Raga Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Witam, Posiadam płyte Asus P5K WS i procesor E2160 (strap mod 266). Chłodzenie Box Stabilnie osiągam ponad 3000MHz na 1,325V czyli domyślnym napięciu. Chciałem jednak pobić swoje wyniki w SuperPi. Jak włączam komputer po postoju wchodzi do Windy na ustawieniach (405*9) 1,6V. Ramy na 508MHz CL5 (Geil 800 CL4). Orthosa wysypie po 2-3s przy pierwszej próbie, przy każdej następnej odrazu w 1s. SuperPi 2M przejdzie bezproblemu. Gdy próbuje optymalizować RAM-y MemTestem wkońcu zwiesze kompa co jest normalne przy szukaniu najciaśniejszych ustawień. Windows już ma problemy z zainicjowaniem. Zmniejszam FSB na 400 i sytuacja podobna do powyższej. Czy to chodzi o to, że proc sie nagrzeje i FSB Wall się obniża? Bo nie potrafie sobie wytłumaczyć dlaczego raz chodzi raz nie. Może warto by zainwestować w jakieś WC, bo wiem, że na tym boxiem wysoko pewnie nie pójde. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Zjedź może troszki mnożnikiem na pamięciach - przy wyższym OC procesora ramy mogą już nie wydalać - dovoltuj je ewentualnie - może pomoże. Co do WC to na dobre na procka trzeba wydać około 1000zł - nie wiem czy w Twoim przypadku nie było by lepiej kupić dobre AC. Może np takie jak ja mam na sprzedaż - jak byś był zainteresowany sprzedam tanio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Na początek to bym wstawił tam jakieś lepsze chłodzenie niż box . 2160@3 Ghz może być za dużo dla niego . A dla ramów większe V , można też podnieść napięcie na NB/SB . @Tiger5 Skąd ty wziąłeś te 1 000 zł na same WC na cpu ?? jakiś wypasiony blok ( EK Waterblock , Innovatek etc. ) + pompa C.O/C.W.U + grzejnik konwektorowy w roli chłodnicy ? Wtedy to faktycznie będzie z 1 000 zł jak nic . Za połowę tej ceny można już złożyć podstawowe WC : blok cpu + blok gpu + blok nb + chłodnica + pompka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Wiesz nie chciałbym robić offtopa. Generalnie jednak - dobra chłodnica, d-tek, pompka lainga, węże tygona, złączki, rezik, płyn - układ jak sam kolega napisał ma być dobry. Taki zestaw jest odpowiednio przygotowany do pracy z kilkoma blokami i do utrzymania przy tym niskich temperatur. Na tym mi właśnie zależało. Cena na chwilę obecną tego co napisałem to okolice 1100zł - mówię oczywiście o oryginalnych tematach. A tak btw to zestaw za 500 zł na wszytsko to chyba jakieś tragiczne nieporozumienie jest - nawet jeśli by mówić o używkach myślę. Nie wykluczam jednak, że się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Karakorum. A teraz OT Ja mając coś podobnie się gotującego ( jak będzie FC GPU to będzie gorzej ) misiu cube 50zł/ Kyńkowaty MNP ( może to GTX nie jest ale chłodzi owszem dobrze , zwłaszcza jak na tą cenę ) , skrętki 5zł sztuka, słomki według uznania, pompa CO to 100 + chłodnica 200. 390zł około wychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No to ja przepłaciłem widać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ściągnij sobie coś takiego jak SetFSB/ClockGen, znajdź oznaczenie generatora zegara na płycie, ustaw program, zabootuj na 350-370 FSB i podkręcaj procka z windowsa (najlepiej obniż mnożnik do 6-7). Wtedy będziesz wiedział gdzie jest FSB wall - widocznie na 405 jeszcze go nie ma, bo gdyby był to by w ogóle nie odpalił/nie działał. Co do chłodzenia - Karakorum będzie ok, nie kupuj nic droższego niż 80-100 zł do tego procka, bo się nie opłaca ;) Tak dla ciekawostki - miałem e2160 z wallem na 390, a kręcił się do 3450MHz @ 1,625V i to było wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...