lukelk Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Witam, firma w kt. pracuję postanowiła przekazać nieużywany już komputer do miejscowego przedszkola... Sprzęt niezbyt oszałamiający: Duron 700, 128 SDRAM 133, HDD 40 GB ATA ale smigał postanowiłem jednak go wyczyścić tak żeby było ok. Wsadzam więc płytke do CD-ROM wszystko się ładnie bootuje pokazuje się pierwszy napis na czarnym tle że będzie sprawdzany sprzęt... no i na tym koniec ekran zmienia się na czarny i ani rusz dalej nie następuje zmiana na niebieskie tło i dalsza instalacja... co może być tego powodem? Memtest przebiega pozytywnie, test dysku również płytka z systemem na innych kompach instaluje się jak należy. Wcześniej na kompie była Fedora 10 (linux) ale partycje pousuwałem i zastąpiłem fatami 32. Pierwszy raz spotykam się z taka sytuacja - pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Ja bym pousuwał partycje całkiem, i inaczej dysk na taśmie podłączył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 1. Sprawdź podłączenie dysku (zworki, ustawienia bios, taśmy). 2. Sprawdź pozostałe ustawienia bios (APM - zarządzanie energią). 3. Wyczyść dysk programem WDCLEAR (lub podobnym) i załóż partycje w instalatorze (jak już uda się go uruchomić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 A ten CD-ROM ile ma lat? Może po prostu on ma problemy z odczytem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukelk Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 ok już sobie poradziłem najpierw zainstalowałem win 98 a potem xp poszedł już bez problemów najwidoczniej był problem z partycjami - dzięki za wasze rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...