Daja Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 (edytowane) Platforma tetowa: CPU: E6420 @ 3,5GHz Pamięć: OCZ 4x1GB PLatinum rev.2 @ 876MHz MB: Abit Ab9 QuadGT PSU: Tagan 580W GPU: ZOTAC GTS 250 1GB zdjęcia wykonane przez bachcomp.pl Specyfikacja: Dodatkowo do karty dołączone zostały: 3dMark VANTAGE ADVANCED, gra XIII Century Death or Glory. Specyfikacja: GPU-Z mylnie uważa, że karta wykonana jest w procesie 65nm. Chłodzenie W stanie spoczynku wentylator jest niesłyszalny, temperatura utrzymuje sie na poziomie 49 stopni C. przy obrotach wentylatora wynoszących 40%. W stresie temperatura osiąga 74 stopnie C. natomiast wentylator rozpędza się do 70%, przez co staje się dosyć głośny, chociaż nie jest to ogłuszający odgłos, jak miało to miejsce w referencyjnym chłodzeniu Radeona HD4850 już przy 50% pracy wentylatora. 3DMark VANTAGE: GRY Testy wykonywane były ręcznie i znacząco od siebie odbiegały. Od teraz test mogę wykonać jedynie na życzenie i tylko przy pomocy gry, która ma wbudowany benchmark. OC Uwaga ! Nie bawiłem się w zmianę napięcia ! Z rdzeniem jest trochę dziwna sprawa, bo wczoraj udawała się jeszcze podkręcić go o 30MHz. Każda większa wartość powodowała artefakty. Dzisiaj już niestety każda próba przetaktowania rdzenia nawet o 10MHz kończy się artefaktami. W grach artefakty nie występują, widoczne są tylko na Pluszowej kostce" AtiTool'a i są one bardzo drobne. Shadery udaje się ustawić na poziom 1900MHz. Pamięć maksymalnie udało się przetaktować na 1210MHz. Przypominam, że są to pamięci 0.8ms. OC: Spoczynek: Stres: Uwaga! W tych testach rdzeń karty przetaktowany jest na 770MHz! Chociaż w AtiTool'u widoczne są już niewielkie artefakty, to w grach nie uświadczyłem żadnych problemów 3dMark Vantage Testy wykonywane były ręcznie i znacząco od siebie odbiegały. Od teraz test mogę wykonać jedynie na życzenie i tylko przy pomocy gry, która ma wbudowany benchmark. Jak widać samo podręcenie pamięci i shaderów nie pomogło zbyt wiele w poprawie ilości fps?ów. Rdzeń Rdzeń podkręcony tylko o 30Mhz, co i tak powodowało artefakty w AtiTool. Być może trafiłem na słaby egzemplarz, a może po prostu GTS 250 to nic innego, jak 9800GTX+, z którego wyciśnięto już wszystkie poty. Ave! Edytowane 29 Marca 2009 przez Daja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ciekawy, szybki teścik, Ostatnie zdanie mi się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ciekawy, szybki teścik, Ostatnie zdanie mi się podoba.I nie widzisz w nim dziwnych wynikow vide Wiedzmin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daja Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Pobiorę jutro demo Crysisa, zrobię test benchmarkiem - będzie dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 I nie widzisz w nim dziwnych wynikow vide Wiedzmin? Ja nie widzę żadnego Wiedźmina za to widzę że HD4830 w okolicach 720-730 mhz ma identyczne wyniki w klatkach :) i to przy niżej taktowanym procku z mniejszą ilością cache'u a kosztuje 430zł :rolleyes: a tak fajna recka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Ja nie widzę żadnego Wiedźmina za to widzę że HD4830 w okolicach 720-730 mhz ma identyczne wyniki w klatkach :) i to przy niżej taktowanym procku z mniejszą ilością cache'u a kosztuje 430zł :rolleyes: a tak fajna reckaBo wywalil to , ten sam test dal jeszcze na PCL i TK , wytknieto mu bledy. W Wiesku lapal po 100FPSOW ,w Bioszoku mial ponad 200. To test grafy czy proca. W Assasinie mial bledy takie , ze po minimalnym oc zystal prawie , czy wrecz ponad 20FPSow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Rozumiem że 3dmark ventage to jest super miarodajny i wiarygodny czy jak?gdzie 3dm2006,na dodatek żadnych testów gier,śmieszny trochę ten test i nie wiem co chciał udowodnić autor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Toż to pewnie bachus w przebraniu próbuje po raz kolejny reklamować swój żałosny kram :lol: A test? Jaki test? Ja tam widzę dwa marne wyniki Vantage :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Rozumiem że 3dmark ventage to jest super miarodajny i wiarygodny czy jak?gdzie 3dm2006,na dodatek żadnych testów gier,śmieszny trochę ten test i nie wiem co chciał udowodnić autorBo wiecej wynikow bylo , ale zarzucono mu dziwne wyniki. Odpisal nawet , ze nie mozna powtorzyc testu z realgameplay , ktory bylby miarodajny wynikowo - to tez dostal moj test DXow z Crysisa , gdzie pokazalem , ze mozna. Mial Bioszoka , AC , Wieska - bez rozdzielczosci podajen niby na max ze 100FPSami , gdy ja na szybszym sprzecie 100 nie widzialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Toż to pewnie bachus w przebraniu próbuje po raz kolejny reklamować swój żałosny kram :lol: A test? Jaki test? Ja tam widzę dwa marne wyniki Vantage :lol: pzdr Ten marny wyniku z Vantage przynajmniej jest jako tako miarodajny przynajmniej wynik w normie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Wyniki pewnie w normie, ale chodziło mi raczej o marną ilość testów jak na tą, ekhmmm... Jak to nazwano? Minirecenzję :lol2: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...