Skocz do zawartości
Ram1rez

F1 Sezon 2009

Rekomendowane odpowiedzi

przeciez to normalne ze w motogp jest wiecej mijanek, no bo motory sa tak jakby troche mniejsze od bolidow ;] tak wogole to gdzie ogladacie motorki? bo w tym sezonie nie ma ich na eurosporcie jak wczesniej

Tutaj nawet nie chodzi a jakieś "mijanki". Jak w F1 jesteś pierwszy to w cudowny sposób odjeżdżasz drugiemu i nie ma bata aby ten za Tobą coś zrobił. Czasami zdarza się, że pierwszy ma słabszy bolid (lub jest cięższy) to drugi siedzi mu na ogonie, ale w większości przypadków odjeżdża i wtedy czeka się na pit stop aby zmieniło się prowadzenie :lol:

A co do tego, że samochody są większe... Kiedyś w F1 samochody były jeszcze większe i jakoś wyścigi były zdecydowanie ciekawsze :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie mówi, że MotoGP nie ma problemów :wink: Jak Rossi poszedł do Yamahy był to drugorzędny zespół, ale chciał iść, bo to było wyzwanie. Czy podołał? Już w pierwszym sezonie w nowym zespole był w stanie wywalczyć tytuł. Zmierzam do tego, że jednak na dwóch kółkach liczą się (głównie) umiejętności/talent i tym można nadrobić niedobory sprzętowe. W F1 kompletnie odwrotnie, sprzętem można nadrobić niedobory talentu :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale z innej strony patrząc w F1 zawsze chodziło nie tylko o rywalizacje kierowców ale całych teamów. Stąd klasyfikacja konstruktorów m.in.

Zmiany przepisów powinny iść własnie w kieunku gdzie każdy team ma szanse zbudować konkurencyjny bolid i wtedy byłoby widać więcej walki samych kierowców i braki talentu.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FIA powinna byc zmiana zarządu. Zamiast być wsparciem żeby ten sport nie tracił swojej esencji zachowują sie tak jakby to dla nich ścigały się teamy a nie dla kibiców.

Ja będe oglądał co ewentualnie stworzy FOTA bo F1 nie będzie już F1...

Tutaj to samo co podał Koen po polsku http://www.tvn24.pl/-1,1605868,0,1,formula...,wiadomosc.html

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Muszą nie muszą. Moga zapłacić kary za zerwanie kontraktów i tyle. Skoro wysokie budżety im nie straszne, to i na kary moga sobie pozwolić.

"Robert Kubica wyruszy do wyścigu o godzinie 12." - ja nie mogę, giga lol. Tak się jeszcze nigdy nie uśmiałem z pomyłek komentatorów, wręcz się popłakałem.

A BMW wymiata. Nowy rekord - trzy wymiany silnika podczas jednego weekendu. Nie ma już ani jednego nowego, zostało 5 używek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Robert Kubica wyruszy do wyścigu o godzinie 12." - ja nie mogę, giga lol. Tak się jeszcze nigdy nie uśmiałem z pomyłek komentatorów, wręcz się popłakałem.

Dodal pozniej , ze na Polsacie startuje o 14 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyscig pod katem transmisji to pierwsza liga - non stop ciekawe ujecia z interesujacych pojedynkow : Kubica , Haitfield , Alonso , Hamilton , pozniej Button. Tak powinni to "krecic" bo czasem widzac 20 lapsow pierwszego odechciewa sie ogladania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strategia dla Kubicy dla mnie całkowicie nie zrozumiała. Kovalainen przejechał 34 kółka na miękkich, to co, Kub nie dałby rady 32? Bez sensu!

Zgadzam się, po jakiego kiepa jechał 28 kółek, żeby później robić jeszcze jeden pit stop. BMW dało ciała, punktów pewno i tak by nie było, ale zawsze wyższa pozycja i jakaś walka. Vettel spokojnie wygrał kontrolował cały wyścig. Massa zaskoczył mnie pozytywnie z 11 wyciągnął na 4. BMW nadal wlecze się w ogonie stawki razem z Mclarenem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Nick błysnął :lol: Konwersacja:

-Team

"Nick masz uszkodzony przód tracisz jakieś 1-2s na kółku musisz zjechać"

-Nick

"Nie nie zjadę, wymienicie mi na normalnym PS"

-Team

"Musisz zjechać może to spowodować poważniejsze uszkodzenia"

-Nick

"Nie nie zjadę (dop. red. mam was w [gluteus maximus] i to ja prowadzę"

:lol:

Wynik! Głupi Nick rujnuje wyścig sobie (już był w plecy po tym uszkodzeniu), ale również wszystkim którzy jadą za nim :lol:

Co za "sport" koleś wolniejszy o 1-2s. na kółku i nie można go wyprzedzić :huh: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubicy udalo sie zblizyc do tego glupiego nicka dopiero przed pit stopem. 3 sekundy w ciagu 20 okrazen... ale przeciez na kogos trzeba zwalic

Imho mimo wszystko ma jaja i potrafil sie postawic. To on prowadzil i najlepiej wiedzial jak uszkodzenie wplywa na jazde.

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tempo BMW to była masakra. Heidfeld jechał 2 sekundy wolniej niż powinien, a Kubica nie był w stanie się do niego zbliżyć. Zrobił to dopiero po 1/3 wyścigu jak Nick zjeżdżał do boksu.

Pomyłką był start na twardych oponach. Wszyscy mu miażdżąco odjechali i było po wszystkim. Do tego zmienili strategię bo Glock się przed nim znalazł. Ile Kubica miał jeszcze do planowanego postoju? 4 okrążenia? Przecież przez te 4 okrążenia za Glockiem stracił by dużo mniej niż przez dodatkowy postój, gdzie stracił pewnie z 28-30 sekund. Bez sensu.

Inna sprawa że jeden postój mógł coś dać tylko w przypadku neutralizacji, niestety Bourdais nie postarał się wystarczająco, a miał wypadek w bardzo dobrym momencie.

Chciał bym jeszcze zobaczyć jak Vettel wygrywa dzięki walce po starcie z dalszej pozycji. Na razie same zwycięstwa z P1. Oczywiście nic mu nie ujmuję, wręcz przeciwnie lubię go, gośc wymiata i roznosi wszystkich w odpowiednich warunkach, ale przydało by się żeby pokazał że umie walczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozłam w Formule 1 jest już bardzo blisko. Zapowiedzi czołowych ekip w tej królewskiej klasie o stworzeniu nowej serii wyścigów nabierają coraz realniejszych kształtów.

Nowa seria wyścigów ma się nazywać po prostu "Nowa Formuła". Kalendarz startów ma składać się z 17 wyścigów, a pierwszy start zaplanowany został 7 marca w stolicy Argentyny Buenos Aires.

Prowizoryczny kalendarz startów "Nowej Formuły 1":

7 marca - Buenos Aires (Argentyna)

21 marca - Mexico City (Meksyk)

11 kwietnia - Jerez (Hiszpania)

25 kwietnia - Portimao (Portugalia)

2 maja - Imola (Włochy)

23 maja - Monte Carlo (Monaco)

6 czerwca - Montreal (Kanada)

13 czerwca - Indianapolis (USA)

11 lipca - Silverstone (Wielka Brytania)

25 lipca - Magny-Cours (Francja)

15 sierpnia - Lausitz (Niemcy)

29 sierpnia - Helsinki (Finlandia)

12 września - Monza (Włochy)

26 września - Abu Dhabi (Zjenoczone Emiraty Arabskie)

10 października - Singapur

24 października - Suzuka (Japonia)

7 listopada - Adelajda (Australia)

Info z onet.pl

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No zobaczymy. Nowa seria miała by podstawową zaletę - robili by co chcieli. Nikt by im nie narzucał idiotycznych przepisów, no i nie odpadały by kolejne tory "bo FIA tak się podoba". Jak widać na tych torach można się ścigać.

Kilka wersji tego kalendarza się pojawiło, w jednej znalazł się Surfer's Paradise, który dla mnie jest chyba najlepszym ulicznym torem.

A tak z innej bajki - http://f1.wp.pl/kat,109318,title,Top-Gear-...,wiadomosc.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi