kamusial Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Witam, z problemem wożę się od dłuższego czasu, ale wreszcie znalazłszy wolną chwilę postanowiłem go rozwiązać... Wygląda to tak: mam 5 dysków, 2x seagate 7200.11 320gb, 2x samsung hd322hj 320gb oraz wd 320gb aaks. Do tego komp: E2180, Foxconn P35A-S ICH9R, Exceleram 2x2gb 800mhz. Celem jest postawienie samsungów w macierz RAID0 w taki sposób, żeby macierz za każdym razem się włączała. Problem polega na tym, że czasem jeden z samsungów nie jest widziany przez managera RAID (Intel Matrix Storage Manager). Komputer włącza się, pojawia się okno biosu mobo, potem okno manadżera i czasem jeden z dysków nie jest w nim wykrywany. Po wejściu w managera i odświeżeniu dysk się pojawia i cała macierz działa. Po kilku odświeżeniach dysk potrafi znowu zniknąć, po czym się pojawić. Problem nie występuje ani z Seagatami, ani z WD. Tylko samsungi czasem są nie widziane. Co do tej pory ustaliłem: podniesienie taktowania procesora nieco zwiększa częstotliwość występowania problemu. zawsze wywala się jeden dysk, jeżeli podpięte są 2 samsungi, to na ogół wywala się ten z portu o niższym numerze. nie zauważyłem żeby jeszcze jakieś parametry wpływały na stabilne ładowanie się dysków. Zmieniałem BIOS (z P38, na P40), odpalałem dyski na innym foxconnie- tym samym modelu, zmieniałem różne ustawienia biosu (taktowanie ramu, napięcie ramu, napięcie na procku), podpinałem dyski pod różne porty. Nic nie rozwiązało problemu. Co jeszcze mogę zrobić? Jak ustalić co jest przyczyną tego problemu, jakieś pomysły? Pozdrawiam Kamil Edit: Na ICH6R samsungi działają elegancko... Edytowane 28 Marca 2009 przez kamusial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Ja bym kupił kontroler raid i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...