Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Mam naly problem mam dwa kompu podlaczone do siebie pod windowsem wszystko jest ok.Zainstalowalem red hata 9.0 skonfigurowalem karty eth1 na automatyczne pobieranie ip z serwera ( z nij mam wyscie na neta i dzial ) i eth0 na ip 192.168.0.1 i niby dziala pingi ida. Ale chcialem na kompie z linuxem postawic bramke do internetu dla drugiego kompa (WIN98) i nie wiem jak to zrobic szukalem na sieci ale nie znalazlem.Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 http://www.his.prv.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 ps co to moze byc jak wlanczam kompa to nie widzi jednaj klarty sieciowej jak go zrestartuje to widzi obie tak jest pod win XP i rad hatem 9.0 wiec to nie jest chyba wina systemu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 phil dzieki ale to chyba nie lacze mam z kablowki AT&T przez modem kablowy ktory jest podlaczony do jednej karty sieciowej wszystko dzial oprocz przekierowania sygnalu z jednej karty sieciowej eth0 na eth1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Potrzebna ci maskarada. http://mr0vka.eu.org/. W zależności o wersji linuxa poczytaj o iptables lub ipchains. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 nie chce dawac nowego topicu wiec wtrace sie tutaj mecze sie z tym juz troche dlugo ...szukalem duzo troche samemu zrobilem ale dalej niewychodzi :evil: chodzi mi dokladnie o udosteponieniu czy podzieleniu lacza jak zwal tak zwal :lol: chce miec na 2 kompach neta, pingi wszystkie mam no z wyjatkiem na www.xxx.xx :lol: , znalazlem stronke gdzie kazali mi w katalogu /etc/rc.d wyedytowac taki plik rc.masq wiec stworzylem ten plik wlaczylem mc i poprzez F4 zaczolem w nim pisac tak jak na stronce #!/bin/sh echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/192.168.0.1_forward iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -X -t filter iptables -t filter -P FORWARD DROP iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.0.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.0.0 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -d 0/0 -j MASQUERADE potem zeby byl uruchamiany przy starcie to w pliku /etc/rc.local na koncu dodalem /etc/rc.d/rc.masq teraz tak moj IP zew zaczyna sie eth0 2xx.xxx.xxx.xxx maska 255.255.255.0 eth1 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 a na drugim kompie mam 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 moze mi ktos napisac co zle zrobilem albo czego mi tutaj jezcze brakuje :evil: wielkie dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak_PL Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 czy problemem jest to ze nie masz pingow na www? a na ip chpdzą? w takim razie musisz sobie w pliku ethx (gdzie x to 0 lub 1 gdzie masz net) wpisac serwer DNS jakis np tpsy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 sadze ze jednak to nie o to chodzi bo dns mam wpisane i tam gdzie mam 2 sieciowki czyli ten niby serwerek pod linuxem to net jest tylko w tym drugom kompie nie ma :( a dns mam tez wpisany w tym drugim kompie :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Na tym drugim kompie i na kazdym innym, ktory korzysta z Twojego serwera jako wyjscia na swiat, trzeba ustawic default route (w Windows nazywa sie to domyslna brama) na adres IP serwera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 no mam ustawiona domyslna brame 192.168.0.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...