m4r Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Potrzebuję skrócić standardowy kabel sata- z 50 cm do maksymalnie 10cm (3-5cm to optimum). Jeżeli ktoś się bawił i mu się powiodło (albo i nie), to niech mi doradzi, albo odwiedzie od pomysłu. Co do tej pory zrobiłem- rozciąłem zewnętrzny pancerz- widać 3x nieizolowane gnd i 2 pary zaekranowanych (jeszcze) przewodów. Pytanie tylko takie- czy niczego nie pochrzanię, jak rozetnę ekran, niszcząc prawdopodobny ład i porządek, po czym pozbędę się co najmniej 40 cm przewodów. Innymi słowy- czy nie spadnie transfer, albo czy nie pojawią się błędy w transmisji? No i jeszcze jedna sprawa- czy ma znaczenie połączenie przewodów od uziemienia? Sprawdziłem miernikiem- wszystkie trzy w kablu to niczym niezaizolowane druty, do tego stykają się z aluminiowymi ekranami tworząc jedno wielkie uziemienie. Niech mi ktoś wytłumaczy, czy można olać w takim razie poszczególne druty i złączyć je po prostu razem, czy też się bawić w układanie i łączenie wszystkiego tak-jako-li-było-oryginalnie (czasochłonne zajęcie)? Niestety, trochę ciężko zdobyć coś jak na tym zdjęciu: Czytałem po forach, że w którychś komputerach Della były takie (podobne?) kable, ale też ciężko takie coś znaleźć. Jak komuś zbywa, msg ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ja "skróciłem" kabel w bardzo prosty sposób - poskręcałem go tak, że wygląda teraz jak stary kabel telefoniczny. Ostateczna długość to na oko jakieś 6-7cm. Żadnych spadów transferu nie zaobserwowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 http://metku.net/index.html?path=mods/baby-sata/index_eng Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 zastanaiwalem sie czy nie zamowic troche tych kabli (10cm) ale cena za sztuke (10-15zł) zabija przy porownianiu z kablem normalnym(40-50cm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ja "skróciłem" kabel w bardzo prosty sposób - poskręcałem go tak, że wygląda teraz jak stary kabel telefoniczny. Ostateczna długość to na oko jakieś 6-7cm. Żadnych spadów transferu nie zaobserwowałem.Nie mam miejsca na takie skracanie. Obudowa będzie za mała, żeby kołtun z kabla miał rację bytu. 3250873[/snapback] zastanaiwalem sie czy nie zamowic troche tych kabli (10cm) ale cena za sztuke (10-15zł) zabija przy porownianiu z kablem normalnym(40-50cm) http://www.satacables.com/ << znalazłem takie coś. Chyba tylko w USA mają normalne ceny, tzn krótszy = tańszy. Chociaż też sobie śpiewają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 http://www.satacables.com/ << znalazłem takie coś. Chyba tylko w USA mają normalne ceny, tzn krótszy = tańszy. Chociaż też sobie śpiewają. wysyłalem zapytanie do 3-4 sklepow, kazdy krzyczał 40$ za wysyłke do PL za 5 kabelkow tymczasem wysyłka cięzszego przedmiotu (bloczka) w innym sklepie kosztowala 25$ :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 no to trzeba zamówić kilka rzeczy jeżeli sam nie potrzebujesz to na handel albo dla kumpli a co do kabelka, ekranu(ów) nie "psuj" bo będą zakłócenia i spadek transferu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Miałem w planach owinąć ekrany tak jak były wcześniej- w końcu będzie nadmiarowe 40cm, więc będzie z czego dosztukować, żeby była ciągłość. Nie poprawiłoby to czegoś? Rozwiązanie z wtyczką jest na pewno najlepsze i gdybym miał takową, to nawet bym nie zakładał tematu. Ale, że mam parę kabli z wtyczkami zgrzanymi, to rozsądniejsze i tańsze wydaje się użycie tego, co się ma, zamiast chodzenie i szukanie po sklepach. Zresztą, zawsze jak szukam czegoś specyficznego, to słyszę albo głupie komentarze, albo niedorzeczne propozycje, albo typowe "eeee" i chciałbym tego uniknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Nie widziałem jeszcze rozpinanych wtyczek sata (ale może są, musiał byś popytać w sklepach z el. elektronicznymi), na metku.net gość poprostu ją rozciął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) Z ciakaosci sprawdzilem czy moje kable sa 'rozbieralne' (cyrkiel do reki i jazda) - efekt na zdjeciu ponizej wniosek: do plyt MSI daja rozbieralne ;) od plyt gigabyte chyba sie nie da rozlozyc ale chwilowo nie sprawdze bo dysk mam nim podpiety :D edit: a... i upewnij sie czy napewno nie mozesz ich rozlazyc bo moje wygladaly jak zgrzewane... a jednak nie sa edit2: posprawdzaj dokladnie w sklepach bo nie wierze ze nie ma skoro nawet u mnie w miescie sa (a jest tu naprawde malo czesci do kompa i tylko w cenniku) Edytowane 29 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 m4r takie krótkie kable sata mozna spotkac w adapterach np Klik zobacz fotke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michni Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 w fujitsu simens byly tez takie :P Sam mam jedna sztuke takiego krotkiego (10cm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Mam taki w Dellu SX280 i w zewnętrznej obudowie dysku. Ale przy odrobinie wprawy można sobie skrócić taki kabelek nawet z nierozbieralnymi wtyczkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tth_style Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 @domban214 Gigabyte też są rozbieralne, tylko trzeba uważać, żeby nie połamać tych małych zatrzasków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 To Gigabyte robi kable ??? W moich kablach od Gigabytów są nierozbieralne, chyba że w jakichś starych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie wiem czy robi, ale dodaje do płyt głównych. znalazłem stary kabel właśnie od gigabyte. Tak, jest rozbieralny, do tego żółty ^_^ i dość giętki. Dwa kupione, za które zabrałem się na początku, są zgrzane na amen. Trzeba patrzeć, jak się kupuje nawet taką drobnostkę, bo czasem mały drobiazg potrafi pomóc człowiekowi zaoszczędzić parę zeta. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez m4r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 jakby co moge miec kilka kabelkow 10cm (z jednej strony kątowy z drugiej prosty) cena za sztuke okolo 15zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbek Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A ja mam pytanie w drugą stronę - mianowicie kable SATA o długości 100cm - dokładnie marki Revoltec. Czy nie będzie problemu z komunikacją między płytą, a dyskiem (ew. napędem 5.25")? Bo np. na stronie cooling w recenzji facet napisał o tym, że podobno są jakieś ograniczenia w stosowaniu... ktoś wie jakie? Może ktoś ma doświadczenie z kablami o takiej długości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) A żarówka świeci mocniej, jak masz transformator za płotem, czy kilkaset metrów za domem? IMHO nie ma przeciwwskazań, chociaż mało kto takie kable stosuje, bo są za długie. Edytowane 9 Maja 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Porownujesz elektryke do elektroniki :) Kable usb tez maja "ograniczona" dlugosc, im sa dluzsze tym wieksze wprowadzaja zaklocenia w sygnale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Dlatego też nie warto oszczędzać na kablach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 KABLE SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Prędzej czy później musiało do tego dojść ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 ładnie sie prezentuje w tym oplocie aczkolwiek trochę za rzadki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) tez zauwazylem ale z drugiej strony nikt tak kabla chyba nie wygina :wink: Edytowane 9 Czerwca 2009 przez CUBEGAME Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...