grahamm Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 witam, mam płytę główną Asus M2N-E zasilacz Chieftec350W, procesor ATHLON 64 3000+ AM2, Ramy DDR2 2x512MB 533 Kingstona (dual channel) Mając taką konfigurację potrafilem podkręcić z 1800MHz do ok.2400MHz mnożnik x9, BusSpeed 266MHz, V procka 1,55, pamieci RAM taktowały chyba 218MHz, HTLink x5 problem zaczął się gdy dokupiłem kośc pamieci ram DDR2 2GB 800 Kingstona (oczywiście pamięć ta zwalnia mi do 533) maksymalnie mogę wycisnąc 2,2GHz przy BusSpeed 245MHz mnożnik x9, V procka 1,55, HTLink x5, pamieci RAM taktują MAX. 200,5MHz podkręcenie BusSpeed do 246MHz daje zwieche:/ a bez tej kości 2GB można lecieć wyżej... własnie nie wiem jak ustawić MemClock bo w biosie mam tylko DRAM Freq. i tam mogę ustawić 400,544,667,800MHz... Natomiast wartości PCIE Clock od 100 do 200MHz - czy to jest własnie to szukane Memclock? poniżej załączam screeny z CPU-Z proszę pomóżcie, czy to wina dołożonej pamieci RAM? dodam że identyczna sytuacja była z pamiecią DDR2 1GB 533 którą wymieniłem na opisywane wyżej 2GB 800! a tak przy okazji to temp. procka 56-60C i przed podkręceniem mniej więcej to samo, czy to stanowczo za duzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) 2x512MB 533 Kingstona (dual channel) wyjmij je z kompa i zostaw tą 2GB 800Mhz to więcje go przyśpieszy niż skromne OC. Masz timingi pamięci ustawione dość agresywnie. PS. Lepiej sprzedać było te ramy co masz kupić dwie kości po 2 lub 1 GB 800Mhz CL4 lub CL5 Edytowane 30 Marca 2009 przez stasio1500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grahamm Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) 2x512MB 533 Kingstona (dual channel) wyjmij je z kompa i zostaw tą 2GB 800Mhz to więcje go przyśpieszy niż skromne OC. Masz timingi pamięci ustawione dość agresywnie. PS. Lepiej sprzedać było te ramy co masz kupić dwie kości po 2 lub 1 GB 800Mhz CL4 lub CL5 witam, po wyjęciu tych 2x512 555 i pozostawieniu samej 2GB mam rzeczywistą częstotliwość taktowania 164MHz (efektywna 352MHz) przy ustawieniach standardowych w biosie, przy pamięciach 2GB DDR2 Kingston 800 CL5 a w biosie ustawione DRAM freq. na DDR2 800 ,przeciez to ponad połowe wolniejsze taktowanie od zakładanego. Dlaczego tak jest, że przy tych pamięciach mam takie małe taktowanie? podobno płyta Asus M2N-E nie obsługuje poprawnie w pełni DDR2 800, ale nawet przy spadku do 667 i tak powinno być około 333MHz a nie jak u mnie 160MHz, w porywach do 240MHz (przy podkręceniu procka 266MHz*9 mnożnik CPU)! memclock (MemoryDivider) (w tabelce poniżej określone jako "zegar") mam na 166MHz (czyli pasujące do pc-5300 a nie do pc-6400), ale dowiedzialem sie o tym z A64MemFreq1.1 wyliczając na sucho taktowanie procka. balansowałem juz z różnymi ustawieniami mnożnika procka, i nawet jak mam mniejszy dzielnik to i tak nie mogę osiągnąc nawet tych 300MHz dla pamięci! słyszałem coś o trybie asynchroniocznym, aby pamięci taktowały nie synchronicznie z FSB, ale nie mam pojęcia jak właczyć go w tej płycie głównej. Przy podkręcaniu procka do 2,4 maksymalnie wyciągam rzeczywiste 240MHz dla pamięci 400Mhz (DDR2 800) dzielniki pamieci 10 lub 11 wynikający z proporcji. nawet jak próbuję wykombinować tak aby dzielnik był 8 czy7 to i tak nie mogę osiągnąc 300MHz. nawet na sucho w tym kalkulatorze AMD A64 memfreq:/ Edytowane 30 Marca 2009 przez grahamm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Dziwna sytuacja, ja słyszałem że na niektórych płytach głównych jest problem ustawienia pamięci Kingstone ale osobiście się z tym nie spotkałem. Podejrzewam że płyta główna nie ma nawet opcji do ustawienia asynchronicznie RAMu. Możesz zrobić jakieś fotki z Biosu? Powinna być opcja ustawiania pamięci na 800Mhz,ustawianie Timingów pamięci, i FSB. PS. 3000+ na AM2 możetu być problem z kontrolerem pamięci na procesorze, myślałeś o czymś dwurdzeniowym jak 3600+X2 Brisbane 1,9Ghz na rdzeń w dodatku świetnie się kręci, osobiście nie spotkałem się jeszcze z jednordzeniowcem na AM2 ale z dwu nie miałem nigdy problemów aż takich. (z 6000+ moim też fabrycznie pamięci nie mają 800Mhz tylko 753Mhz dopieru po OC na 3,2Ghz procka mam 800Mhz na pamięciach, ale to już inna bajka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grahamm Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 szczerze mówiąc to jak już będę zmieniał to coś na AM3... na tej samej płycie głownej u znajomego z kośćmi kingstona 667 chodzą około 300MHz bez kręcenia procka. także myślę że leży tu problem płyty głownej i tych pamięci 800. ALE Z DRUGIEJ STRONY: ten programik AMD A64 memfreq. on na sucho wylicza taktowanie procka i pamięci i w nim w różnych konfiguracjach nie moge przy tym procku wyliczyć nawet 350MHz, no bo na płycie mam mnożnik CPU max. 9. i maksymalnie pociągnie 2,4GHz, dopiero przy prockach z taktowaniem 2,6 zaczyna mi wyliczać taktowanie pamięci powyżej 300-350MHz :/ trochę zabawy z tym , ale z też z drugiej strony wynika że im mniejsze taktowanie CPU (bo mnożnik niski np. 5 lub 6) a FSB np. 320 wtedy dzielnik pamięci ustawia się na mniejszy i wyższa częstotliwość pamieci:( w biosie ustawione na DramFreqency: DDR2 800, timingi dla tych pamięci CL5: 5-5-5-18, FSB aktualnie mam 300*8mnożnik ale w testach z everesta mam nawet nie złe wyniki, zobacz: odczyt z pamięci (4te miejsce): zapis do pamięci (2gie miejsce) memory copy: (3cie miejsce) czas oczekiwania: (1sze miejsce) trochę źle odczytuje procka, bo ma być Athlon64 3000+ AM2 co sądzisz o tych wynikach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Cześć ja na moich pamięxiach jak ustawię je na 800i timingo 6-6-6-18 to wyniki mam ciut gorsze(robione z marszu,z innym aplikacjami działającymi-przeglądarka itp.). Jak miałem ramki na rr7 2x512 to też wyniki były coś koło tego. A na pewno nie cudowałeś nic z timingami?próbowałeś na defaultowych?bios masz w miarę nowy?a co do podkręcania to spóbuj zmniejszyć ht link- x4 a jak pójdzie wyżej to nawet x3. Nie znam dokładnie Twojej płyty,ale może to Ci pomoże - u mnie nie idze powyżej 1300 HT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grahamm Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 czy timingi są na auto, czy recznie je ustawie, taktowanie jest wciaz tak niskie, HT link próbowalem na x4, a obecnie mam na x3 i nie wpływa to na częstotliwosc taktowania ramu. bios najnowszy. najzabawniejsze w tym wszystkim jest to ze nawet w tym kalkulatorze A64 memfreq na sucho nie mogę wyliczyc taktowania dla pamięci na maxa. no chyba ze mialbym procek z wyższym taktowaniem, ale wtedy nie wstaje mi komp. na to wygląda ze z tym modelem procka nie chcą chodzic na maxa te ramy, no i płyta robi swoje bo memory dividers (memclock) z tabelki powyzej mam na 166MHz odpowiadający kościom 667, a nie 200Mhz dla kosci 800. nie mogę znaleźć na płycie opcji asynchronicznego działania pamieci i procka:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 czy timingi są na auto, czy recznie je ustawie, taktowanie jest wciaz tak niskie, HT link próbowalem na x4, a obecnie mam na x3 i nie wpływa to na częstotliwosc taktowania ramu. bios najnowszy. najzabawniejsze w tym wszystkim jest to ze nawet w tym kalkulatorze A64 memfreq na sucho nie mogę wyliczyc taktowania dla pamięci na maxa. no chyba ze mialbym procek z wyższym taktowaniem, ale wtedy nie wstaje mi komp. na to wygląda ze z tym modelem procka nie chcą chodzic na maxa te ramy, no i płyta robi swoje bo memory dividers (memclock) z tabelki powyzej mam na 166MHz odpowiadający kościom 667, a nie 200Mhz dla kosci 800. nie mogę znaleźć na płycie opcji asynchronicznego działania pamieci i procka:/ Po obniżeniu HT Link powinieneś mieć lepsze OC procka. Skoro wyniki są dobre, komp ładenie chodzi, nie przejmuj się tym co pokazuje Everest bo on pokazuje co chce i jak chce. Heh gdy miałem Athlona 2400+ (Socket A) po OC do 3Ghz pokazywał że mam Socket 754 he he, po prostu nie rozpoznawał płyty głównej tak jak trzeba bo czasami nie wiedział nawet jaki chipset mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grahamm Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 po włożeniu mojej kości do drugiego kompa z tą samą płytą główną ale procek dwurdzeniowy AMD 64 X2 bodajże 4200+ to pamięci chodzą z max. częstotliwością, a nawet po podkręceniu lekko procka na tych 800tkach(400MHz) wyciągam ok. 430Mhz:) (mnożnik CPU na 11, a u mnie max. na 9.) takze widocznie u mnie procesor jest winą takiego obniżenia częstotliwości na pamięciach, bo wkładając inne 667ki tez nie przekracza 230MHz. teraz pytanie, czemu w takim razie w programie AMD MemFreq 1.1 nie mogę wyciągnać tej maksymalnej częstotliwości? bo przeciez ustawiam te wartości na sucho, wylicza ile powinno być, i w przypadku na moim kompie zgadza się, a w przypadku drugiego kompa nie, zaznaczam ze procek tamten jest dwu rdzeniowy, więc programik chyba tylko dla dwurdzeniowców. czyżby X2 mialo wpływ i mnożyło częstotliwosc pamieci też razy dwa? choć cos nie chce mi się wierzyc... bardzo proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Na to wygląda. Chociaż ja bym tu najbardziej obwiniał kontroler pamięci zintegrowany w procesorze. Możliwe że w jednordzeniwych po prostu nie obsługiwał więcej niż to co osiągasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...