Skocz do zawartości
mapollll

Modernizacja Komputera Jak Najniższym Kosztem

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam gf 8800 gts 320mb czy opłaca sie go sprzedać (za ile?) i kupić jakąś lepszą karte jeśli tak to jaką i ile pieniędzy bym musiał dołożyć aby różnica w wydajności była zauwarzalna? moje pozostałe podzepoły to c2d e6420, 2 gb ram 800mhz, nforce 650i ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam gf 8800 gts 320mb czy opłaca sie go sprzedać (za ile?) i kupić jakąś lepszą karte jeśli tak to jaką i ile pieniędzy bym musiał dołożyć aby różnica w wydajności była zauwarzalna? moje pozostałe podzepoły to c2d e6420, 2 gb ram 800mhz, nforce 650i ultra.

Podaj nazwę i moc zasilacza, a także rozdzielczość, w których grywasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 8800GTS 320MB pójdzie za jakieś 250-300zł.

W takim razie bierz HD4830/9800GT. Ewentualnie HD4850/9800GTX+, jeśli chcesz dopłacić.

Musisz podkręcić procesor, do ok. 3GHz co najmniej - bowiem im większy zegar procesora, tym większy komfort grania (mniej "ścinek).

Uprzedzając pytanie - zasilacz starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak. ten twój 8800GTS 320mb jest mniej więcej na poziomie Radeona HD3850. A w końcu HD4850 czy HD4830 (najlepiej podkręcony) jest kartą sporo od niej wydajniejszą. Także napewno powinieneś odczuć kopa. Szczególnie w wyższych rozdzielczościach.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Widzę że stosowny temat już jest więc się podepnę B-)

Cel:zmiana platformy ze starego AGP na PCI-Ex.

Fundusz:1600zł

Zamierzam zamontować:

Procesor:AMD Phenom II Triple-Core 710 BOX (Socket AM3,95W)

Płyta główna:Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Pamięć:Kingston DDR3 2GB 1066MHz CL7

Grafika:Radeon 4650 Asus 1GB DVI & HDMI (PCI-E)

W budzie zostają:

Dysk:WD2000JB-00GVA0 (200GB)-zostanie zastąpiony,ale dopiero w przyszłości.

Zasilacz:Chieftec 420W

Nagrywarka DVD:PioneerDVD-RW DVR-215(SATA)

System:Windows XP

Rozdzielczość:1680x1050

Jakie ja widzę plusy tego zestawu:

-procesor na najnowszym gnieździe

-płyta gł. obsługuje DDR3,ma jeszcze 3 wolne gniazda(można w przyszłości jeszcze dołożyć) :wink:

-do XP-ka 2GB Ram póki co powinno wystarczyć

-nie mam zamiaru bawić się w OC

Sklep komputronik mam pod nosem(odpadają koszty przesyłki i brak problemów z ewentualną reklamacją),te same elementy musiały by mnie kosztować wraz z przesyłką ponad 100zł mniej żebym się zaczął zastanawiać nad kupnem ich gdzie indziej.

Teraz czekam na wasze zdanie na temat tego zestawu,tudzież sugestie(wiadro zimnej wody na mój łeb). :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień sklep bo wyjdzie taniej zamówić z 1 sklepu, np. ESC niż kupować po takich cenach. Kup tańsza płytę na ddr2 i pamięci ddr2. Jeżeli grasz to zmień kartę na przynajmniej 4830, bo na tej karcie w nic nie zagrasz na tym monitorze. Proc bez zmiany napięcia na 3GHz powinien pójść i nowego chłodzenia nie będzie Ci potrzeba, a wydajność będzie większa, ewentualnie odblokować 4 rdzeń.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kartę to masz rację(mój błąd),jeśli chodzi zaś o pamięci to inwestuje na przyszłość(za rok lub dwa DDR3 będą tańsze od DDR2),koszt rozbudowy w przyszłości będzie mniejszy.

Jeśli chodzi o sklep,to kupię w komputroniku,ponieważ nie muszę płacić za transport(mam ich salon pod nosem),do tego ta sama grafa jest trochę tańsza w komputroniku(Radeon 4830 HIS 512MB 2xDVI :komp.-439zł;ESC-469zł).

Koszt tych elementów(z Radeonem HIS 4830 512MB) w komputroniku 1725zł,zaś w ESC 1642zł+20zł transport=1662zł,te 60zł różnicy to nie tak dużo,a w razie awarii któregoś z podzespołów nie muszę wysyłać go kurierem czy pocztą tylko biorę pod pachę zanoszę do sklepu i po kłopocie. :)

Edytowane przez DirtyHarry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi