Magu Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Pomysł na wykonanie jakiekolwiek moda wpadł mi do głowy po zarejestrowaniu się na pewnym forum związanym z moddingiem i po obejrzeniu kilku prac. Mój komputer to kilkuletni sprzęt, który jeszcze sobie daje radę z podstawowymi operacjami.Na samym początku mojego modowania chciałem go trochę wyciszyć, więc zmieniłem wentylator ze standardowego chłodzenia z procka na Acutake 60mm.Po zamontowaniu go zauważyłem, że komp chodzi o wiele ciszej niż wcześniej ale za to temperatura wzrosła o 6-8*C (zależy od temperatury pomieszczenia).Następnie wyjąłem stary niepotrzebny FDD bo tylko zajmował mi miejsce.Po jego wyjęciu została dziura w budzie więc kupiłem szpachle i ją załatałem.Kolejną rzeczą, którą się zająłem było wymontowanie dysku z zatok 3,5" i ich też i prowizoryczne zamontowanie go w zatoce 5,25" a że było mu gorąco zrobiłem w jego gumowej osłonie kilka dziur i podstawiłem wentylator 80mm (temp. nie przekracza 30*C).Wyjąłem też stary przycisk power i reset i zaszpachlowałem go w celu ukrycia szczelin między jego dwoma częściami. Zdjęcia: 1.Wygląd obudowy przed moddingiem: 2.Otwór do zaklejenia i przygotowania: 3.Szpachlowanie: a) po dokończeniu: b) po tygodniu czasu zauważyłem że szpachla w ogóle pod spodem nie zaschła( za mało utwardzacza więc musiałem wydłubać stara nie zaschniętą szpachlę): c) kolejne szpachlowanie: d) szpachlowanie przycisku: 4.Tymczasowe zamontowanie dysku w zatoce 5,25" i jego prowizoryczne chłodzenie: 5.Nowe chłodzenie CPU: 6. Narzędzia: 7.Porządki xD Plany dotyczące moda: Będę próbował osiągnąć jak najniższe temperatury poszczególnych elementów oraz żeby nie było zbyt głośno. 1.Wyciszenie obudowy. 2.Założenie lepszego chłodzenie na CPU. 3.Wymiana zasilacza. 4.Wycięcie otworu na okno. Mod będzie się rozwijał względem środków finansowych. Proszę o wyrozumiałość (jest to mój pierwszy mod :> ) Kolejny update: No to zacznę od prac z frontem :) Zakleiłem otwory w dolnej części frontu, żeby wentylator, który będzie na froncie zamontowany nie zaciągał kurzu od dołu budy: Od wewnątrz przykleiłem coś plexipodobnego tylko że kolorowego ;P tu trochę tego widać: i na to dałem szpachlę: i po szlifowaniu dało mi taki efekt: Następnie usunąłem plastik,który znajdował się pod przyciskami power/reset: Zdecydowałem się też na usunięcie wytłoczonego we froncie otworu na FDD: na spód dałem starą niepotrzebną zaślepkę 5,25" tak to wygląda od przodu budy: i na to szpachla: Roznitowałem całą budę na części: usunąłem z koszyka wystające zaczepy pod koszyki 3,5": Zdecydowałem się też na przyklejenie do frontowej części szkieletu blachy 0,6mm lecz przed tym musiałem wyciąć to co wystawało: Następnie przykleiłem taśmę dwustronną: Przy krawędziach blachę posmarowałem klejem epoksydowym: i potem się suszyło: Gdy klej schnął wyszlifowałem cały szkielet oraz po całkowitym wyschnięciu frontu szkieletu jego też wyszlifowałem: Narazie to tyle, byłoby więcej gdyby mi photobucket nie świrował.... =) Jak przyjdzie mi dremel to wytnę to co trzeba i wrzucę fotki :) Za front też się wezmę ale nie za bardzo mam czas... Edytowane 28 Marca 2009 przez Magu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Czekam na koncowy efekt moze byc ciekawy... Kiedys mialem podobna obudowe... Mam po niej fajne wspomnienia, jak ja niszczylem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Codegen ... obiekt westchnięć i powód złamanego serca większości użytkowników komputerów lat 90-tych. Czekam na postępy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Proszę Cię tylko nie dawaj święcącego nudnego wszędobylskiego tunelu na froncie ponieważ nie będzie to ani ładne ani oryginalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Proszę Cię tylko nie dawaj święcącego nudnego wszędobylskiego tunelu na froncie ponieważ nie będzie to ani ładne ani oryginalne Nic na froncie nie będzie świecić :) Jedynie co to prawdopodobnie będzie tylko grill przeciwkurzowy pomalowany na kolor szkieletu czyli lime :) Jednak zdecydowałem się odkleić tą blachę i przykleić ją jeszcze raz na inny klej i dodać kilka nitów :) Jaki klej epoksydowy polecilibyście? Front szkieletu po zdjęciu blachy i oszlifowaniu: Gotowe i docięte blachy na szkielet: Okazało sie, że szkielet(spód i tył jest niestety w jednej części) nie jest zbyt sztywny więc musiałem go znitować: Wyszlifowałem też papierem ściernym wszystkie ścianki obudowy ponieważ były pomalowane tak jakby ściany w domu gdy maluje je się natryskowo Usunąłem gwinty w szkielecie ponieważ wlutuje w ich miejsce nakrętki M4 Wyciąłem jeszcze to co będzie przeszkadzać mi w przyklejeniu blachy do tylniej ścianki szkieletu: W plastikowym froncie zdecydowałem się na wycięcie jednak jego dołu i planuję tam wstawić plexi i delikatnie ją podświetlić lub siatkę z drobnym oczkiem: Jeden z boczków prawdopodobnie będzie wyglądał tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Jak ma być silent, to odpuść sobie robienie okna w tym padle. Nie warto, gdyż blacha będzie się wyginać jak kartka papieru i wpadać w wibrację. Już lepiej oklej bok matami APP które świetnie usztywnią tą "konstrukcję". Po za tym wentylator na boku będzie zaburzać obieg powietrza. Też swego czasu przerabiałem taki temat. Wylądował w szufladzie podpisanej "porażka" ;] Teraz straszy w komputerze mojego brata, bo na śmietnik wstydziłbym się wystawić (jeszcze by ktoś zobaczył co popełniłem :lol: ). Edytowane 28 Marca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Jak ma być silent, to odpuść sobie robienie okna w tym padle. Nie warto, gdyż blacha będzie się wyginać jak kartka papieru i wpadać w wibrację. Już lepiej oklej bok matami APP które świetnie usztywnią tą "konstrukcję". Po za tym wentylator na boku będzie zaburzać obieg powietrza. Też swego czasu przerabiałem taki temat. Wylądował w szufladzie podpisanej "porażka" ;] Teraz straszy w komputerze mojego brata, bo na śmietnik wstydziłbym się wystawić (jeszcze by ktoś zobaczył co popełniłem :lol: ). No to tak, okno napewno będzie xD, matami APP będzie wyklejony front i tył szkieletu (od wewnątrz ofc :) ) a reszta prawdopodobnie akasa lub cooltek. Co do tego okna boczek budy nie jest aż tak cienki jak szkielet więc okno spokojnie wytrzyma i raczej usztywni go plexi. Co do tego wentylatora na boku to nie wiem dlaczego miałby zakłócić przepływ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Co ci po oknie, skoro blacha w codegenie ma z pół milimetra grubości. Wiem, bo brat ma identyczną budę. A szkielet budy z reguły jest grubszy od ścianek. Wynika to z logiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Co ci po oknie, skoro blacha w codegenie ma z pół milimetra grubości. Wiem, bo brat ma identyczną budę. A szkielet budy z reguły jest grubszy od ścianek. Wynika to z logiki. Ok, ok zobaczy się jak się wytnie dziurę i wstawi plexi czy będzie wiotka ścianka czy nie... Moja teraźniejsza buda Tracer jest gorzej wykonana niż ta <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Co ci po oknie, skoro blacha w codegenie ma z pół milimetra grubości. Wiem, bo brat ma identyczną budę. A szkielet budy z reguły jest grubszy od ścianek. Wynika to z logiki. robilem okno w cienkim boku i powiem ze trzyma sie dobrze, nie jest takie gietkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Tak jak pisałem wcześniej wg mnie ta buda jest lepiej niż te, które produkują teraz w cenie do 100zł. Więc okno w 100% wytrzyma w tej ściance ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) No to tak, okno napewno będzie xD, matami APP będzie wyklejony front i tył szkieletu (od wewnątrz ofc :) ) a reszta prawdopodobnie akasa lub cooltek. Co do tego okna boczek budy nie jest aż tak cienki jak szkielet więc okno spokojnie wytrzyma i raczej usztywni go plexi. Spoko, Twoja obudowa - chciałem doradzić, bo mam taką samą. U mnie plexi wcale tego nie usztywniło i gdybym robił to jeszcze raz, to olałbym okno na rzecz APP. Te blachy po cięciu są koszmarne, sam zobaczysz. Po za tym jaki jest sens wyklejania całej budy matami Akasy lub coolteca, gdy najważniejsza boczna ścianka będzie wytłumiona tylko plexi? To strata $... Co do tego wentylatora na boku to nie wiem dlaczego miałby zakłócić przepływ... Bo nie masz prądożernej grafiki która wymaga nawiewu. 3250371[/snapback] Moja teraźniejsza buda Tracer jest gorzej wykonana niż ta <_< Bo to ta sama "półka cenowa" (ciężko to nazwać nawet półką). Edytowane 28 Marca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) PRZED: <obrazek> PO: <obrazek> Grobel, i teraz też sądzisz że z taniej obudowy nie da się zrobić porządnego moda? Tak na moje oko to to nie jest porzadne i wyglada tak samo brzydko jak wczesniej;P A co do moda zielonego codegena - prosze... zrob cos ladnego a nie zepsuj ;) Edytowane 29 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) Grobel, i teraz też sądzisz że z taniej obudowy nie da się zrobić porządnego moda?A gdzie ja napisałem, że się nie da? Napisałem, że nie warto robić okna, jeżeli chcesz mieć cicho. A jeżeli dla ciebie mod=okno, to już nie moja wina. Edytowane 29 Marca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Hahahah leże i kwicze :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 @Magu Podpis nie powinien być wizualnie męczący dla innych użytkowników forum: maksymalna wielkość czcionki to czcionka domyślna (2), należy unikać stosowania rażących kolorów, a przy długich (np. kilkulinijkowych) podpisach zdecydować się na zmniejszenie czcionki. Maksymalną długością sygnaturki jest 10 linii liczone w rozdzielczości 1024x768 na skórze Pure. W podpisie nie należy stosować znaczników , i pochodnych ([php], [sql], [html], etc.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...