000548B0 EBP : 0005B02C ESP : 0005AE94

DS : 0860 EDI : 0860 FS : 0848 GS : 0850 SS : 0860 CS : 3206

EIP : 00000868

EFLAGS : 464D4623

CRO : 00000011 CR2 : 00000000

2. zaczyna czytać z dyskietki i po chwili przestaje świeci sie cały czas tylko dioda w stacji dyskietek dysk nie "myśli" ale komputer sie nie wiesza, niema znaczenia ile czekam nawet kilka godzin nic nie zmienia.

3. albo po prostu wyskakuje ze nie ma takiego pliku na dyskietce wtedy jak użyje UNIFLASH.EXE ( użyłem tego do skopiowania BIOS-u w razie czego) po tej operacji komputer widzi na dyskietce ten plik ale dalej to nie zmienia nic bo później wyskakuje ten błąd.

czy może ktoś by wiedział w jaki sposób mogę przeprowadzić aktualizacje biosu lub co robie źle i co należało by zmienić ??

Z góry wielkie dzięki za pomoc był bym bardzo wdzięczny za szybką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi