Skocz do zawartości
Ram1rez

F1 Sezon 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się to na co od dawna się zanosiło.

Team Formuły 1 Renault, po ogłoszeniu przez Nelsona Piqueta Seniora zainteresowania kupnem zespołu BMW Sauber, postanowił rozstać się z synem Nelsonem Piquetem Juniorem, ich dotychczasowym kierowcą.

Potwierdził to sam zainteresowany na swojej stronie internetowej. "Otrzymałem w poniedziałek informację od Renault, że w tym sezonie nie zasiądę już za kierownicą ich bolidu. Jestem zaskoczony i rozczarowany taką decyzją" - przyznał 24-letni Brazylijczyk.

Jednocześnie Piquet podziękował "małej grupie" osób, która od początku do końca go wspierała. Dodał też: "Jestem zadowolony, że ten najgorszy okres w mojej karierze nareszcie się zakończył".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To może Kubica zostanie i będzie jeździł razem z Piquetem. Przynajmniej nie miał by konkurencji w zespole.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to to pikus

najgorsze że za Robertem przemawia tylko talent, nie ma znanego tatuśka czy pochodzenia ;/

1. Sponsor lub "tatuś" przydaje się gdy trzeba wprowadzić młodego kierowcę do F1.

2. Kubica już pokazał co potrafi, teraz potrzeba wolnego miejsca w jakimś teamie. Wszystko wskazuje na to, że będzie w Renault.

3. Na miejscu Roberta raczej bym nie został w BMW lub zespole który powstanie na BMW Sauber.

4. Piquet Jr. to przeciętny kierowca balansujący na miejscach od 14-20. Gdyby nie znany z sukcesów w F1 ojciec raczej byśmy o nim nie słyszeli...

5. Co ma pochodzenie do bycia w F1 ? Tutaj chodzi o forsę a nie narodowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przypominam sobie aby testerzy mogli wykazać się w przygotowaniach na F60 przed sezonem.

Z tego co pamiętam to w Mugello i Bahrajnie jeździli Felipe i Kimi właśnie na F60.

W testach zimowych Badoer jechał przejściowym Ferrari F2008K na bazie zeszłorocznego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schumacher nie wraca do F1

Michael Schumacher nie wystartuje w GP Europy. Taką sensacyjną informację podał siedmiokrotny mistrz świata na swojej stronie internetowej. W powrocie do Formuły 1 niemieckiemu kierowcy przeszkodziła kontuzja karku.

więcej...

Badoer zastąpi Scumachera

Po tym jak Michael Schumacher poinformował, że z powodu urazu karku nie będzie w stanie wystartować w GP Europy, zespół Ferrari podjął decyzję, że miejsce Niemca zajmie 38-letni Luca Badoer, kierowca testowy włoskiej ekipy.

więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Lewis nie będzie miał okazji dowartościować się poprzez objechanie Schumiego :wink:

Zawsze pozostaje jeszcze irytacja spowodowana Wunderwaffe, z którym musi zmagać się Kubek w kwalifikacjach. Czyli wszystko po staremu :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, Schumacher był jedynym ratunkiem dla tego najnudniejszego GP w kalendarzu...

No ale starość nie radość :razz:

Renault myślę że ostatecznie dopuszczą zmieniając karę na finansową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F1: odwołanie zespołu przyjęte

Obradujący w poniedziałek w Paryżu Międzynarodowy Trybunał Odwoławczy FIA uznał odwołanie złożone przez team Renault od decyzji wykluczenia zespołu z jednego wyścigu za spowodowanie zagrożenia zdrowia Hiszpana Fernando Alonso.

Trybunał cofnął decyzję o wykluczeniu Renault z jednego wyścigu. Francuska ekipa zapłaci tylko grzywnę w wysokości 50 tysięcy euro.

Więcej...

Ktoś zaskoczony? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rasowy panzerwagen :lol:

Heidfeld najechał tylnym kołem przednie Renówki i wyszedł bez szwanku :lol2:

A jednak nie do końca - jakiś fragment chyba podłogi przy kontakcie z kołem odpadł od bolidu Nicka.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zainteresowanie F1 jest już chyba tak małe że Polsatowi szkoda kasy na wysłanie komentatorów na tor. Wczoraj ciekawiło mnie właśnie skąd taka dobra jakość komentarza.

"... czy Badoer będzie dublowany na 5 czy 10 okrążaniu..." - czasami ma dobre teksty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie wygląda to różowo...

Ciężar samochodów na starcie Grand Prix Europy

1. Lewis Hamilton – 653,0 kg

2. Heikki Kovalainen – 655,0 kg

3. Rubens Barrichello - 662,5 kg

4. Sebastian Vettel – 654,0 kg

5. Jenson Button – 661,5 kg

6. Kimi Räikkönen – 661,5 kg

7. Nico Rosberg – 665,0 kg

8. Fernando Alonso – 664,5 kg

9. Mark Webber – 664,5 kg

10. Robert Kubica – 657,5 kg

11. Nick Heidfeld – 677,0 kg

12. Adrian Sutil – 672,5 kg

13. Timo Glock – 694,7 kg

14. Romain Grosjean – 679,2 kg

15. Sébastien Buemi – 688,5 kg

16. Giancarlo Fisichella – 692,5 kg

17. Kazuki Nakajima – 702,0 kg

18. Jarno Trulli – 707,3 kg

19. Jaime Alguersuari – 678,5 kg

20. Luca Badoer – 690,5 kg

Będzie ciężko o punkty, a jeśli Kubica da się wyprzedzić komuś startującemu zza pleców, to szanse choćby na 8 miejsce zmaleją do zera... Start będzie bardzo ważny.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowanie F1 jest już chyba tak małe że Polsatowi szkoda kasy na wysłanie komentatorów na tor. Wczoraj ciekawiło mnie właśnie skąd taka dobra jakość komentarza.

...

No własnie tez mnie to zdziwiło co oni tu robią na miejscu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vettel już nie jedzie. No to teraz zostały mu już tylko dwa silniki.

Hamilton stał prawie 14 sekund... mechanicy nie zdążyli na czas rozpakować opon z kocy grzewczych :damage_wall:

Baricz jedzie po zwycięstwo.

A Nakajima jedzie na feldze :lol:

No i punkt dla Roberta :D

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton stał prawie 14 sekund... mechanicy nie zdążyli na czas rozpakować opon z kocy grzewczych :damage_wall:

Konkretnie jednej... Widać było, że 3 opony były przygotowane, a z czwartym mechanik przeciskał się przez tłum, kiedy Hamilton podjeżdżał na pit-stop. Doszło do tego, że 3 opony były już założone, a z kocem grzewczym od 4 opony szamotał się wspomniany mechanik... Hamilton stracił przez to co najmniej 5s, co kosztowało go utratę 1 miejsca.

Dobrze jednak, że wygrał Barichello - w końcu mu się udało.

Co do Kubicy... Udało się :wink: . Zasłużony punkcik, dobry wyścig Roberta.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi