Skocz do zawartości
Ram1rez

F1 Sezon 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie, ostatnio zwiększyli limit do 26, no ale teoretycznie i to się może zmienić, choć wątpliwe.

Zobaczymy na razie co z tym porozumieniem. Propozycja FOTA wydaje się sensowna, czyli limit wydatków 100 milionów euro oraz pomoc ze strony obecnych zespołów dla zespołów nowych (części i projektowanie bolidów). Od 2011 miał by już obowiązywać limit 45 milionów euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No i wszystkie zespoły zgłosiły kandydatury. 12 czerwca zostanie podpisane porozumienie odnośnie kwestii finansowych, ma to wyglądać własnie tak jak pisałem w poprzednim poście. FIA już raczej pewnie mieszać nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka. :wink:

Formuła 1 na ulicznym torze w Polsce?

To ja jeszcze od siebie dodam do tego głosowania na miasta które to miałby organizować wyścig. Szanse na F1 w Polsce niewielkie, ale pobawić się i zagłosować można. LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Widze że wszyscy załamani i chyba nawet nie śledzili treningów, a było całkiem dobrze, przynajmniej w drugim treningu. Robert szybko uzyskał ten dobry czas, a potem jeździł dłuższe przejazdy niezłym tempem.

Oby tylko nie skopali tych ustawień, jeśli nie da się ich już poprawić.

Ogólnie fajnie się dziś oglądało treningi, co dość rzadkie. Ciągłe wycieczki poza tor, no i porządkowi wąchający trawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Dziś też ładnie Kubica, fajnie jakby się udało awansować do Q3, potem więcej paliwa i może się uda dobrze w wyścigu pojechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne, że BMW wykonało progres. Liczyłem bardziej na 8-9 ale dziesiąte pole nie jest złe - w końcu to piąta linia :)

Nakajima rusza z 12 to chyba będzie dodatkowy bodziec dla Roberta aby sprawnie przedrzeć się do przodu podczas startu :wink:

Ciekawe jak wagowo wyglądają bolidy startujące z 3 i 4 linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Całe szczęście, że Vettel sprzątnął P1 Buttonowi, bo ten chłop i jego szef zaczynają mnie wkurzać. Biedny Barichello pewnie ostatni sezon w F1 i nie wiadomo czy choć raz wygra.

Mam tylko nadzieję że RBR nie maja mało paliwa, bo może być ciężko się obronić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężary samochodów na starcie Grand Prix Turcji (według kolejności startowej):

1. Sebastian Vettel – 649,5 kg

2. Jenson Button – 655,5 kg

3. Rubens Barrichello – 652,5 kg

4. Mark Webber – 656,0 kg

5. Jarno Trulli – 652,0 kg

6. Kimi Räikkönen – 658,0 kg

7. Felipe Massa – 654,0 kg

8. Fernando Alonso – 644,5 kg

9. Nico Rosberg – 660,0 kg

10. Robert Kubica – 664,0 kg

11. Nick Heidfeld – 681,5 kg

12. Kazuki Nakajima – 680,4 kg

13. Timo Glock – 689,0 kg

14. Heikki Kovalainen – 665,0 kg

15. Adrian Sutil – 668,5 kg

16. Lewis Hamilton – 696,5 kg

17. Nelson Piquet – 689,6 kg

18. Sébastien Buemi – 686,5 kg

19. Giancarlo Fisichella – 688,5 kg

20. Sébastien Bourdais – 701,0 kg

Źródło: F1.pl

Wygląda to nie najgorzej - są dość duże szanse na punkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Jeśli sprzęgło nie nawali to będzie dobrze. Jak sprzęgło nawali i straci pozycję, to jest po wyścigu.

Dość wyrównane wagi bolidów, jak rzadko. RBR i Brawn mają podobne tempo, ale zobaczymy co wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe szczęście, że Vettel sprzątnął P1 Buttonowi, bo ten chłop i jego szef zaczynają mnie wkurzać. Biedny Barichello pewnie ostatni sezon w F1 i nie wiadomo czy choć raz wygra.

2. Jenson Button 655.5 kg (20 okrążeń)

3. Rubens Barrichello 652.5 kg (19 okrążeń)

no to chyba musisz cofnac swoje slowa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mysle ze dyfuzor wiele nie dal. Tam gdzie toyota byla silna tam i BWM dobrze sobie radzilo, teraz znowu jest podobnie.

Więc skąd te wyniki zespołu Brawn? Porównaj wyniki z tego sezonu i poprzedniego, choć wtedy Brawn nie było. Mimo wszystko nowe techniki mają duży wpływ na wyniki i jest to widoczne gołym okiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

no to chyba musisz cofnac swoje slowa ;]

Po co. Jak Button jest szybszy to Brawnowi pasuje, jak Barichello jest szybszy to od razu zaczynają myśleć o zmianie strategii. Cofnę słowa gdy Barichello wygra wyścig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogladalem wszystkie wyscigi w tym sezonie i barichello dotychczas byl szybszy w tylko jednym wyscigu - w hiszpanii. Tam mial gorsza strategie od guzika i dlatego byl drugi, a nie pierwszy. aaa i to nie barichello zmieniono strategie, bo obaj mieli jechac wtedy na 3 pit stopy. inzynier wyscigowy guzika jednak zaryzykowal na 2 w czasie wyscigu i mu sie udalo.

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Absolutnie tragiczna realizacja wyścigu. Totalna katastrofa.

Ile pit-stopów zostało dziś pokazanych? 5? Zamiast jakże istotnych momentów pokazywali Buttona dublującego innych kierowców. No bez jaj panowie.

Przez kilkanaście okrążeń Glock atakował Kubicę - nie widzieliśmy tego ANI RAZ!

Przewijający się pasek z klasyfikacją na dole ekranu aktualizowany był po kilku minutach od jakiejś zmiany.

Dziś pokazywana była praktycznie wyłącznie czołówka, gdzie nie działo się absolutnie nic, poza jednym okresem gdy Vettel był tuż za Buttonem.

Brawo dla Kubicy za dwa punkty (choć gdyby nie mechanicy Williamsa to był by jeden), lepiej się chyba nie dało. Niestety o ile wyścig był chyba dość ciekawy, to oglądało się go beznadziejnie. Porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Guzik znowu pierwszy :)

IMHO chyba pod względem sylwetki BGP001 szalenie mi się podoba, jedynie ciut mocno ma podcięte wloty powietrza do silnika (dorzucą w przyszłym sezonie KERS to pewnie spuchnie :)

Baaaaardzo cieszą dwa punkty Roberta - zasłużył na nie :D Ehhh ta nakrętka Nakajimy ale i tak Robert byłby na punktowanej pozycji :)

Niestety, bardzo rozczarował mnie Rubens - nie wierzę w defekt skrzyni biegów czy sprzęgła w jego bolidzie. Facet nie wytrzymał ciśnienia - zbyt emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzi. Za wszelką cenę chce pokazać, że jest świetnym kierowcą i jak bardzo Ferrari go tłamsiło ale nie tędy droga. Tym bardziej, że to już drugi taki przypadek ze spartolonym startem w jego wykonaniu. Może chciał ruszyć zbyt gwałtownie, wrzucił bieg i coś tam nie zatrybiło - podczas wyścigu mówił przez radio, że nie wchodzi mu siódemka. Liczę na to, że jeszcze w tym sezonie Barricho stanie na najwyższym pudle - bo na pewno nie na Silverstone :wink:

Vettel nieźle szalał ale jak tylko puścił Buttona to nie wierzyłem, że już go dogoni :)

Co do JAKOŚCI relacji to mam takie same zdanie co Harry - była fatalna. Roberta dzieliło od 0,1-0,9 sekundy od Glocka a realizator nie pokazał ani klatki - a tam na pewno była walka !!!

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile pit-stopów zostało dziś pokazanych? 5? Zamiast jakże istotnych momentów pokazywali Buttona dublującego innych kierowców. No bez jaj panowie.

Przez kilkanaście okrążeń Glock atakował Kubicę - nie widzieliśmy tego ANI RAZ!

Dokładnie to samo myślałem podczas końcówki. Zamiast jakiejś walki w środku stawki, pokazywali Guzika - pół biedy gdy kogoś dublował, ale potem już nie było kogo dublować, a kamery dalej go twardo pokazywały <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie wpadły pierwsze punkty na konto Kubicy :) Szkoda, że Vettel na pierwszym okrążeniu odwalił babola, bo mogłoby być ciekawiej w walce o P1, a tak bez żadnych problemów znów wygrał Button. Rubens się dziś chyba za bardzo podpalił na starcie, a później nie utrzymał nerwów na wodzy i wyścig jak szybko się zaczął, tak szybko się dla niego skończył. Co do samej realizacji, po starcie Kubica stracił pozycję, ale i tak nadal był 10, a na następnym okrążeniu był już 8 ktoś wie co się stało, że Heidfeld i Raikonnen za niego spadli?

Edytowane przez czeku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi