Skocz do zawartości
silvermax

Zmiana Platformy Lga 775 Na Socket Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się poważnie nad wymianą platformy z obecnej LGA 775 na Socket AM3. Aktualnie posiadam procesor Intel Core 2 Duo E6300 1.8 GHz @ 3 GHz.

Zastanawiam się nad jakąś porządną płytą AM3 + procesor typu AMD Phenom II X810. Czy takie rozwiązanie będzie dużo wydajniejsze od obecnego i czy ma ono w ogóle sens? Jaką płytę główną wybrać do OC z AM3?

Mam również pytanie dodatkowy - czy na płycie w podstawce AM3 zainstaluje procesor AM2+? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się poważnie nad wymianą platformy z obecnej LGA 775 na Socket AM3. Aktualnie posiadam procesor Intel Core 2 Duo E6300 1.8 GHz @ 3 GHz.

Zastanawiam się nad jakąś porządną płytą AM3 + procesor typu AMD Phenom II X810. Czy takie rozwiązanie będzie dużo wydajniejsze od obecnego i czy ma ono w ogóle sens? Jaką płytę główną wybrać do OC z AM3?

Mam również pytanie dodatkowy - czy na płycie w podstawce AM3 zainstaluje procesor AM2+? Pozdrawiam.

Jezeli zamierzasz podkrecac to bedzie to wydajniejsza platforma (GRY). Jesli uzywasz kompa do obrobki czegos co uzywa wielu watkow to bedzie to doskonaly wybor.

AM3 to inaczej AM2+ z DDR3. Procki AM3 pasuja do AM2+ ale nie na odwrót!

Plyta - albo asus albo dfi - wszystko z mostkiem poludniowym sb750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-EP35-DS3L.

Więc płyty nie masz złej. Quada spokojnie byś mógł włożyć w nią + jakieś średnie oc to chyba by była mniejsza inwestycja zważywszy, że am3 to już ddr3... Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policz sobie

AMD = płyta + proca + ramy

Intel = proc + (ewentualnie dokupienie ramu do łącznej pojemności 4GB)

Moim zdaniem za pół ceny zestawu zielonych + coś ze sprzedaży starego proca osiągniesz dobry wzrost wydajności.

Jeśli składał byś nowego PC to skłaniał bym się w stronę AMD. (AM3 , nie wolał bym złożyć coś na AM2+, mniejsze koszta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policz sobie

AMD = płyta + proca + ramy

Intel = proc + (ewentualnie dokupienie ramu do łącznej pojemności 4GB)

Moim zdaniem za pół ceny zestawu zielonych + coś ze sprzedaży starego proca osiągniesz dobry wzrost wydajności.

Jeśli składał byś nowego PC to skłaniał bym się w stronę AMD. (AM3 , nie wolał bym złożyć coś na AM2+, mniejsze koszta).

kolego procki am3 są kompatybilne wstecz wiec dobra płyta za 400-500zł wystarczy, zysk wydajności z ddr3 to jakieś 5%, wiec mozna je sobie podarowac czy się opłaci taka przesiadka dowiem sie juz jutro w kazdym razie ciesze sie że wracam do amd , choc intel słuzył mi godnie przez dwa lata, od siebie dodam ze po kalkulacji przesiadka na amd jednak drozsza od wymiany procka na quada intela, ale ze wzgledu na temperatury i cisze wybrałem amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał Phenoma i płytkę pod AM3

nie opłaca ci się wymieniać intela bo i tak za rok będziesz chciał DDR3 i co kolejny wydatek na i7 lub i5 i nową główną

Za rok takie Core i5będzie dosyć tanie pewnie. Płyty AM3 są drogie, pamięci DDR3 też są drogie a g*wno dają. AM3 jest nieopłacalne.

Chyba się skuszę na AM3 - mam dość tych grzałek od Intela.

Co do Cire i5/i7 NEVER.

Jak chcesz tracić kasę to Twój wybór, ale znacznie taniej a równie wydajnie lub nawet wydajniej byłoby kupić Quada.

I nigdy nie mów nigdy. Nie wiesz czy za rok 2 nie będziesz musiał zmienić AM3 na Core i7 (czy co tam będzie nowego) bo AMD nadal będzie w tyle za Intelem.

Pozatym niedługo pojawią się płyty z SATA 3 i USB 3 i wtedy co? Znowu wymienisz mobo? Bez sensu.

Bierz to co jest lepsze teraz, bo liczy się chwila obecna, przeszłość dawno odeszła a przyszłość zostaw wróżkom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz za wzrost 5% nie opłaca się tyle dopłacać. Ale AM3 daje możliwość łatwej rozbudowy na przyszłość i pewnie jeszcze procesory 32nm wejdą na tą podstawkę jak AMD nie zamota.

Jednak po czasie i tak będzie Cie irytowało że nie masz USB3 i w końcu i tak będziesz chciał wymienić płytę. Ja bym wybrał AM2+ ale dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5% to g...no ? No ciekawe rzeczy prawisz.

ps. 5% na AM3 + DDR3 vs. AM2+ + DDR2

Dla mnie 5% w niektórych aplikacjach (w pozostałych bez różnicy) jest warte tyle co nic jeżeli mam za nie płacić 200-300zł więcej. Poza tym 5% to wcale nie jest gigantyczna różnica.... jak dla mnie żadna. Jakby to było 10-15% to już co innego i można by się było zastanowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cie irytowało że nie masz USB3

Z tym USB3 to irytuje mnie co innego - nie będzie kompatybilny z USB 2/1 ... czyli irytacja z powodu braku USB3 paradoksalnie byłaby zerowa ;)

3255533[/snapback]

Dla mnie 5% w niektórych aplikacjach (w pozostałych bez różnicy) jest warte tyle co nic jeżeli mam za nie płacić 200-300zł więcej. Poza tym 5% to wcale nie jest gigantyczna różnica.... jak dla mnie żadna. Jakby to było 10-15% to już co innego i można by się było zastanowić.

Nie wiem kogo chcesz przekonać do prawd oczywistych.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by USB 3 nie był kompatybilny w dół to tak jak by go wcale nie było. Do tej pory wszystkie wiadomości potwierdzały kompatybilność więc nie sądzę by coś takiego miało się zmienić. Pewnie to tylko ploty. Intel by się wkopał, bo jest największym udziałowcem konsorcjum opracowującego standard USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wymienił proca, z 6300 na jakiegoś e8400 (lub odpowiednik serwerowy). Podkręcił do 4.0 i dziękuję.

Wiem że wszyscy sie napalili na nowe platformy ale intel i amd tylko na was czekają... z wysokimi cenami :)

Osobiście przeczekam z starym sprzęcie (z podpisu) i zakupie coś za pół roku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście przeczekam z starym sprzęcie (z podpisu) i zakupie coś za pół roku.

Pozdrawiam

Też uważam że ceny obecnie są przesadzone i lepiej przeczekać ... za pół roku DDR3 mogą kosztować tyle co DDR2 (nie wykluczone że mniej ale to raczej mniej prawdopodobne) ... więc od razu można się będzie przerzucić na AM3+DDR3 (a kiedy wychodzi i5 ? ... nie za pół roku jakoś ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "i5"
Rdzeń o nazwie kodowej Lynnfield posiada 4 jądra procesorowe z 256KB cache L2 każde, 8MB współdzielonej pamięci cache L3, a także wspiera HyperThreading. Zabraknie obsługi pamięci DDR3 w trybie trójkanałowym (obecny będzie jednak najpopularniejszy tryb dwukanałowy), a zintegrowany kontroler PCI-Express ograniczy nas do jednej karty graficznej obsługiwanej w pełnej prędkości (16x) lub ew. dwóch w wolniejszym trybie 8x.

Jednak największym minusem jest to, z czego Intel jest znany - kolejna podstawka. Core i5 wsadzimy tylko do płyty głównej z podstawką LGA 1160, co wyklucza późniejszą, łatwą przesiadkę na Core i7.

Na okrojone, tańsze Nehalemy poczekamy do drugiej połowy 2009 roku.

http://www.gamikaze.pl/PC/Aktualnosci/Inte...krojone_i7.aspx

Hmy, pożyjemy, zobaczymy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi