neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Niestety nadeszła chwila kiedy powoli będę musiał się rozstać przynajmniej na jakiś czas z komputerem stacjonarny. Choć szczególnie nie przepadam za notebookami to ich mobilność jednak jest pożądaną przeze mnie cechą, aczkolwiek nie chodzi mi obecnie o coś bardzo małego i lekkiego, myślę, że coś w okolicach 15-16" i 3kg byłoby ok. Potrzebuję sprzętu do pracy typowo w zastosowaniach inżynierskich (4 rok elektroniki i telekomunikacji), ale czasami też do gier i do filmów w ramach rozrywki pomiędzy pracą/nauką itd. Moje potrzeby: wysoka rozdzielczość - praca w Altium Designerze, CADzie itd. moc obliczeniowa - MatLab, LabViwev, CAD, Altium Designer przyzwoita grafika - czasem jakiś NFS, PES, minimum myślę 8600 (nie chce się uwsteczniać) dysk - fajnie by było 7200RPM, no ale w to nie wierzę, dodatkowo przydało by się ze 320GB, bo na lapku stanie zarówno Win jak i Linux, dodatkowo jakieś gry, filmy, muzyka.... solidne wykonanie - nie chodzi o leżenie na biurku, tylko o to, że ten sprzęt będzie ze mną jeździł pomiędzy domem a studiami i prawdopodobnie jeszcze na praktyki za granicę lub gdzieś w Polsce dodatkowo: HDMI, wyjścia audio z boku, Właściwie mogę kupić sprzęt wszędzie, może być allegro, może być sprzęt używany, ale fajnie jakby miał jeszcze choć trochę gwarancji i jakbym mógł go odebrać osobiście (najlepiej śląsk, choć niekoniecznie) Całkowitym laikiem nie jestem, pooglądałem trochę i co znalazłem: http://www.allegro.pl/item592238430_lenovo...po_tuningu.html - ale brak HDMI i trochę za mały dysk http://www.allegro.pl/item594779996_asus_m...600_1gb_bd.html - mógłby być, ale do Gdyni mam dość daleko, a używki bez oglądnięcia nie wezmę... szkoda, że tego sprzętu na allegro jak na lekarstwo Co byście polecali w ten deseń?? No i oczywiście wiadomo, że czym taniej tym lepiej :) Edytowane 28 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Jak ma być dobra grafa, to http://x-kom.pl/index.php?show_prod=40498 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Grafika może być trochę słabsza nawet, aż tak dużo nie gram, ale za to przydała by się większa rozdzielczość no i 4 tyś spłukuje mnie do zera prawie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Ten MSI ma strasznie malutką rozdziałkę. Z Asusa możesz spokojnie brać ten model który podałeś wcześniej, albo coś z serii M51SE, które też posiadają rozdziałkę 1440x900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Wszystko fajnie, ale mógłby mieć trochę lepszą grafę HD 3470 jest trochę słaby.... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 A no tak, nie zwrocilem uwagi ze wydajnosc graficzna tez jest dla Ciebie istotna. No to M51VA - one mają już HD3650, więc znacznie lepiej. Np. taki - http://x-kom.pl/index.php?show_prod=32012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Dokładnie, właśnie też się natknąłem na ten model, wydaje się być w miarę odpowiedni. Pozostaje pytanie o jakość wykonania i możliwości zainstalowania Linuxa.... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 rozejrzyj się za taką g2'ką Asusa jak moja - czasami zdarzaja sie na allegro chociaz w nizszych konfigach. spelnia wszystkie wymogi imo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Jakość wykonania tego Asusa stoi na naprawdę niezłym poziomie. W ogóle te lapki się cieszą sporym zainteresowaniem i bardzo dobrze się sprzedają powiem Ci. Głównie za sprawą tej podwyższonej rozdziałki i klawiaturki numerycznej. A zwrotów czy innych problemów kwalifikujących się do wymiany gwarancyjnej na ten model praktycznie nie uświadczamy (w x-komie). Moim zdaniem możesz go śmiało brać, a jeśli szukasz go gdzieś w okolicach śląska, to możesz w miarę możliwości podjechać do naszej siedziby w Częstochowie, pomacać sobie go i ocenić samodzielnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) To już za duże jest... Mój dobry kumpel ma G1S, fajne, ale ciężko dostać i ostatnio widziałem powystawowe na allegro za 4000zł - trochę drogi... Kumpel kupił okazyjnie z USA za 2600zł we wrześniu - udało mu się :D Ja coraz bardziej skłaniam się ku temu M51Va - ktoś może powiedzieć coś więcej?? Szkoda, że jeszcze na Notebookcheck nie ma recenzji... no i ciekawi mnie jak ze sterownikami pod XP Edit: Wiedziałem, że coś będzie nie ok - wyjście słuchawkowe jest z przodu, a ja tam chce podłączyć sobie głośniki, takie coś z doświadczenia kończy się po czasie wykołatanym złączem jack... :/ Edytowane 28 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 17" ma swoje zalety - i nie jest to tylko rozdzialka :). M51 w większości mają stery do XP - nic poza jakims ITExxxx nie powinno sprawic trudnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Wolałbym M50 z uwagi na gniazda audio z boku i lepsze głośniki, ale niestety te notebooki są już raczej ciężko dostępne... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 M50VN ( o których pewnie mówisz ) dostępne są raczej bez problemu, tylko że cena spora - http://x-kom.pl/index.php?show_prod=36812 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) No trochę drogi zważywszy na fakt, że M51Va można dostać za około 3000zł... :) Jakieś jeszcze inne propozycje? Jednym słowem ręce opadają, tak właściwie to ciężko znaleźć coś z rozdzielczością przynajmniej WSGXA, grafą tak myślę 8600Gt, a najlepiej HD3650, wyjściem HDMI, dyskiem ze 250GB a najlepiej 320GB i w miarę solidnie wykonanego, no i procek tak patrzę, że by się przydał minimum P8400, do tego 3-4GB pamięci najlepiej 800Mhz, albo w ogóle DDR3, no i te nieszczęsne wyjścia audio chciałbym, żeby były z boku.... Na dziś dzień Asus M50Vn lub M50Vm spełniają te wymagania, ale są trochę za drogie... Edytowane 29 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Już miałem polecić posiadanego przeze mnie HP 8710P KE183EA będąc pewnym, że kosztuje ok. 4000 PLN, a tu zonk! Widzę, że ceny poszły ostro do góry. W każdym razie jak znajdziesz takiego w odpowiadającej ci cenie to się nie wahaj sprawuje się znakomicie. LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Witam, A może coś takiego : http://www.allegro.pl/item591886406_blue_d...led_kam_bt.html Wprawdzie 14'1. ale z przyzwoitą rozdzielczością. Nie wiem jak grafika, to DDR2 nie świadczy pewno o niej najlepiej... z drugiej strony to Quadro, więc jeśli robisz coś w CADzie, to może będzie to niegłupie wyjście. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Hp fajny, ale za drogi, poza tym chciałbym coś max 16", Dell nie ma niestety HDMI, a nie ukrywam, że w przyszłości chce to podłączyć pod Monitor 22-24" i pod jakiś TV :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Faktycznie, ma Display Port a nie HDMI... źle przeczytałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Na razie jestem na etapie polowania na Asusa m50Vn, zobaczymy co z tego będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Poszukaj może jakiegoś Gateway-a z 8800 GTS na pokładzie. Niestety wypadłem już z tematu od kiedy pozbyłem się mojej Toski :) i co do gier - 8600 to minimum na dzisiaj - ja miałem 7900 GS ale 256 DDR3 - i widać było mimo wszystko przewagę nad 8600 z ddr2. Do CADa to Quadro jak najbardziej - po dobraniu odpowiednich sterów masz mocna maszyne do gier nawet - z tym że patrząc teraz na ceny to jakaś masakra ;) Jak do gier to stawiałbym na Gateway - niestety problemy z gwarancją (tzn w Polsce jej nie ma - chyba ze jakaś sklepowa) i słyszałem że się nieżle grzeją ... dla przykładu: http://allegro.pl/search.php?string=9800&a...1&country=1 Mimo że wyglądają tandetnie to są nieźle wykonane - nic nie skrzypi, plastiki miłe w dotyku - bawiłem się takim z 8800 i FullHD - wbiło mnie w fotel (m.in. po zapuszczeniu 3DMarka - pamiętając ze to lap). Poszukaj jeszcze cos z Quadro - w specjalistycznych programach nieźle sobie radzą a jak dobierzesz stery to lap śmiga ... A jak z Quadro to chyba tylko Dell ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) No tak, patrzyłem na te DELLe ale one nie mają wyjścia HDMI niestety, bo poza tym to nawet spełniają moje wymagania, ale z tego względu odrzuciłem też np. Lenovo R61. Mam jeszcze pytanie czy ktoś może miał możliwość już sprawdzenia jakości wykonania w nowym Acer 6935? Nigdy nie byłem przekonany do tej marki, ale może się poprawili?? Edit: Chyba polował będę dokładnie na model: http://www.techplanet.pl/index.php?k=4&...mp;filtr=szukaj , czy jeśli oczy mnie nie mylą to różni się on od tego http://x-kom.pl/index.php?show_prod=36812 tylko pamięcią RAM?? Ciekawi mnie jeszcze tylko ta matryca na Notebookcheck w modelu m50Vm w teście piszą, że słabo świeci, bo ma tylko 178 nitów :/ zakładam, że m50Vn ma taką samą matrycę :/ Zaczyna mnie już powoli denerwować to wybieranie sprzętu, niby na rynku jest tego masa, a jak przychodzi co do czego, to nie da się wybrać :P Edytowane 30 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Wie ktoś może jakie pamięci ma ten GF 9650M GT w Asus M50Vn, GDDR2 czy GDDR3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 raczej gddr2 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodolev Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 może Vaio FW 21? http://stodolatest.pl/produkt/Sony_VAIO_VGN-FW21E Notek z HDMI, matrycą 16,4 cala (1600x900) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 mnie tam MSI EX625X sie podoba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Fajny, ale trochę mała rozdzielczość i procek mógłby być szybszy... Poza tym ten GF 9650M GT w Asusie m50Vn wcale nie jest dużo gorszy :) Ogólnie to ten Asus chyba lepszy od tego MSI :D i myślę, że na tym Asusie pozostanie, teraz polowanie, żeby dostać go jak najtaniej :D Ten Vaio FW 21 nawet fajny, ale trochę słaba grafika, musiałaby być wersja z HD3650 a ona kosztuje niestety koło 5 tyś... Edytowane 31 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 teraz polowanie, żeby dostać go jak najtaniej icon_biggrin3.gifW X-Komie jesteśmy otwarci na negocjacje cen ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Dobra, to jaki macie dokładnie model M50Vn i za jaką dokładnie cenę by był?? :) Bo na razie jestem na pomyśle http://www.techplanet.pl/index.php?k=4&...mp;filtr=szukaj Edytowane 31 Marca 2009 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Negocjacja ze mną tylko w oddziale w Krakowie :) Jeśli zakupów dokonywałbyś przez internet albo w oddziale w Częstochowie, to do Często się właśnie odezwij (telefonicznie bądź mailowo) i przedstaw swoją propozycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Do Krakowa nie mam tak daleko jak wyskoczę na A4, albo wezmę pociąg :) Jeśli cena byłaby dobra to czemu nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...