The_Structor Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 hey, pytanko, zassalem sobie knoppixa 3.3 i : czy nie wiecie moze gdzie moge ustawic DNS'y dla eth0 ? niby wsyztsko o=kej wsio wykryl (szok bo mam nForce2), ale konfiguracja sieci jest tam skopana :( i sie pytam czy ktos moze wie... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 /etc/resolv.conf? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 mogles od razu powiedziec ze sie wpisuje: uwaga takie ip tylko dla tepeesa nameserver 194.204.152.34 nameserver 194.204.159.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Dziwne, bo ja tych IP uzywam, bedac w Dialogu ;-) Te DNSy sa raczej ogolnodostepne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 nom, to powiedzmy w polsce :P w kazydm razie dialog korzysta z kabli tepsa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 mam pewian problem. jestem zupełny laikiem jesli chodzi o [brzydkie określenie na linuksa]. oststnio wpadł mi w ręce knoppix 3.2. wygląda ciekawie. chciałbym go uzywać alternatywnie do korzystania z netu jak mi winda siądzie:). Niestety mam poważne problemy ze skonfigurowaniem połączenia z internetem. mieszkam w akademiku więc nie łączę się przez modem czy isdn z netem. byłbym wdzięczny za jakąś radę lub link, żeby rozwiazać ten problem:(. będe bardzo wdzięczny za wszelkie rady. pozdrawiam - adam16v:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 dobray wybór, sprawdz konfiguracje. tak dokladnie to z czym masz problemy w knoppix`ie. postaraj sie sprecyzowac, to na pewno ktos ci pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 bigfan: nie bój, nie bój, i tak ci wyłączą ;]]]] Z dniem 24.09.2003 na serwerach dns.tpsa.pl ( IP 194.204.159.1) i dns2.tpsa.pl ( IP 194.204.152.34) została wyłączona możliwość korzystania z zapytań rekursywnych dla Klientów posiadających adresy IP nie należące do klas adresowych obsługiwanych przez Telekomunikacje Polską. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cynkiel Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 No to ja mam problem przy samej instalacji. Uruchamiam konsole wpisuje knoppix-installer i zamiast opcji wymienionych na tej stronie, moim oczom ukazuje się: 1. Partycjonowanie 2. Quit :? co mam zrobić :?: Partycje tworzyłem już X razy (ale może nie taką jaką mam :roll: ) po wyjściu z cfdisk nic sie nie dzieje, a po ponownym wpisaniu knoppix-installer nic sie nie zmienia ... i kółko się zamyka :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 23 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2004 Czy Knoppix obsługuje poprawnie zintegrowaną z nForce2 karte sieciową :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 postanowilem odswiezyc ten tema :) przyszedl mi taki pomysl do glowy aby skonczyc jakos z M$ widze ze ludzie polcaja knoppixai mysle go postawic, mam kilka pytan co do niego. jedyne co wiem to ze linux jest alternatywa do M$ i nie mam pojecia jak to dziala. Przy instalce np win2k wprost domyslnie instaluje sie siec, instalka ma jakies nawet znosne stery do grafiki, dzwieku. jak to jest z linuxem? Czy linux posiada tez wbudowana przegladarke internetowa jakas dobra? czy cos polecicie specjalnego? Co z dzialaniem takich programow jak GG, winamp,mirc czy FlashFXP, nero. sa jakies zastepcze wersje do tego? jakis konkretny download polecacie? mam dwa dyski jak widac z opisu i na tym mniejszym chcialbym postawic wlasnie [brzydkie określenie na linuksa]a. czy sa problemy z oddczytem danych zapisanych wczesniej na prtycji windowsowskiej. biore pod uwage fakt i czasem przychodzic beda do mnie znajomi z dyskami pracyjacymi na windowsie i czy jakies problemy z wymiana danych bede mial? jakis lamerski opis instalki ktorego z nich ktos podsunie ? PS: przydalby sie przyklejony topick z opisem kazdego znanego linuxa wtedy kazdy wiedzialby ktory jest dla niego odpowiedni. Wpisanie w wyszukiwarke forum frazy:" ktory zainstalowac" wywala naprawde spora ilosc tematow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Wszystko o co pytasz jest juz omowione na tym forum. Poszukaj, poczytaj, zajrzyj do przyklejonych tematow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 jedyne co wiem to ze linux jest alternatywa do M$ i nie mam pojecia jak to dziala. Przy instalce np win2k wprost domyslnie instaluje sie siec, instalka ma jakies nawet znosne stery do grafiki, dzwieku. jak to jest z linuxem? zalezy co wybierzesz. Jezeli wezmiesz Mandrake'a czy RedHata, to masz tam ladny graficzny instalator ktory wiekszosc rzeczy powinien ci zainstalowac. Jezeli wybierzesz Debiana, to tutaj bez dobrej znajomosci linuxa trudno bedzie ci doprowadzic komputer do stanu takiego jakiego masz pod windosem. Czy linux posiada tez wbudowana przegladarke internetowa jakas dobra? czy cos polecicie specjalnego?pamietaj ze sam linux to tekstowa konsola :) z tekstowa przegladarka internetowa :) Ale sa tworzone graficzne nakladki, ktore pozwalaja ci pracowac w linuxie normalnie z okienkami (KDE, Gnome, WindowsMaker). Przegladarki sa rowniez bardzo dobre. Wiadomo ze IE nie dostaniesz, ale masz Netscape'a, Moziile, Opere. Co z dzialaniem takich programow jak GG, winamp,mirc czy FlashFXP, nero. sa jakies zastepcze wersje do tego? jakis konkretny download polecacie?W przypadku GG (Kadu, Gnu Gadu, GAIM), Winampa (XMMS) i mIRCa (KsIRC, XChat) nie ma problemu. czy sa problemy z oddczytem danych zapisanych wczesniej na prtycji windowsowskiej. biore pod uwage fakt i czasem przychodzic beda do mnie znajomi z dyskami pracyjacymi na windowsie i czy jakies problemy z wymiana danych bede mial?Absolutnie nie ma zadnego problemu jakis lamerski opis instalki ktorego z nich ktos podsunie ?Ja polecam tylko debiana. Na poczatke najlespzy chybe bedzie Mandrake. Pewnie ktos ci pomoze chetnie z nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 czy sa problemy z oddczytem danych zapisanych wczesniej na prtycji windowsowskiej. biore pod uwage fakt i czasem przychodzic beda do mnie znajomi z dyskami pracyjacymi na windowsie i czy jakies problemy z wymiana danych bede mial?-Absolutnie nie ma zadnego problemu <G3D> niby jest zapis ale jest ale bardzo ryzykowny na razie <G3D> wiec nie warto probowac <widmo> tzn jak to ryzykowany? <G3D> tzn ze moze sie nie udac i zj**ac albo to co piszesz albo caly dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Tylko niektore systemy plikow sa obslugiwane jako EXPERIMENTAL ale z wiekszoscia nie ma problemow ani z zapisem ani z odczytem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 wlasnie gadalem z kumplem i twierdzi ze jesli ja bede mial wszystkie partycje linuxoskie a ktos wepnie mi dysk z FATem to nie ma problemu, problem zaczyna sie jak ktos zrobi partycje NTFS pod WIN2k czy XP Twierdzi ze najlepiej gdybym mial partycje jakas mala na FAT na nia przegrywal to co chce wrzucic komus co ma NTFS. a co do linuxa to jeszce ponoc mozna na systemie pod WINem zainstalowac cos co czytac bedzie moje partycje linuxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 W tej chwili nie ma już zadnego problemu z NTFS pod Linuxem. Pod windows partycje linuxowe można odczytywać przy pomocy Explore2fs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 sgj: czy na jadrze 2.4.x mozna zapisywac na NTFS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...