Skocz do zawartości
Gość

Dobór Pamięci Ddr2 2x2gb Platforma Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem przesiąść się z s.939, póki dostanę dobre ceny z odsprzedaży x2 i ddr1, ale do rzeczy:

Jakie proponujecie pamięci do phenoma x3 8650? Co do płytki to zaplanowałem budżetową GIGABYTE GA-MA770-UD3, ale jeszcze nie zakupiona.

Rozważam kości 800-1066 2x2gb. Wiem, że phenom ma problemy z współpracą na 1066 z wieloma modułami.

Zrobiłem mały rekonesans na forum i ktoś polecał g.skill-e, ale ciężko je dostać. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, do 300pln. Może być allegro, ebay, nawet ściąganie z ameryki, jeżeli zmieszczę się w kwocie i pamieci będą tego warte. Na razie nie planuję podkręcania. Priorytetem dla mnie jest wysoka stabilność i dobre osiągi nie męcząc pamięci wysokim napięciem.

Proszę o porady i pozdrawiam.

remix

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna propozycja.

napiecie niskie, timingi też. cena akceptowalna, choć na alledrogo 50 pln drożej...; ale 237 mogę spokojnie dać:)

A czy są jakieś propozycje w klasie 1066?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PI Black to bardzo fajne pamięci, które dodatkowo na CL4 zrobią Ci niezły wynik:

Dołączona grafika

480MHz 4-5-4-12 (2,35V z BIOS-u)

A z niższym napięciem spokojnie pójdą tak:

Dołączona grafika

500MHz 5-5-4-12 (2,1V z BIOS-u; tRFC=45)

Generalnie polecam do platformy opartej o AMD - jak najbardziej.

PS Skoro nie masz zamiaru kręcić, chyba nie potrzeba Ci memek 1066MHz, aczkolwiek tutaj też mam swój typ ;).

Edytowane przez twec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, na początku to nigdy nie planuję kręcenia, a potem i tak się kończy na wyciskaniu potów B-)

a wyniki z yorkfielda, to niewiele mi powiedzą...

Może ktoś kręcił phenomka na tych pamięciach ?

a może coś takiego: http://allegro.pl/item585975578_4gb_mega_c..._sklep_wwa.html

phenomik powinien wykorzystać potencjał takich pamięci również bez OC. Pytanie jak one z nim wspołpracują?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za post pod postem, zle chciałem aby powędrowało do góry.

Nabyłem Ram-y o których napisałem w poście wyżej.

Niestety sprzedawca zwyczajnie kłamie w opisie.

Pamięci są na napiecie 2,1 V - BARDZO WYSOKO JAK NA BRAK JAKIEGOKOLWIEK RADIATORA!!, nie ma ich na oficjalnej stronie OCZ, przysłane w pudełku po GoodRamach, dodatkowo przesyłka ekonomiczna która szła aż do dziś.

Zamontuję to powiem cokolwiek więcej.

i Jeszcze jedno - są na kosciach hynix hy5ps1g831c - czy ktoś wie co to za kosci?

model pamięci: OCZ2SI10662G

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w morde! W pudełku po Goodramach? :D Nie strasz mnie, ja kupiłem na tej aukcji aż 8 GB :D właśnie czekam na przesyłkę

Edit: macałeś je? Parzą? Nie wszystkie memki się grzeją, niektorym wisi nawet wysokie napięcie. Ostatecznie się cooler porządny dokupi :D i wyjdzie że taniej byłoby kupić normalnie z radiatorem :P

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to chodzi, bo się nawet bios z tymi kośćmi nie odzywa. chyba się nie lubią z phenomem. :damage_wall: Pokombinuję z innymi płytami głównymi. timingi jakie są napisane na stickerze to 5-6-6@ 2.1V, zamiast 5-5-5@1,9V

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zgadza się przyjąć, ale za wysyłkę skasował 11pln, a znaczki nalepił za 4,20. Oczywiście zwraca tylko wylicytowaną kwotę....

Parę takich aukcji i z samej różnicy nieźle zarobi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem zakładać o nowego tematu :) Mam taką platforme jak w sygnie i chcę kupić ramy moje typy to:

- G.Skill DDR2 2x2048MB 800MHz PI BLACK CL4 BOX

- OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL4.0 BOX Reaper Edition

które waszym zdaniem będą lepsze zaznaczę że niedługo będzie jakaś nowa płyta na AMD 790GX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie przeczę, że pi są dobre, ale skoro w cenie g.skill 2*2 1066 cl5 to nie wiem czy warto? Mam te i mam AMd i też nie narzekam, choć bez phenoma nie testowałem ich max mocy to i tak podkręciłem szynę że poszły 1066 choć kontroler procka daje max 800 :D jeszcze poobcinałem dalsze cl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchomiłem OCZ.

Prawidłowo funkcjonują jedynie na 800, na 1066 owszem odpalają, system startuje, ale gry niestety już nie. Niezależnie od ustawionego napięcia czy timingów.

Jako 800 funkcjonują kiepsko - timingi 5-6-6-24, pozostałe również bardzo wysokie. Brak EPP.

Uważam, że nie są to złe pamięci, za te cenę mogły by być, gdyby uczciwie je opisać. Możliwe, że poszłyby bezbłednie na 1066 przy dodatkowym chłodzeniu. Ciekwostką jest fakt, że nie można poluźnić CL. chodzi tylko na cl=5 i nizej. Ogranicza to OC. To są takie pamięci pomiedzy - na 800 idą kiepsko, ale też idą wyżej, ale nie 1066. Generalnie polecam dla 800 nabyć np. Kingstona, Goodrama (CL5) - obie będą szybsze. Lub dołozyć choćby do corsairów xms2 1066 - chyba najtańsze pamięci 1066 nie robiące problemów (czytałem, niestety nie testowałem)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi