kamusial Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Witam, 1. Mam RAID0 postawiony na 2x Samsung Spinpoint F1 HD322HJ. Niestety jeden z dysków ma przedziwny problem- potrafi się nie "zabootować"- kontroler nie widzi go od razu jako dysk macierzy, dopiero po kilku restartach/ odświeżeniach w menu kontrolera jest widoczny. Czasem zdarza się komputerowi restart bez powodu (zasilacz Antec EW 380), więc przyczyną może również być dysk. Myślę, że takie problemy mogą nie przejść na gwarancji, a z resztą nie mogę pozwolić sobie na to, żeby komputer stał bezczynnie. 2. Jaki wybrać dysk, który by dobrze latał z drugim Spinpointem F1? Na innym komputerze mam 2 x 7200.11 320gb i nie ma problemów, choć mam wrażenie że RAT mógłby być szybszy. Zaryzykować WD, a jeżeli tak, to który model, aby miał podobne parametry w odczycie jak F1? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxsp2 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 nie wiem czy bedzie tak szybki jak f1..ale golnie polceanym jest.. WD3200AAKS16mb ncq 7200.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Ciutke wolniejszy ( seek time 16ms..) za to niesłyszalny i bardzo trwały... czego o F1 czasami nie moza powiedziec a o seagate to juz nie wspominam.... Transfery łeb w łeb ,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) Zgadzam się, tylko z tego co wiem, to AAKSy były też 2 talerzowe (przynajmniej tak stoi w opisie w komputroniku), więc trzeba by celować w jedno talerzowy- z tego co wyczytałem, to mają one oznaczenie 00B3A0- dobrze mówię? Zapewne jutro przejdę się do komputronika (wyjdzie mnie tyle samo ile z agito z przesyłką) i od ręki go wezmę, żeby mieć pewność, że to właściwy model... Edytowane 26 Marca 2009 przez kamusial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Dwu talerzowy jest już raczej nie do spotkania, chyba że jakiś leżak magazynowy ;) nowe AAKSy to już seria Blue wyłącznie 1 talerzowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...