Skocz do zawartości
m4r

Skrócenie Kabla Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję skrócić standardowy kabel sata- z 50 cm do maksymalnie 10cm (3-5cm to optimum).

Jeżeli ktoś się bawił i mu się powiodło (albo i nie), to niech mi doradzi, albo odwiedzie od pomysłu.

Co do tej pory zrobiłem- rozciąłem zewnętrzny pancerz- widać 3x nieizolowane gnd i 2 pary zaekranowanych (jeszcze) przewodów. Pytanie tylko takie- czy niczego nie pochrzanię, jak rozetnę ekran, niszcząc prawdopodobny ład i porządek, po czym pozbędę się co najmniej 40 cm przewodów. Innymi słowy- czy nie spadnie transfer, albo czy nie pojawią się błędy w transmisji?

No i jeszcze jedna sprawa- czy ma znaczenie połączenie przewodów od uziemienia? Sprawdziłem miernikiem- wszystkie trzy w kablu to niczym niezaizolowane druty, do tego stykają się z aluminiowymi ekranami tworząc jedno wielkie uziemienie. Niech mi ktoś wytłumaczy, czy można olać w takim razie poszczególne druty i złączyć je po prostu razem, czy też się bawić w układanie i łączenie wszystkiego tak-jako-li-było-oryginalnie (czasochłonne zajęcie)?

Niestety, trochę ciężko zdobyć coś jak na tym zdjęciu:

Dołączona grafika

Czytałem po forach, że w którychś komputerach Della były takie (podobne?) kable, ale też ciężko takie coś znaleźć. Jak komuś zbywa, msg ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja "skróciłem" kabel w bardzo prosty sposób - poskręcałem go tak, że wygląda teraz jak stary kabel telefoniczny. Ostateczna długość to na oko jakieś 6-7cm. Żadnych spadów transferu nie zaobserwowałem.

Nie mam miejsca na takie skracanie. Obudowa będzie za mała, żeby kołtun z kabla miał rację bytu.

3250873[/snapback]

zastanaiwalem sie czy nie zamowic troche tych kabli (10cm) ale cena za sztuke (10-15zł) zabija przy porownianiu z kablem normalnym(40-50cm)
http://www.satacables.com/ << znalazłem takie coś. Chyba tylko w USA mają normalne ceny, tzn krótszy = tańszy. Chociaż też sobie śpiewają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.satacables.com/ << znalazłem takie coś. Chyba tylko w USA mają normalne ceny, tzn krótszy = tańszy. Chociaż też sobie śpiewają.

wysyłalem zapytanie do 3-4 sklepow, kazdy krzyczał 40$ za wysyłke do PL za 5 kabelkow

tymczasem wysyłka cięzszego przedmiotu (bloczka) w innym sklepie kosztowala 25$ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w planach owinąć ekrany tak jak były wcześniej- w końcu będzie nadmiarowe 40cm, więc będzie z czego dosztukować, żeby była ciągłość. Nie poprawiłoby to czegoś?

Rozwiązanie z wtyczką jest na pewno najlepsze i gdybym miał takową, to nawet bym nie zakładał tematu. Ale, że mam parę kabli z wtyczkami zgrzanymi, to rozsądniejsze i tańsze wydaje się użycie tego, co się ma, zamiast chodzenie i szukanie po sklepach.

Zresztą, zawsze jak szukam czegoś specyficznego, to słyszę albo głupie komentarze, albo niedorzeczne propozycje, albo typowe "eeee" i chciałbym tego uniknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciakaosci sprawdzilem czy moje kable sa 'rozbieralne' (cyrkiel do reki i jazda) - efekt na zdjeciu ponizej

Dołączona grafika

wniosek: do plyt MSI daja rozbieralne ;) od plyt gigabyte chyba sie nie da rozlozyc ale chwilowo nie sprawdze bo dysk mam nim podpiety :D

edit: a... i upewnij sie czy napewno nie mozesz ich rozlazyc bo moje wygladaly jak zgrzewane... a jednak nie sa

edit2: posprawdzaj dokladnie w sklepach bo nie wierze ze nie ma skoro nawet u mnie w miescie sa (a jest tu naprawde malo czesci do kompa i tylko w cenniku)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy robi, ale dodaje do płyt głównych.

znalazłem stary kabel właśnie od gigabyte. Tak, jest rozbieralny, do tego żółty ^_^ i dość giętki. Dwa kupione, za które zabrałem się na początku, są zgrzane na amen. Trzeba patrzeć, jak się kupuje nawet taką drobnostkę, bo czasem mały drobiazg potrafi pomóc człowiekowi zaoszczędzić parę zeta.

Edytowane przez m4r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie w drugą stronę - mianowicie kable SATA o długości 100cm - dokładnie marki Revoltec. Czy nie będzie problemu z komunikacją między płytą, a dyskiem (ew. napędem 5.25")? Bo np. na stronie cooling w recenzji facet napisał o tym, że podobno są jakieś ograniczenia w stosowaniu... ktoś wie jakie? Może ktoś ma doświadczenie z kablami o takiej długości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żarówka świeci mocniej, jak masz transformator za płotem, czy kilkaset metrów za domem? IMHO nie ma przeciwwskazań, chociaż mało kto takie kable stosuje, bo są za długie.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi