bleem2222 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) - Zasilacz to Mustang 400W. - Kabel SATA był zmieniany (podłączyłem go później na kablu na którym chodziła nagrywarka). - Zmieniany był też port do którego dysk był podpięty. Bez rezultatu. - Zupdatowałem BIOS'a płyty do najnowszej wersji (Mam płytę: GIGABYTE S-Series GA-M61SME-S2). Zero efektu. - SATA nie działa w trybie RAID. Mam tę funkcję na disabled. Zastanawia mnie fakt dlaczego za pierwszym razem wykryło mi dysk poprawnie, zrobiłem partycję spod instalki XP, zainstalowałem wszystko, wszystko chodziło. Komputer uruchomiłem ponownie i... Koniec. Nic nie chodzi, BIOS widzi 31,5 MB. Teraz było to samo. Pierwsze uruchomienie, wizyta w BIOSie, widzi 1 TB, zmieniłem na bootowanie z CD, restart, instalator XP ruszył... I już widzi 31,5 MB. Koniec. Gdyby coś było nie tak ze sterownikami płyty czy czymś to chyba wogóle by go nie wykrył, nie? Edytowane 9 Maja 2009 przez bleem2222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Dotykałeś tego nowego partition magiciem? Weź ten dysk do jakiegoś kumpla z innym sprzętem i sprawdź u niego. Ta płyta bez problemu powinna obsłużyć sata2, więc nie wiem co moe być przyczyną. Zasilacz masz lipny, ale żeby takie uszkodzenie dysku robił a nie inne, to by było dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleem2222 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Nie, tutaj nie robiłem nic PM. Wszystko spod instalatora XP. Wiem, że płyta powinna to obsłużyć bo za pierwszym razem dysk wykryło, zrobiłem partycję i zainstalowałem XP bez problemu, bez żadnych sterowników czy kombinowania. Tylko że padł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 a jaka masz instalke xpka? Bo jak stara, moze nie wykrywac dobrze tak duzych dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleem2222 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Więc znowu... XP Service Pack 3 PL. To chyba najstabilniejsza wersja. I powtarzam, to nie wina instalki. Dlaczego? Skąd to wiem? Przy pierwszym dysku ta sama instalka wykryła go, spartycjonowała i zainstalowałem na niej XP, który się uruchomił. Później dysk padł. Więc to raczej nie wina systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...